Unet ja painajaiset

”Joskus näen unissa vanhoja kavereitani ja muistuu tosi elävästi mieleen, millaista oli viettää aikaa yhdessä.”

Unet ovat melkoinen mysteeri. Aamulla herätessään voi muistaa nähneensä unia. Moni on joutunut unessa takaa-ajetuksi, lähtenyt lentämään tai pudonnut jostain korkealta. Unessa tapahtumat poukkoilevat, eikä niissä tunnu olevan aina järkeä.

Unet käsittelevät tapahtuneita asioita. Unet nousevat usein ajankohtaisista elämäntilanteista ja tapahtumista. Unet voivat liittyä vaikkapa muuttoon uudelle paikkakunnalle, riitaan kaverin kanssa, ihastumisiin tai vihastumisiin. Ihmisen mieli painaa mieleen päivän mittaan asioita, joihin emme kiinnitä huomiota. Unessa ne saattavat putkahtaa esiin.

Toiveet ja huolet näkyvät unissa. Unissa erilaiset tunteet nousevat esiin. Jos esimerkiksi ihminen on arkielämässä hillitty ja kieltää vihan tunteensa, hän saattaa unissa mennä sanomaan asioita päin naamaa tai nähdä unta sodista ja väkivallasta. Erilaisten unien sisällön ja merkityksen pohtiminen voi auttaa joskus työstämään ajankohtaisia, menneitä tai ahdistavia asioita.

Eniten unia nähdään aamuyön tunteina. Ihminen muistaa unensa parhaiten, kun hänet herätetään syvästä unesta. Unien muistamiseen voi myös harjaantua. Jotkut kirjoittavat unet muistiin heti herättyään.

Painajaiset

”Tosi usein painajaisissa yritän juosta karkuun jotakin, enkä meinaa millään päästä eteenpäin. Se on tosi ahdistavaa.”

Painajaiset ovat voimakkaita unia, jotka aiheuttavat ahdistusta. Joskus saattaa herätä siihen, että sydän tykyttää, itkettää tai selkä on hiestä märkä. Heräämisen jälkeen saattaa olla poissa tolaltaan vielä pitkän aikaa.

Painajaisiin sekoittuu usein jotain kokemistamme asioista. Unta edeltävänä päivänä on voinut tapahtua jotain, joka yhdistyy huomaamatta mielessä johonkin menneisyyden kokemukseen, toiveeseen tai tunteeseen.

Painajaisunessa usein oma turvallisuus, selviytyminen tai itsetunto on uhattuna. Jokainen voi miettiä omaa elämäänsä painajaisen jälkeen. Onko nykyisessä elämäntilanteessa jotain sellaista, joka aiheuttaa pahaa mieltä tai ahdistusta?

Vaikka unet olisivat kuinka kammottavia hyvänsä, on hyvä muistaa, että ne ovat vain unia. Outojakaan unia tarvitse pelätä. Unet ovat vain aivojen sähköistä toimintaa.

Jos painajaisunet jatkuvat ahdistavina kannattaa asiasta puhua vanhemman, koulupsykologin tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa.

Aiheeseen liittyvät

Nuorten kysymykset