Hoppa till innehållet

Hygien och välmående

När man är ung är det annorlunda att ta hand om sin egen hygien än när man är liten. Svettproduktionen ökar, man kan få finnar i ansiktet och håret blir lättare flottigt. Därför är det bra att sköta om sin hygien varje dag.

Att ta hand om sin egen hygien får en att må bra. Det är skönt att dofta rent och att vara i rena och hela kläder. Renlighet ökar också ens självförtroende. Andra tycker också att det är trevligare att vara i ditt sällskap då du sköter om din hygien.

Men kom ihåg att det att du sköter om ditt utseende  inte ändrar på dig som människa. Var försiktig och kritisk till medias krav om att måsta fixa var enda liten detalj på din kropp. Det viktigaste är att ta hand om sin bashygien det vill säga att man tvättar sig. Det är bra att duscha dagligen och tvätta håret och kroppen efter behov.

Tvätta håret då håret känns smutsigt. Smutsigt hår ser fettigt ut. Det lönar sig ändå inte att tvätta håret mer än en gång i dagen. Håret kan också ”lära sig” att hållas rent en längre tid ifall man  tvättar det mer sällan. Du kan pröva att ha några dagar mellan hårtvätt och se hur ditt hår reagerar.

Blöt håret, skumma upp schampot ordentligt i håret och skölj av det. Efter schamponering är det bra att använda balsam i håret. Balsamet gör att speciellt långt hår är lättare att reda ut efter duschen men balsamet tar även hand om håret.

Pressa ut överflödigt vatten ur håret eller torka lätt håret med en handduk. Applicera balsamet och låt verka några minuter innan bortsköljning. Efter att du torkat håret kan du även använda dig av balsam som lämnas i håret. Detta underlättar oftast hårborstandet.

Välj schampo och balsam som passar din hårtyp. Du kan till exempel be din frisör om hjälp med att identifiera din hårtyp. Hårtyper är till exempel färgat, torrt eller fett hår.

Borsta håret dagligen. Ett borstat hår ser alltid städigt ut.

I duschen är det bra att ibland tvätta sig med duschtvål eller annan tvål som är menad för kroppen. Speciellt ifall du nyligen sportat eller svettats mycket. Tvåla hela kroppen (förutom intima områden) allt från armhålorna till mellan tårna. Kom ihåg att även tvätta öronen och bakom öronen eftersom de är ställen som samlar smuts. Skölj kroppen noga. Man behöver inte alltid använda sig av tvål eftersom många tvålar kan göra huden torr. En duschtvål bör vara passlig för den egna hudtypen. För starka tvålar kan orsaka hudproblem som till exempel finnar. Produkttips kan man få från butiken eller apoteket.

Efter duschen bör man torka kroppen noggrant. På en torr hud kan fukten inte orsaka finnar på huden eller svampinfektion på foten. Efter att man torkat sig kan man smörja sin kropp med hudkräm. Lägg slutligen deodorant under armarna. Deodoranten minskar på svettutsöndringen och dämpar lukten. Antiperspirant är mer effektiv än deodorant och det kan man använda ifall man svettas mycket.

 • Ifall du går i bastun, tvätta kroppen med duschtvål. Att endast gå i bastun utan att tvätta sig efteråt lämnar huden svettig och smutsig.
 • Efter ett bad bör man skölja sin kropp med varmt vatten för att få tvålvattnet bort från huden.

Borsta tänderna både morgon och kväll så din andedräkt doftar bättre. Samtidigt förebygger du hål i tänderna eller tandsten och kan undvika tandläkarens borr.

Välj en tandborste och en tandkräm som passar dina tänder och ditt tandkött. Dessa kan köpas från butiker eller apotek. En tandkräm som minskar på ilande tänder passar för en som ofta känner att det ilar i tänderna. Ifall ditt tandkött lätt drar sig tillbaka, är det bra att använda en mjuk tandborste.

En bra vana är också att använda dagligen tandtråd. Den minskar sannolikheten till att få hål i tänderna samt tar bort matrester från mellan tänderna som kan orsaka att munnen luktar illa. En fräsch andedräkt får du snabbt med att ta en pastill eller ett tuggummi i munnen. De ersätter ändå aldrig en tandtvätt.

”Vad menar du med att pojkar inte kunde ta hand om sitt ansikte? Jag har i alla fall märkt att det minskar på mängden finnar i ansiktet.”

Olika föroreningar som finnar och pormaskar kan bildas på huden. För att sköta om huden och förebygga föroreningar är det viktigt att tvätta ansiktet morgon och kväll.

När du rengör ansiktet är det viktigt att använda produkter som passar din hudtyp. Hudtyper inkluderar torr, fet eller blandhud. En blandhud har både torra och fettiga ställen på huden. Fråga dina föräldrar, en kosmetolog eller en säljare på butiken eller apoteket om hjälp att ta reda på din hudtyp. För starka produkter kan irritera huden och orsaka hudproblem.

Om du har klart mer problematisk hud än normalt, det vill säga att din hud har många föroreningar och ömma finnar (akne), är det bra att besöka en skolläkare eller en kosmetolog för att eventuellt få mer hjälp. De kan berätta hur du ska behandla din hud och hur du blir av med smärtsamma finnar.

Om du bär smink, rengör sminket på kvällarna. Otvättat smink täpper till porerna och gör att fler finnar bildas i ansiktet. Otvättat ögonmakeup kan orsaka ögoninfektion.

