Hoppa till innehållet

Du blir som du umgås?

” Din pappa kommer inte märka om vi smakar på det som finns i hans barskåp”

Din kompiskrets kan påverka dig positivt: till exempel kan de sportiga vännerna uppmuntra dig till att röra på dig och de som är duktiga på läxor uppmuntra dig till att studera. Men om de i kompiskretsen röker och snattar, kan det leda till att du tror att det hör till att göra när man är ung. Kompisar kan också hetsa eller uppmana sina kompisar att göra saker som ingen skulle våga göra ensam. Det blir oroväckande om dessa saker är farliga för hälsan, skadar andra eller på andra sätt är fel.

Som ung är man ofta nyfiken och vill prova på olika saker. När du var liten strävade dina föräldrar efter att skydda dig för faror och de bestämde över dig. När du är med kompisar behöver du själv ta beslut. Det kan kännas roligt och skönt att få mer frihet, men farliga saker är fortfarande farliga. Mognad innebär att förstå sitt eget ansvar och att ta det på allvar.

Nästan alla unga hamnar i en sådan situation när kompisarna hetsar på något sätt. Att säga nej kan kännas tråkigt och svårt. Det kan kännas som att kompisarna skulle bli sura eller att man kanske blir utstött ur gruppen, om du säger nej. Kanske känner du dig som en fegis. Men det modigaste som finns är att våga vara av en annan åsikt, och kunna stå fast i den. Ofta blir sådana självständiga personer uppskattade och respekterade av andra.

Ibland kan föräldrar vara av den åsikten att den unga hamnat i ett dåligt sällskap. Det är ändå viktigt att komma ihåg att en förälders oro är ett tecken på kärlek. Om förälderns oro är obefogad, kan det löna sig att presentera sina vänner till föräldrarna och prata om dem tillsammans, öppet och ärligt.

Även om det är roligt att vara med sina vänner, kan det vara bra att också avsätta tid för att vara själv. Då man ibland är ensam hinner man bekanta sig med sina egna tankar och sig själv. Att vara ensam för mycket är såklart inte heller bra.

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top