Siirry sisältöön

Puhtaus ja hyvinvointi

Nuorena omasta puhtaudesta huolehtiminen on erilaista kuin lapsena. Hien eritys lisääntyy, kasvoihin voi tulla finnejä ja hiukset rasvoittuvat nopeammin. Siksi puhtaudesta huolehtiminen kannattaa ottaa osaksi jokapäiväisiä rutiineja.

Omasta hygieniasta huolehtiminen luo itselle paremman olon. On mukavaa tuoksua puhtaalta ja olla siisteissä vaatteissa, puhtaus tuo myös itseluottamusta. Muilla on myös miellyttävämpää olla seurassasi.

Muista kuitenkin, ettei ulkonäöstä huolehtiminen muuta sinua ihmisenä. Median kehotuksiin oman kehon puunaamisesta ja liiallisesta huolehtimisesta kannattaa suhtautua varauksella. Tärkeintä on huolehtia peruspuhtaudesta.

Omasta puhtaudesta huolehtimisessa tärkeintä on peseytyminen. Suihkussa on hyvä käydä päivittäin ja pestä tarpeen mukaan hiukset ja koko keho.

Pese hiuksesi, kun ne tuntuvat likaisilta. Likaiset hiukset näyttävät rasvaisilta. Useammin kuin kerran päivässä ei kuitenkaan kannata hiuksia pestä. Hiukset myös saattavat ”oppia” rasvoittumaan harvemmin, jos niitä pesee harvemmin, eli voit myös kokeilla venyttää hiusten pesuväliä useampaan päivään.

Kastele hiuksesi, vaahdota shampoo kunnolla hiuksiisi ja huuhdo se pois. Laita shampoon jälkeen hiuksiisi hoitoainetta. Hoitoaineen ansiosta pitkät hiukset on helpompi selvittää pesun jälkeen. Ne myös hoitavat hiuksia. Levitä hoitoaine hiuksiin, joista olet puristanut ylimääräiset vedet pois tai kuivannut välissä pyyhkeellä. Parin minuutin vaikuttamisen jälkeen huuhdo hoitoaine pois. Hiusten kuivaamisen jälkeen voit halutessasi laittaa vielä hiuksiin jätettävää hoitoainetta, jota ei huuhdella pois. Tämä helpottaa hiusten kammattavuutta.

Valitse hiustyypillesi sopiva shampoo ja hoitoaine. Voit kysyä esimerkiksi parturilta tai kampaajalta apua hiustyyppisi tunnistamisessa. Hiustyyppejä ovat esimerkiksi värjätyt, kuivat tai rasvaiset hiukset.

Kampaa hiuksesi päivittäin. Kammatut hiukset näyttävät aina siistimmältä.

Suihkussa käydessä on hyvä pestä itsensä välillä suihkusaippualla tai muulla vartalonpesuaineella. Varsinkin jos olet juuri urheillut tai hikoillut paljon. Saippuoi koko kehosi (pois lukien intiimialueet) aina kainaloista varpaanväleihin saakka. Muista pestä korvat ja niiden taustat, sillä niihin kertyy likaa. Huuhtele huolellisesti. Pesuainetta ei kannata kuitenkaan käyttää joka kerta, sillä se voi kuivattaa ihoa. Suihkusaippuan tulisi sopia omalle iholle. Se ei saa olla liian voimakasta, sillä se saattaa tuottaa iho-ongelmia kuten näppyjä. Tuotevinkkejä saat kaupasta tai apteekista.

Suihkun jälkeen kuivaa keho huolellisesti. Tällöin kosteus ei pääse tuottamaan esimerkiksi näppylöitä ihoon tai sientä jalkateriin. Kuivaamisen jälkeen voit rasvata kehosi vartalovoiteella. Laita lopuksi deodoranttia kainaloihin. Deodorantti ehkäisee hieneritystä sekä peittää hienhajua. Antiperspirantti on deodoranttia tehokkaampaa, ja sitä voi käyttää, jos hikoilee paljon.

  • Jos käyt saunassa, pese kehosi vartalon pesuun tarkoitetulla pesuaineella. Pelkkä saunassa käyminen ilman kunnon peseytymistä jättää ihon pinnan hikiseksi ja likaiseksi.
  • Kylvyn jälkeen iho tulee huuhdella lämpimällä vedellä, jotta saippuaveden saa pois.

