Hoppa till innehållet

Drömmar och mardrömmar

”Ibland drömmer jag om gamla vänner, och jag minns på ett levande sätt hur det var att umgås med dem.”

Drömmar är ett stort mysterium. Många har i sina drömmar blivit jagade, flugit eller fallit från hög höjd. I drömmar studsar händelserna runt, och förloppet går inte alltid att förstå.

Ofta utgår drömmarna från ens aktuella livssituation och sådant man upplevt. De kan till exempel ha att göra med en flytt till en ny ort, ett gräl med en vän, förälskelse eller ilska. Människan lägger saker och ting på minnet under dagen, och under natten kan de plötsligt komma fram.

Människan drömmer som mest under morgonnattens timmar och kommer bäst ihåg drömmarnas innehåll om hon väcks ur djup sömn. Man kan också bli bättre på att komma ihåg sina drömmar. En del människor skriver ner vad de drömt om så fort de vaknat.

”I många mardrömmar försöker jag springa undan något utan att kunna komma framåt. Det skapar stor ångest.”

Mardrömmar är starka ångestframkallande drömmar. Ibland kan man vakna med bultande hjärta, gråten i halsen eller ryggen dränkt i svett. Man kan vara utom sig en ganska lång stund efter att man vaknat ur en mardröm.

I mardrömmar förekommer dels sådant vi upplevt dagtid och de människor som finns i vår omgivning, men också sådant som är helt obekant för oss. Drömmarna kan handla om skrämmande saker som mobbning och andra former av våld, och när man väl vaknat förstår man inte motiven. Hur som helst är det bara frågan om en dröm, inte verkliga händelser eller handlingar som skulle ha konsekvenser för det man gör i verkligheten.

Även om drömmarna är märkliga behöver man inte vara rädd. När allt kommer omkring är ju drömmar bara elektrisk aktivitet i hjärnan.

Om mardrömmarna fortsätter och framkallar ångest lönar det sig att tala med en förälder, skolpsykologen eller någon annan pålitlig vuxen.

Läs också

Hjälp och stöd

Testa dina kunskaper!

Back to top