Siirry sisältöön

Nukkuminen on hyvinvoinnin perusta

”Nukuin jatkuvasti liian vähän. Mulle väsymys alkoi olla jo ihan normaali olotila. En enää edes tajunnut, että päänsäryn ja huonovointisuuden taustalla voisi olla liian vähäinen uni. Säännöllisillä kymmenen tunnin yöunilla olotila parani ihmeesti.”

Riittävä uni on välttämätön ihmisen terveydelle. Nukkuessa aivot nollaavat kuluneen päivän tapahtumat ja latautuvat seuraavaa päivää varten.

Jos nyt ei vaan malta mennä nukkumaan? Moni huomaa ilta toisensa jälkeen menevänsä nukkumaan liian myöhään. Voi tuntua paljon houkuttelevammalle jutella kavereiden kanssa netissä, katsoa hyvä elokuva tai pelailla kuin mennä ajoissa nukkumaan.

Moni ajattelee, että pienen väsymyksen kanssa tulee toimeen. Jatkuva yöunista nipistäminen kuitenkin näkyy ja tuntuu. Silmiä painaa, päätä särkee, ajatus ei kulje. Voi tuntua, että kaikki kaatuu niskaan. Ei jaksa eikä huvita tehdä mitään. Mielikuva itsestä voi vääristyä. Itseään saattaa alkaa pitää saamattomana, kömpelönä ja apeana, mikä voi tehdä onnettomaksi. Liian vähäinen yöuni alkaa näkyä yleisenä levottomuutena, jatkuvana sairasteluna ja oppimisvaikeuksina. Liian vähän nukkuvilla on myös suuri riski masentua.

  • Aiheuttaa oppimisvaikeuksia, keskittymiskyvyn puutetta ja levottomuutta.
  • Saa helpommin hermostumaan. Toiset käyvät hermoille ja olo on ärsyyntynyt.
  • Aiheuttaa päänsärkyä, huimauksen tunnetta ja vatsavaivoja.
  • Lisää riskiä joutua tapaturmiin. Tarkkaavaisuus ei ole samalla tasolla kuin virkeänä.
  • Lisää ylipainon riskiä. Väsyneenä ruokahalu kasvaa ja mieli tekee herkkuja.
  • Vaikuttaa ulkonäköön. Tummat silmänaluset ja vetistävät silmät kertovat liian vähäisestä unesta.
  • Vaikuttaa olemukseen.  Muut ihmiset huomaavat väsymyksen.
  • Heikentää vastustuskykyä tauteja vastaan.
  • Laskee mielialaa ja lisää riskiä sairastua mielenterveyden häiriöihin. Liian vähäisellä unella ja masennuksella on suuri yhteys.

Kuinka monta tuntia unta on riittävästi? Kasvava nuori tarvitsee enemmän unta kuin aikuinen, mutta toisaalta liiallinen nukkuminen saattaa lisätä väsymyksen tunnetta. Murrosikäinen tarvitsee yössä unta noin 9–10 tuntia, vaikka unen tarve onkin yksilöllistä.

Oma olo on hyvä mittari. Kun aamulla herää virkeänä ja olo on hyvä, tietää nukkuneensa tarpeeksi.

”Pidin itseäni iltavirkkuna, kun aina aamuisin nukutti tosi paljon. Kun aikaistin nukkumaanmenoa, huomasin, että aamulla olin oikeastaan parhaimmassa vireessä.”

Oletko ilta- vai aamu-uninen? Vaikka jokainen ihminen on tässä hieman erilainen, unirytmi kääntyy helposti päälaelleen. Jos nukkumaanmeno venyy yöllä pitkälle, aamullakin nukuttaa pitkään. Se saattaa lykätä seuraavan illan nukkumaanmenoa, ja sitä seuraavan ja niin edelleen.

On hyvä pitää mielessä, että unirytmin häiriintyminen voi aiheuttaa väsymystä sekä hetkellistä tai jatkuvaa unettomuutta.

  • Aikainen herätys mahdollistaa rytmin kääntämisen. Illalla nukuttaa enemmän ja uni tulee aikaisemmin, kunhan välttää päiväunia ja malttaa mennä ajoissa nukkumaan. Seuraavana aamuna ei enää väsytä niin paljon.
  • Rytmiin voi vaikuttaa jonkin verran esimerkiksi liikkumalla riittävästi ja muistamalla noudattaa säännöllisiä ruokailuaikoja. Aamutorkkua auttaa heräämisessä kirkas valo, mutta tiesithän, että puhelimesta tuleva valo ennen vuoteeseen menoa haittaa nukahtamista?

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top