Hoppa till innehållet

Då man känner sig blyg i skolan

Inför lektioner kan du öka din trygghetskänsla med att förbereda dig bra med att göra dina läxor och med att repetera inför prov.

Inför presentationer är det bra att tänka på att:

  • förbereda presentationen väl och att öva den flera gånger. Det kan hjälpa dig med nervositeten inför presentationer.
  • det är ok att läsa från papper ifall du upplever att det känns utmanande att komma ihåg allt utantill. Även många andra som håller presentationer inom sitt jobb använder stödpapper vid presentationer.
  • lägga märke till röstens volym och artikulation och att hålla ett lugnt tempo. Då man är nervös kan man ofta börja tala för fort och rösten blir otydlig.

Väldigt många erfarna uppträdare är nervösa inför uppträdanden. Trots att man känner sig nervös eller blyg är det bra att bara ta itu med uppträdandet. Ofta släpper nervositeten då man kommer i gång. Om det känns oöverkomligt att till exempel hålla en presentation i skolan är det viktigt att man tar upp det med läraren med att till exempel skriva ett brev eller tala om det på tumanhand. Ofta kan man komma överens med läraren om alternativa sätt att göra uppgiften som till exempel att videofilma presentationen hemma.

I skolan kan det finnas grupparbeten där det kan vara utmanande att vara med ifall man är blyg. Ofta kan nervositeten som orsakas av att man är blyg göra att man inte vågar säga något och är bara tyst.

  • Börja med att tala med en person du känner dig mest bekväm med.
  • Våga berätta att du vill vara med i gruppen med att lyssna och deltar mer då du känner dig färdig för det.
  • viktigaste är att signalera för de andra gruppmedlemmarna att man vill vara med och göra arbetet tillsammans.

I en grupp ryms olika slags personer och personligheter och alla behöver inte vara duktiga på att uppträda. Det räcker att man bidrar till arbetet på något sätt.

Om man är nervös för att besöka till exempel skolhälsovårdaren kan man i förväg skriva på ett papper det man vill fråga så glömmer man inte bort saker ifall man blir nervös under träffen. Man kan också skriva upp råden och tipsen man får under besöket för att inte glömma bort dem. Få av oss kommer ihåg allt man hört i en situation speciellt ifall man varit nervös.

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top