Harjaa hampaasi aamulla ja illalla. Näin hengityksesi tuoksuu paremmalle. Samalla ehkäiset myös reikien ja hammaskiven syntymistä ja vältyt paremmin hammaslääkärin poralta.

Voit valita kaupasta tai apteekista hampaisiisi ja ikeniisi sopivan harjan ja hammastahnan. Esimerkiksi vihloville hampaille sopii vihlomista vähentävä hammastahna. Tai jos ikenesi ovat vetäytyneet, suosi pehmeää harjaa.

Hammaslangan käyttö päivittäin on hyvä tapa. Se vähentää reikiintymistä ja poistaa pahaa hajua aiheuttavat ruoan tähteet hampaista.

Raikkaan hengityksen saat nopeasti pastilleilla tai purkalla. Ne eivät kuitenkaan milloinkaan korvaa hammaspesua.

”Miten niin pojat ei vois hoitaa kasvojaan? Mä ainakin hoidan ku oon huomannu, että se vähentää finnejä.”

Iholle saattaa muodostua erilaisia epäpuhtauksia kuten finnejä ja mustapäitä. Niiden hoidossa ja ennaltaehkäisyssä on tärkeää pestä kasvot aamuin illoin.

Kasvojen puhdistuksessa on tärkeää käyttää omalle ihotyypille sopivia tuotteita. Ihotyyppejä ovat muun muassa kuiva, rasvainen tai sekaiho. Sekaihossa on sekä rasvaisia että kuivia kohtia. Kysy rohkeasti apua vanhemmiltasi, kosmetologilta tai myyjältä, jotta saisit selville oman ihotyyppisi. Liian voimakkaat tuotteet saattavat ärsyttää ihoa ja tuottaa iho-ongelmia.

Jos sinulla on selkeästi normaalia ongelmaisempi iho, eli siinä on todella paljon epäpuhtauksia ja kipeitä finnejä (akne), voit käydä näyttämässä ihoasi koululääkärille tai kosmetologille. He osaavat neuvoa, miten voisit hoitaa ihoasi ja miten pääsisit eroon kivuliaista näpyistä.

Jos käytät meikkiä, puhdista meikit iltaisin. Pesemätön meikki tukkii ihohuokoset ja kasvoihin muodostuu lisää näppylöitä. Pesemätön silmämeikki saattaa aiheuttaa silmätulehduksen.

  1. Kastele kasvosi ja hiero kasvoillesi ja kaulallesi kasvojen pesuun tarkoitettua ainetta. Katso pakkauksesta, sopiiko kasvojenpesuaine myös silmänympärysiholle. Huuhtele aine huolellisesti ja kuivaa kasvosi.
  2. Kostuta vanulappu kasvovedellä ja pyyhi sillä kasvosi. Kasvovesi puhdistaa kasvoiltasi mahdollisen meikin ja puhdistusaineen jäännökset. Anna kasvosi kuivahtaa pari minuuttia.
  3. Levitä kasvoihisi kasvoille tarkoitettu voide. Voit valita halutessasi erikseen päivävoiteen ja yövoiteen, joita nimensä mukaisesti käytetään vain päivällä tai yöllä. Jotkut rasvat soveltuvat molempiin tarkoituksiin. Jos käytät meikkiä, poista ne ensin siihen tarkoitetulla pesuaineella tai pyyhkien varovasti vanulapulla, johon on laitettu meikinpoistoainetta.
  • Voit laittaa ihollesi kerran viikossa naamion ja/tai kuorintavoiteen. Naamio ja kuorintavoide levitetään aina puhtaalle iholle. Voit käyttää niitä eri päivinä tai laittaa ne peräkkäin (ensin kuorinta ja sitten naamio).
  • Muista antaa kasvojesi ihon hengittää! Jos käytät meikkiä päivittäin, pidä välillä taukoa ja anna kavereidesi nähdä luonnollinen, kaunis ilmeesi. Samalla annat iholle tauon meikkaamisesta, jolloin se voi paremmin.

Intiimihygienia tarkoittaa oman sukuelimen puhtaudesta huolehtimista. Intiimihygienian hoidossa on hyvä muistaa, että pesussa paras puhdistusaine on vesi. Puhdistusaineet saattavat ärsyttää ja kuivattaa sukuelinten herkkää ihoa.

Penis olisi hyvä pestä lämpimällä vedellä joka päivä. Vedä peniksen esinahka joka kerta taakse ja pese sen alta huolellisesti. Muuten esinahan alle saattaa kertyä talia, joka ärsyttää ihoa ja tuoksahtaa pahalle. Muista pestä myös kivekset.

