Siirry sisältöön

Apua nukahtamiseen

”Jännittävä tv-sarja tai pitkä puhelu kaverin kanssa saa ajatukset laukkaamaan. Sitten ei ole enää unesta tietoakaan.”

Joskus unen saanti voi olla vaikeaa. Unettomuus tarkoittaa sitä, ettei saa unta, vaikka haluaisi tai nukkuu katkonaisesti. On luonnollista, että elämänmuutokset, surut ja ilot vaikuttavat nukkumiseen. Tilapäiset häiriöt nukkumisessa ovat melko tavallisia. Nukahtamiseen on kuitenkin olemassa apukeinoja, joita kannattaa kokeilla.

  1. Pyri pitämään sama unirytmi arkipäivinä ja viikonloppuna. Vältä päiväunia.
  2. Sänkyyn on hyvä mennä väsyneenä, ja käyttää sänkyä vain nukkumiseen.
  3. Älä hoida ihmissuhteita somen kautta, kun pitäisi nukkua. Puhelimen voi jättää toiseen huoneeseen tai laittaa se yöksi kiinni ja käyttää herätyskelloa.
  4. Puhelimen, tabletin ja tietokoneen sininen valo estää melatoniinin (pimeähormonin) eritystä aivoissa, mikä vaikeuttaa unentuloa. Selatessa puhelinta ei välttämättä huomaa väsymystä. Koneet kannattaa sulkea jo vähintään tuntia ennen nukkumaanmenoa.
  5. Ethän juo kahvia, kola- tai energiajuomia enää iltapäivän jälkeen?
  6. Vältäthän jännittäviä kirjoja, tv-ohjelmia ja pelejä ennen nukkumaan menoa? Jännittävät asiat voivat jäädä vaivaamaan.
  7. Jos sinulla on huolia ja stressiä, puhu niistä ajoissa illalla ystäväsi tai jonkun muun läheisen kanssa. Uni tulee paremmin, kun on saanut jakaa huolensa. Ajatusten rauhoittamisen lisäksi kehon rentouttaminen helpottaa nukahtamista, lämmin suihku voi auttaa siinä.
  8. Huolehdi siitä, että saat makuuhuoneesta tarpeeksi pimeän.
  9. Herää ja nouse sängystä samaan aikaan silloinkin, kun takana on huonosti nukuttu yö. Yksi huonosti nukuttu yö ei ole vaaraksi.
  10. Jos et saa unta noin 20 minuutin kuluessa, nouse vuoteesta ja yritä rentoutua. Älä kuitenkaan uppoudu mihinkään tärkeään asiaan, vaan lue jotain tuttua kirjaa vain 15 minuutin ajan. Kokeile tämän jälkeen mennä nukkumaan uudestaan. Mikäli uni ei tule vieläkään, toista edellä mainittua rutiinia, kunnes nukahdat.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top