Siirry sisältöön

Oman lajin löytäminen

”Mikään ei ole niin hauskaa, kun tavata kavereita ja liikkua vähän siinä sivussa. Pesäpalloa on just rentoa pelata hyvällä porukalla, kun homma ei ole niin vakavaa.”

Mikä sinua liikuttaa? Oli vastauksesi mikä tahansa, teet liikkuessasi aina palveluksen itsellesi. Kun liikkuu, keho voi hyvin ja mieliala pysyy parempana. Liikunta antaa energiaa, joka näkyy ulospäin.

  • Tanssitunnit ovat loistava mahdollisuus itsensä ilmaisuun. Tanssitunteja on olemassa laidasta laitaan: hiphoppia, jazztanssia, zumbaa, salsaa, balettia, nykytanssia, kansantanssia. Myös joukkuevoimistelussa, sirkuksessa ja taitoluistelussa pääsee esiintymään ja ilmaisemaan itseään.
  • Kävely- tai juoksulenkki metsäpolulla tai järven rannassa auttaa rentoutumaan. Rentouttavaa liikuntaa ovat myös pilates, pitkät venyttelyt ja erilaiset mind&body-tunnit. Aerobic- ja tanssitunneilla mieli lepää arkisista asioista, kun joutuu keskittymään askelkuvioihin ja liikkeeseen.
  • Kunto kohenee millä tahansa urheilulajilla, jossa tulee hiki ja hengästyy. Spinning, toiminnallinen harjoittelu, kuntonyrkkeily ja erilaiset ryhmäliikuntatunnit nostavat kuntoa. Uinti, rullaluistelu ja hiihtäminen ovat hauskoja lajeja. Yhdessä muiden kanssa voi harrastaa esimerkiksi koripalloa, jalkapalloa ja jääkiekkoa.
  • Miten olisi seinäkiipeily tai lumilautailu? Entäpä geo-kätköilyä, jossa etsitään kätköjä maastosta? Taitopyöräilyssä eivät haasteet lopu. Parkour on hauska harrastus, joka saa sykkeen kohoamaan.
  • Erilaiset joukkuepelit, keilaus, golf tai tanssikurssit sopivat erinomaisesti muiden seuraa kaipaavalle ihmiselle. Kesällä voi suunnata pelaamaan kavereiden kanssa rantalentopalloa, pesäpalloa tai heittelemään frisbeetä. Samalla voi tutustua uusiin ihmisiin.
  • Jos ajatus hikiliikunnasta inhottaa, voi lähteä liikkeelle aivan toisesta päästä. Kahvilareissun sijasta voi lähteä pienelle kävelylenkille tai pyöräilemään kaverin kanssa. Golfissa ja keilauksessa saa liikuntaa melkein vahingossa. Tai miten olisi jousiammunta?
  1. Etsi netistä tai paikallisista lehdistä tietoa liikuntaharrastuksista. Jos paikkakunnalta ei löydy lempilajiasi, mieti mitä vastaavia lajeja löytyisi.
  2. Mene suoraan tunnille tai ota paikkoihin yhteyttä. Voit esimerkiksi soittaa tai lähettää sähköpostia. Milloin harrastus on mahdollista aloittaa? Onko ryhmissä tilaa? Entä onko vielä jotain, mitä pitäisi ottaa huomioon?
  3. Mitä harrastus maksaa? Onko harrastuksessa jäsen- tai lisenssimaksuja, kertamaksu, vakuutuksia tai matkakuluja? Tarvitaanko harrastukseen jotain erityisiä varusteita tai vaatetusta?
  4. Vain kokeilemalla selviää, onko harrastus itselle sopiva. Heti ei kuitenkaan kannata luovuttaa, koska joskus juju löytyy vasta muutaman kokeilukerran jälkeen. Houkuttele kaveri mukaan, jolloin harrastukseen tulee lähdettyä varmemmin.

”Mehän kehitettiin oma jalkapallojoukkue, jonka kanssa treenataan säännöllisesti. Ja hauskaa on. Eikä maksa mitään.”

Joskus harrastusmaksut saattavat kohota pilviin ja pudottaa innostuksen saman tien sadasta nollaan. On kuitenkin hyvä muistaa, että liikuntaa voi harrastaa myös ilmaiseksi tai pienellä rahalla.

  • Yleisurheilukentälle voi mennä treenaamaan ilmaiseksi.
  • Kavereiden kanssa voi pelata jalkapalloa, jääkiekkoa, koripalloa ja lentopalloa.
  • Kävelyyn, juoksuun, luisteluun tai pyöräilyyn ei kummoisia varusteita tarvita. Kertamaksu on nolla euroa.
  • Metsäretkeily, marjastaminen ja sienestäminen kohottavat mukavasti kuntoa.
  • Uimaan pääsee pulahtamaan kesällä ilmaiseksi.
  • Yleisissä liikuntahalleissa maksut ovat pienempiä yksityisiin paikkoihin verrattuna.
  • Joissakin kouluissa järjestetään ilmaisia sähly- tai liikuntakerhoja.
  • Kansalaisopistot järjestävät edullisia tanssi- ja liikuntamahdollisuuksia.
  • Internet on täynnä erilaisia liikunta- ja kuntoiluvinkkejä, joiden pohjalta voi koota esimerkiksi kotijumpan.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top