Siirry sisältöön

Unet ja painajaiset

”Joskus näen unissa vanhoja kavereitani ja muistuu tosi elävästi mieleen, millaista oli viettää aikaa yhdessä.”

Unet ovat melkoinen mysteeri. Moni on joutunut unessa takaa-ajetuksi, lähtenyt lentämään tai pudonnut jostain korkealta. Unissa tapahtumat poukkoilevat, eikä niissä tunnu olevan aina järkeä.

Usein unet kuitenkin nousevat ajankohtaisista elämäntilanteista ja tapahtumista. Ne voivat liittyä vaikkapa muuttoon uudelle paikkakunnalle, riitaan kaverin kanssa, ihastumisiin tai vihastumisiin. Ihmisen mieli painaa mieleen päivän mittaan asioita, ja unessa ne saattavat putkahtaa esiin.

Eniten unia nähdään aamuyön tunteina. Ihminen muistaa unensa parhaiten, kun hänet herätetään syvästä unesta. Unien muistamiseen voi myös harjaantua. Jotkut kirjoittavat unet muistiin heti herättyään.

”Tosi usein painajaisissa yritän juosta karkuun jotakin, enkä meinaa millään päästä eteenpäin. Se on tosi ahdistavaa.”

Painajaiset ovat voimakkaita unia, jotka aiheuttavat ahdistusta. Joskus saattaa herätä siihen, että sydän tykyttää, itkettää tai selkä on hiestä märkä. Heräämisen jälkeen saattaa olla poissa tolaltaan vielä pitkän aikaa.

Painajaisissa voi sekoittua toisiinsa asioita, jotka ovat meille tuttuja edelliseltä päivältä, tai läheisiä ihmisiä, ja toisaalta asioita, jotka ovat täysin vieraita. Niissä voi tapahtua pelottaviakin asioita, esimerkiksi kiusaamista tai väkivaltaa, joiden syytä ei valveilla ymmärrä. Kyse on silti vain unesta eikä todella tapahtuneista asioista tai teoista, joita pitäisi tehdä.

Outojakaan unia ei tarvitse pelätä. Unet ovat loppujen lopuksi vain aivojen sähköistä toimintaa.

Jos painajaisunet jatkuvat ahdistavina, kannattaa asiasta puhua vanhemman, koulupsykologin tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa.

Aiheeseen liittyvät

Nuorten kysymykset

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top