Siirry sisältöön

Seura tekee kaltaisekseen?

”Ei sun isä huomaa, jos me maistellaan vähän sen baarikaapista…”

Kaveripiirin esimerkillä voi olla hyvä vaikutus: esimerkiksi urheilulliset ystävät kannustavat liikkumaan tai hyvin koulutyönsä hoitavat kannustavat opiskelemaan. Mutta jos kaveripiirissä tupakointi ja näpistely ovat yleistä, sinulle voi tulla mielikuva, että ne kuuluvat nuorten normaaliin elämään. Kaverit saattavat myös yllyttää tekoihin, joita kukaan ei uskaltaisi tehdä yksin. Huolestuttavaa se on silloin, jos nämä teot ovat vaaraksi terveydelle, loukkaavat muita tai ovat muulla tavoin vääriä.

Nuoruuteen kuuluvat uteliaisuus ja erilaisten asioiden kokeileminen. Kun olit pieni, vanhempasi pyrkivät suojaamaan sinua vaaroilta ja tekivät puolestasi päätöksiä. Kaveriporukassa joudut tekemään päätökset itse. Lisääntynyt vapaus voi tuntua helpottavalta ja hauskalta. Silti vaaralliset asiat ovat yhä edelleen vaarallisia. Kypsyyttä on oivaltaa oma vastuu ja ottaa se vakavasti.

Lähes kaikki nuoret joutuvat tilanteisiin, joissa kaverit painostavat jollain tavalla. Kieltäytyminen voi tuntua tiukkapipoiselta niuhottamiselta. Tai voi tuntua siltä, että kaverit pahoittavat mielensä tai voi pelätä joutuvansa porukan ulkopuolelle, jos kieltäytyy. Tai saattaa tuntea itsensä pelkuriksi. Mutta oikeasti suurinta rohkeutta on se, että uskaltaa olla eri mieltä ja pysyä omassa kannassaan. Usein toiset myös arvostavat ja kunnioittavat tällaisia itsenäisiä tyyppejä.

Joskus vanhemmat saattavat olla sitä mieltä, että nuori on joutunut huonoon seuraan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vanhempien huoli on rakkauden osoittamista. Jos vanhempien huoli on aiheeton, kannattaa ystävät esitellä vanhemmille ja kertoa heistä ja tekemisistään rehellisesti.

Vaikka ystävien seurassa on kivaa, kannattaa varata aikaa myös yksinäisille hetkille. Ajoittainen yksin oleminen antaa mahdollisuuden tutustua rauhassa omiin ajatuksiin ja nuoruudessa uudelleen muotoutuvaan minään. Liiallinen yksinolo ei tietenkään ole hyväksi.

 

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top