Hoppa till innehållet

Kan man motionera för mycket?

”Jag var förkyld men sportade ändå. Sen började jag få konstiga symptom. Jag blev andfådd av korta sträckor, jag var konstant trött och hade lite stegring hela tiden. Jag var tvungen att stanna upp och vila då jag blev beordrad till det på grund av hjärtmuskelinflammation”

Som sjuk ska man inte träna. Om man har ont i halsen, muskelvärk, feber, snuva eller är onormalt trött, är det en bra idé att vara en soffpotatis i några dagar. Då man motionerar sjuk finns det alltid en risk för att insjukna i en allvarlig hjärtmuskelinflammation.

Ibland kan man bli besatt av att träna. Då rör man inte på sig på grund av att det är trevligt, utan för att man känner att det är ett ”måste”. Om man tar en paus från träningen kan man känna dig skyldig och ångestfylld. I detta skede har motion börjat dominera livet.

Att identifiera en besatthet av träning är svårt. Vad som är överdriven träning för en person kan fortfarande vara normalt för en annan. Om livet kretsar kring träning är det bra att tänka på varför man tränar så hårt. Att ha ett minutschema för träning är ett tecken på besatthet.

  • Träning dominerar och fängslar ditt liv.
  • träningen har blivit tvångsmässig och du upptäcker att du inte njuter av det längre.
  • Skador, sjukdomar eller riktigt dåligt väder inte begränsar din träningsmotivation på något sätt.
  • Motion har blivit för tävlingsinriktat (trots att du inte skulle vara en tävlingsidrottare).
  • Du försöker tvångsmässigt gå ner i vikt med att motioner
  • Du reagerar på att din puls är hög genast då du vaknar. Det betyder att du inte har återhämtat dig från din träning.
  • Motion går före allt annat. Du märker att det inte finns tid för vänner eller dina nära och kära och det man kommit överens om håller inte längre.

En som rör på sig för mycket kan straffa sig själv för att till exempel ha ätit för mycket. Å andra sidan kan man känna att man borde vara på ett visst sätt för att accepteras av andra. Överdriven träning kan också vara ett sätt att försöka kontrollera sitt eget liv. Tvångsmässig träning är en allvarlig sak. Det kan skada senor, ligament, ben, brosk och leder. Även mindre idrottsskador kräver vila. Om man fortsätter träna trots skador kan de till och med leda till livslånga skador. Obsessiv träning kan också förstöra muskelvävnad, särskilt om matintaget är lågt samtidigt. Vänskap, skolgång och familj lider när det inte finns tillräckligt med tid för något annat än träning.

Det är viktigt att söka hjälp ifall man är besatt av träning. Det kan också finnas andra bakomliggande orsaker till att man blivit besatt som är bra att redas ut. Det är bra att besöka en hälsovårdare, läkare eller psykolog, som kan skicka en remiss vidare om det behövs.

 

 

Läs också

Hjälp och stöd

Testa dina kunskaper!

Back to top