Siirry sisältöön

Kaverit

”Kukaan ei ymmärrä mua niin kuin Jenna.”

Olet ehkä huomannut, että mitä vanhemmaksi tulet, sitä tärkeämmältä kaverit tuntuvat. Se on luonnollista, sillä lapsuus on jäänyt taakse, etkä enää kaipaa vanhempiesi seuraa niin paljon kuin aiemmin. Samassa iässä oleva kaveri ymmärtää, mistä nuoruudessa on kyse.

Ystävyys- ja kaverisuhteita on monenlaisia ja niinpä jokainen suhde on omanlaisensa. Toisen kanssa kaikki tuntuu sujuvan kuin itsestään ja toisen kanssa täytyy harkita sanomisiaan. Joskus kavereiden kanssa tulee riitoja ja pettymyksiä, ne kuuluvat elämään. Niiden vuoksi suhdetta ei kannata heti katkaista vaan yrittää selvittää pulmakohdat ja sopia asioista. Kun asioita selvittää, oppii samalla tärkeitä ihmissuhdetaitoja.

Murrosiän tunteiden ailahtelevuus ja läheiset ystävyyssuhteet voivat olla haastava yhdistelmä. Niiden vuoksi saattaa syntyä vaikeita ja satuttavia riitoja parhaidenkin kavereiden välille. Joskus ystävyyssuhteissa saattaa tapahtua ulkopuolelle jättämisiä, kolmiodraamoja sekä selän takana puhumista. Pahimmillaan riitely voi äityä tönimiseksi ja tappelemiseksikin. Joissakin tilanteissa on viisautta pyytää aikuiselta apua tilanteen selvittämiseen.

Vanhemmat haluavat varmasti tietää, kenen seurassa heidän lapsensa liikkuu ja tämä lisää usein luottamusta nuoren ja vanhemman välille. Kun pidetään vanhemmat kartalla omista kavereista, on heille helpompi jutella myös vaikeuksien kohdatessa – esimerkiksi silloin, kun on riidoissa kaverin kanssa.

  • Tuntemaan toista
  • Viihtymään yhdessä
  • Keksimään kiinnostavaa tekemistä
  • Luottamaan toisiin ihmisiin
  • Keskustelemaan toisten kanssa
  • Ilmaisemaan mielipiteitä
  • Purkamaan tunteita

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top