Myös vulva kannattaa pestä päivittäin lämpimällä vedellä. Pese häpyhuulet ja niiden välit huolellisesti. Muuten niihin saattaa kertyä valkovuotoa, joka voi muuttua pahanhajuiseksi ja ärsyttää ihoa.

Intiimialueen pesun voi tehdä joko suihkussa tai vessanpöntöllä käsisuihkulla eli bideellä.

Kuukautiset alkavat noin 10–16 vuoden iässä. Kuukautiset tulevat noin kerran kuukaudessa ja saattavat kestää parista päivästä reiluun viikkoon. Kuukautissuojina käytetään esimerkiksi siteitä, tamponeja ja kuukuppia. Siteet kiinnitetään pikkuhousuihin siteen tarrojen avulla ja tamponi sekä kuukuppi asetetaan emättimen sisälle. Joissain tamponeissa on asetin, joka helpottaa tamponin asettamista.

Kuukautisten aikana side tai tamponi tulee vaihtaa useita kertoja päivässä. Hyvä väli vaihtaa kuukautissuojaa on noin neljä tuntia, mutta tämä riippuu vuotomäärästä. Eli mitä enemmän vuotoa, sitä useammin suoja vaihdetaan.

Poistaessasi kuukautissuojan kääri se vessapaperiin ja laita käärö sille tarkoitettuun astiaan tai roskakoriin. Älä laita siteitä tai tamponeja vessanpönttöön! Ne tukkivat putkistot. Älä myöskään jätä siteitä tai tamponeita lojumaan lattialle tai muiden korjattavaksi. Yöllä kannattaa tamponin sijaan käyttää sidettä. Tamponi saattaa ärsyttää turhaan emätintä.

Pese alapääsi kuukautisten aikana vähintään kerran päivässä lämpimällä vedellä, jotta saat vuotaneen veren puhdistettua pois kunnolla.

Merkitse muistiin, minä päivänä kuukautisesi alkavat, niin osaat varautua seuraavien kuukautisten alkamiseen pitämällä mukana kuukautissuojaa tarvittaessa. Saatat tarvita lääkärikäynnillä tiedon viimeisten kuukautisten alkamispäivästä ja kestosta. Kuukautiskierto lasketaan kuukautisten alkamispäivästä seuraavien kuukautisten alkamispäivään.

”Tuntuu tosi pahalta, kun kaverit aina puhuu hiusten ja kynsien laitosta jossain kauneuspaikassa, ku meidän perheellä ei oo varaa yhtään mihinkää ylimääräsee.”

Voi tuntua pahalta, jos kavereilla on varaa käydä parturilla tai kauneushoidoissa, mutta tarvitseeko kukaan esimerkiksi kaikkia mainostettuja tuotteita välttämättä. Puhtaudesta ja kauneudesta voi pitää huolta myös pienemmällä rahalla.

  • Onko suvussasi tai tuttavissasi ihmisiä, jotka osaavat leikata hiuksia? Pyydä heitä leikkaamaan hiuksesi uuteen malliin.
  • Kotiin voi myös ostaa parturisetin koko perheen käyttöön. Voit harjoitella sillä kavereiden kanssa hiusten leikkaamista ja uusien tyylien keksimistä. Edullisuuden lisäksi se on myös hauskaa.
  • Youtube on täynnä videoita, joissa opetetaan tekemään kampauksia ja meikkaamaan. Kokeile hakusanaksi esimerkiksi ”how to” ja haluamasi asia.
  • Monilla partureilla ja kampaajilla on oppilaita, jotka tekevät halvempaan hintaan taidokkaita hiustyylejä. Joskus he myös järjestävät tapahtumia, joissa oppilaat tekevät asiakkaille uuden hiustyylin ilmaiseksi. Seuraa oman paikkakuntasi ilmoituksia.
  • Jos kaipaat hemmotteluhetkiä, etsi netistä ohjeita kotitekoisiin kasvohoitoihin. Miltä kuulostavat esimerkiksi appelsiini-jogurttinaamio tai hunajakuorinta? Edullisuuden lisäksi tuotteet ovat luonnonmukaisia.
  • Jotkut öljyt soveltuvat meikin poistoon, rasvaukseen ja hiusten tehohoitoon. Nämä löydät kätevästi netistä ja säästät rahaa.
  • Pitkät hiukset ovat helppo leikata, ja niistä saa monia erilaisia kampauksia.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top