Hoppa till innehållet

Hitta ditt sätt att röra på dig

”Inget är så roligt som att träffa vänner och röra på sig lite vid sidan om. Det är ganska chill att spela boboll med ett bra gäng och spelet behöver inte vara så allvarligt.”

Vad är det som får dig att motionera? Oavsett vad som är svaret på frågan, gör du alltid en tjänst åt dig själv då du rör på dig. När man rör på sig mår man både psykiskt och fysiskt bättre. Motion ger energi som syns utanpå.

 • Danslektioner är ett utmärkt tillfälle för att få uttrycka sig själv. Det finns danslektioner av alla de slag: hiphop, jazzdans, zumba, salsa, balett, modern dans, folkdans och många fler. Också i redskapsgymnastik, cirkus eller konståkning får man uppträda och uttrycka sig själv.
 • En promenad eller joggingtur längs en skogsstig eller vid stranden hjälper en att koppla av. Pilates, stretching och olika mind&body- lektioner kan också vara avkopplande motionsformer. I aerobic eller danslektioner vilar tankarna från de vardagliga sakerna då man måste fokusera på stegmönster och rörelser.
 • Konditionen förbättras i alla motionsformer då man svettas och blir andfådd. Spinning, konditionsboxning och olika gruppmotionslektioner höjer bra på konditionen. Simning, rullskridskoåkning samt skidåkning kan vara trevliga sporter att pröva på. Tillsammans med andra kan man till exempel spela korgboll, fotboll och ishockey.
 • Hur skulle det låta med väggklättring eller snowboarding? Eller geocaching, där man letar efter skatter i terrängen? Konstcykling är ständigt utmanande och Parkour kan vara en rolig hobby som definitivt höjer på pulsen.
 • Olika lagsporter, bowling, golf eller danskurser är aktiviteter som passar dig som vill ha sällskap. På sommaren kan man spela beachvolleyboll, boboll eller kasta frisbee med kompisar. Samtidigt kan man även träffa och lära känna nya människor.
 • Om tanken av att svettas inte gör dig ivrig kan du göra något som är raka motsatsen till en sådan aktivitet. Vad om i stället för att sitta ner på ett café med en kompis skulle ni ta en promenad eller liten cykeltur tillsammans? Då man golfar eller bowlar motionerar man nästan av misstag. Eller hur låter bågskytte?
 1. Leta information om olika motionsverksamheter på nätet eller från lokala tidningar. Om din ort inte erbjuder möjligheten till just det du skulle vilja pröva på, fundera om det finns något liknande du kunde pröva på
 2. Kontakta ställen du är intresserad av eller gå direkt på plats. Att börja en ny hobby kan väcka många frågor som till exempel; när kan man börja? Finns det utrymme? Är det något speciellt man måste beakta innan man börjar? Du kan till exempel ringa eller skicka epost om dina eventuella frågor.
 3. Vilka kostnader inkluderas i hobbyn? Finns det en medlems- eller licensavgift som måste betalas? Hur är det med försäkringar och resekostnader? Behöver man skaffa skild utrustning eller klädsel för att börja hobbyn?
 4. Bara med att pröva olika hobbyn vet du vad som passar dig bäst. Det lönar inte sig att ge upp direkt. Ibland kan det ta några prövningsgånger innan man kommer in i en hobby. Locka med en kompis som kan fungera som en motivationsfaktor att ta sig till hobbyn.

”Vi startade ett eget fotbollslag och nu tränar vi regelbundet tillsammans. Det är jättekul och kostar ingenting!”

Ibland kan hobbyer vara väldigt dyra, vilket påverkar motivationen och möjligheten till att börja eller fortsätta med en hobby. Det är bra att komma ihåg att man kan motionera även gratis eller med en mindre summa.

 • På friidrottsplaner får man gå och träna gratis.
 • Med kompisar kan man spela fotboll, ishockey, korgboll eller volleyboll.
 • Att gå, springa, skrinna eller cykla behöver man inte mycket utrustning.
 • En utflykt till skogen och plocka bär eller svamp höjer också på konditionen.
 • På sommaren kan man simma gratis ute.
 • I allmänna idrottshallar är avgifterna ofta lägre än i privata idrottshallar.
 • Vissa skolor ordnar gratis innebandy eller andra idrottsklubbar.
 • Arbetarinstitut ordnar också billiga motionsalternativ.
 • Internet är full av olika tips på motion. Pröva att göra en hemmagymnastiksession på basen av det du fyndar på nätet!

Läs också

Hjälp och stöd

Testa dina kunskaper!

Back to top