Hyvä ryhti
”Tyttöystävä sanoi, että oli heti kiinnittänyt huomiota siihen, että näytän niin itsevarmalle ja ryhdikkäälle. Kyllähän se imarteli.”
Vaikka olisi luonteelta epävarma, voi asentoa muuttamalla saada varmemman olon itsestä. Parempi asento vaikuttaa myös siihen, miten toiset henkilön näkevät.
- Saa näyttämään itsevarmemmalle, ylväämmälle ja reippaammalle.
- Auttaa tuntemaan olon energisemmäksi.
- Saa näyttämään pidemmälle ja jäntevämmälle.
- Saa vaatteet istumaan päällä paremmin.
- Vaikuttaa terveyteen. Sillä voi esimerkiksi saada ikävät niska-, selkä- ja hartiavaivat kuriin.
”Selkä oli ihan rikki jatkuvasti ja ryhdistä ei tietoakaan. Mulla oli kaikki ergonomiajutut ihan pielessä. Niihin aloin sitten kiinnittää huomiota ja lisäksi aloin treenata lihaksia. Et olihan siitä ihan törkeesti apua.”
Omaa asentoa kohentamalla voi saada ihmeitä aikaan.
- Kiinnitä huomiota ryhtiisi päivän mittaan. Pitkät päivät pulpetin ääressä saavat helposti lysähtämään kasaan. Millainen asento sinulla on istuessasi ja seistessäsi. Entä liikkuessasi? Selkä suoraksi, rinta ulos, vatsa sisään, hartiat taakse ja leuka vaakatasoon.
- Istu oikein. Hyvän tuolin pitää tukea ristiselkää ja jalkapohjien on kosketettava lattiaa. Pöytä on oikealla korkeudella silloin, kun hartiat pysyvät rentoina ja kyynärvarret lepäävät pöydällä.
- Harrasta taukojumppaa. Istuessasi venyttele niskoja ja pyörittele hartioita. Nosta niitä ylös ja tiputa alas. Nouse väillä seisomaan, kurkottele kohti taivasta ja venytä kädet pitkälle sivuille.
- Helli selkärankaasi. Selkärangan kunto on tärkein ryhtiin vaikuttava tekijä. Monipuolinen liikunta vaikuttaa selkärangan kuntoon. Erilaiset taivutukset, kierrot ja venytykset hellivät selkärankaa.
- Hanki hyvät kengät. Jalkaterän asento voi muokkautua vääränlaiseksi huonojen kenkien takia. Tämä vaikuttaa ryhtiin.
- Nosta ja kanna oikein. Nosta selkä suorana ja ota kantamus tukevasti lähelle vartaloa. Käytä jalkalihaksia, älä selkää. Vältä kiertoliikettä. Kanna taakka kaksin käsin.
- Vahvista syviä lihaksiasi. Tee joskus vatsa-, selkä- ja kylkilihasliikkeitä. Syvät lihakset tukevat selkärankaa. Kun keho saa tukea sisältä päin, se parantaa ryhtiä.
- Vahvista lihaksiasi tasapuolisesti. Vain joidenkin lihasten harjoittaminen voi huonontaa ryhtiä. Esimerkiksi liian vahvat rintalihakset suhteessa yläselän lihaksiin aiheuttavat kumaraselkäisyyttä. Vain vatsojen treenaaminen johtaa nopeasti selkäongelmiin.
- Nuku hyvällä patjalla. Onko selkäsi usein aamuisin jumissa? Se voi johtua liian pehmeästä tai liian kovasta patjasta.
”Nappasin äidin kävelysauvat ja lähdin kunnon lenkille. Tuntui heti, että veri alkoi kiertää ja olo koheni kummasti. Nyt äidin kävelysauvat ovat saaneet vähän useamminkin kävelytystä.”
Sohvalla löhöily ja huonot asennot istuttaessa jäykistävät selkää ja huonontavat ryhtiä. Jopa 80 prosenttia niska- ja selkäongelmista johtuu huonosta ryhdistä ja sen aiheuttamista kiristyneistä lihaksista.
Niskan ja hartioiden alueen jäykkyys voi muuttua säryksi. Oikein pahasta niskan ja hartioiden jumiutumisesta kertovat kovat päänsäryt, ohimenevä huimaus tai käsien puutuminen. Mikä siis avuksi?
- Liikuta niska- ja hartialihaksia. Pyöritä hartioita erilaisin pyörittävin liikkein. Venytä niskaa puolelta toiselle hitaasti ja rauhallisesti.
- Harrasta keppijumppaa vaikka harjan varren avulla. Netistä löytyy liikkeitä.
- Sauvakävely on loistava liikuntamuoto niska- ja hartiakivuista kärsiville.
- Rentoudu ja lepää riittävästi. Stressaantuneena jännittää huomaamatta lihaksia, jolloin ne kipeytyvät.
- Mene tarvittaessa hierojalle tai kiropraktikolle.
- Kokeile lämpöhoitoa kipeään kohtaan. Lämmön avulla verenkierron saa paremmin liikkeelle ja lihakset rennoiksi. Lämpöhoitona voi käyttää vaikkapa lämmitettyä kauratyynyä.
- Kylmähoito rauhoittaa tulehtunutta lihasta. Kylmähoitona voit käyttää pakastepussia pyyhkeeseen kiedottuna.