 1. Blöt ansiktet och tvätta ansiktet och halsområdet med ett medel som är till för ansiktstvätt. Kolla på förpackningen ifall medlet också är lämpligt för ögonområdet. Skölj alltid noggrant och torka ansiktet.
 2. Fukta en bomullsrondell med ansiktsvatten och torka ansiktet med det. Ansiktsvattnet rengör resterna av smink och rengörningsmedlet. Låt ansiktet torka i några minuter.
 3. Applicera en kräm som är avsedd för ansiktet. Om du vill kan du välja mellan en dag- eller nattkräm som namnet säger används endera på dagen eller inför natten. Somliga krämer är lämpliga för båda ändamålen. Om du använder smink, ta först bort dem med lämpligt tvättmedel eller torka försiktigt med en bomullsrondell där du satt sminkborttagningsmedel.
 • Du kan använda dig av en ansiktsmask eller använda ansiktspeeling en gång i veckan. Masken och peelingkrämen appliceras alltid på ren hud. Du kan använda dem på olika dagar eller sätta dem i följd (först peeling och sedan masken).
 • Var noga med att låta huden andas! Om du bär smink dagligen, ta en paus då och då och låt dina vänner se ditt naturliga, vackra utseende. Samtidigt ger du huden en paus från smink, vilket gör att den mår bättre.

Intimhygien innebär att ta hand om renheten i dina könsorgan. Vid intimhygien är det bra att komma ihåg att det bästa rengöringsmedlet är vatten. Rengöringsmedel kan irritera och torka känslig hud vid genitalområdet.  Det är bra att tvätta penisen med varmt vatten varje dag. Dra försiktigt tillbaka förhuden och tvätta under den noggrant varje gång. Annars kan det börja samlas talg under förhuden som irriterar huden och luktar illa. Kom ihåg att tvätta testiklarna också.

Det är också bra att tvätta vaginan dagligen med varmt vatten. Tvätta blygdläpparna och mellan dem noggrant. Annars kan flytningar börja samlas där vilket irriterar huden och får det att lukta illa.

Du kan tvätta dina intima områden antingen i duschen eller på toaletten med hjälp av en handdush.

Menstruation, eller mens, börjar runt 10–16 års ålder. Mensen kommer ungefär en gång i månaden och kan vara från ett par dagar till drygt en vecka. Som mensskydd används till exempel bindor, tamponger och menskopp. Bindorna klistras fast i trosorna och tampongen och menskoppen placeras inuti slidan. Vissa tamponger har en insättningshylsa som gör det lättare att sätta in en tampong.

Under mensen bör bindan eller tampongen bytas flera gånger om dagen. Ett bra intervall för att byta mensskydd är ungefär fyra timmar, men det beror på mängden blödning. Det vill säga ju mer du blöder, desto oftare ska skyddet bytas.

När du tar bort mensskyddet, linda in det i toalettpapper och lägg rullen i sin avsedda behållare eller papperskorg. Lägg inte bindor eller tamponger i toaletten eftersom det kan blockera avloppssystemet. Lämna inte heller bindor eller tamponger liggande på golvet för andra att plocka undan. På natten lönar det sig att använda en binda istället för en tampong. En tampong kan i onödan irritera slidan.

Tvätta ditt underliv under mensen minst en gång om dagen med varmt vatten för att få det blödda blodet bort ordentligt.

Notera dagen då din mens börjar för hålla koll på menscykeln. Menscykeln beräknas från dagen då mensen börjar till startdatumet för den efterföljande mensen.  Med att hålla koll på menscykeln kan du bättre förbereda dig på den närmande menstruationen med att till exempel bära med mensskydd. Du kan även behöva information om datum och varaktighet för din senaste mens under kommande läkarbesök.

“Det känns riktigt dåligt när kompisarna alltid pratar om att laga sitt hår eller naglar på en salong, eftersom vår familj inte har råd med något överlopps.” 

Det kan kännas trist om vänner har råd att gå till frissan ofta eller kan göra skönhetsbehandlingar och du inte har möjlighet till det.  Men behöver någon nödvändigtvis alla annonserade produkter och behandlingar? Du kan också ta hand om din hygien och skönhet med färre pengar.

 • Har du personer i din familj eller bekanta som kan klippa hår? Be dem klippa dig en ny frisyr.
 • Du kan också köpa en frisörutrustning för hela familjen. Du kan använda den för att öva på att klippa hår och uppfinna nya stilar med dina vänner. Förutom att det blir billigare är det också roligt.
 • Youtube är full av videon som lär dig hur man gör frisyrer och sminkar sig. Prova till exempel sökorden “how to” och det du vill lära dig.
 • Många frisörer har studenter som gör skickliga frisyrer till lägre priser. Ibland anordnar de också evenemang där eleverna gör en ny frisyr för kunder gratis. Följ med om något sådant ordnas på din ort.
 • Om du letar efter bortskämda stunder, kolla på nätet efter instruktioner för hemlagade ansiktsbehandlingar. Hur låter till exempel en apelsin-joghurt mask eller honungspeeling? Förutom att det är billigt är produkterna ekologiska.
 • Vissa oljor är lämpliga för att ta bort smink, smörjning av kroppen och intensivvård av hår. Du kan hitta dessa bekvämt på nätet och spara pengar.
 • Långt hår är lätt att klippa, och kan stylas i många olika frisyrer.

Läs också

Hjälp och stöd

Testa dina kunskaper

Back to top