Hoppa till innehållet

Utseendepress

”Varför ser jag ut så här?”

Nästan alla funderar på sitt utseende ibland under sin ungdom. Till ungdomen hör osäkerhet kring hur den egna kroppen ser ut. Ibland kan man uppleva att det egna ansiktet eller den egna kroppen är hemsk och man är villig att göra vad som helst för att ändra på sig själv.

Utseendepress orsakas av trådsmala eller supermuskulära kändisar. I TV och sociala medier ser man släthyade och perfekt sminkade människor. Den ideala kvinnan enligt media är en sjukligt smal och underviktig person. Män ska igen identifiera sig med snygga, hårlösa muskulösa kroppar. Eftersom man så ofta ser sådana personer på tv och på sociala medier så är inte så konstigt att människor börjar tro att man ska se ut som människorna på tv. Att sträva efter en viss typ av utseende kan driva en till att bli enormt självkritisk och leda till att självkänslan lider.

Fakta är att inte ens modeller når det utseende de har på bild som sådana. Bilder redigeras i ett bildredigeringsprogram för att få önskat slutresultat. Dessutom kan man fråga sig vem det är som bestämmer att just modellers utseende och kroppar är det rätta sättet att vara vacker? Endast en bråkdel av befolkningen på jorden når modellers mått. Det betyder väl ändå inte att alla andra i världen skulle vara fula?

På flera sociala medier kan man också på ett lätt sätt applicera ett filter på sig som exempelvis förstorar ögonen, läpparna, eller minskar kinder och haka. Filtren är så bra gjorda att man inte nödvändigtvis ens ser om någon använder sig av ett. Att andra använder filter, oavsett om de berättar det eller inte, påverkar vår syn på utseende. Det är lätt att man själv känner att man inte är fin nog, då de andra man ser har perfekt allt. Att själv använda filter kan också vara dåligt för den egna självkänslan. Vänjer man sig vid sitt utseende då man använder ett filter, kommer man troligtvis inte vara nöjd med personen som ser tillbaka på en i spegeln. Det är alltid viktigt att komma ihåg att man är bra som man är, och att filter, även om de kan kännas roliga, kan vara skadliga i längden!

  • Fundera på hurudana konton och personer du följer eller ser på sociala medier. Får de dig att må bra ? Sluta följa sådana som ger dig ångest över ditt eget utseende.
  • Det finns något vackert i oss alla. Ändå är knappast någon helt nöjd med sitt utseende. Vad tycker du att är fint med just dig?
  • Under puberteten måste alla gå igenom stora förändringar i kroppen. Plötsligt kan någon del av kroppen kännas oproportionellt stor eller lite. Även detta är en del av den normala utvecklingen och ändras då puberteten når sitt slut.
  • Det du upplever fult och hemskt i din egen kropp är oftast inte något som någon annan har lagt märke till.
  • Varje person är unik och annorlunda! Visst skulle det vara trist om alla såg likadana ut.
  • Det viktigaste är att man bär sådana kläder och har en sådan hårstil som man trivs själv bäst med.
  • Om någon är osäker om sitt eget utseende kan hen försöka dölja det med att trycka ner andra. Det är viktigt att komma ihåg att elaka kommentarer sårar och känns alltid dåligt. Det är dumt att rikta sin osäkerhet mot att vara elak mot andra.
  • En vän kan kallas fet trots att hen är normalviktig eller till och med smal. Allt lönar det sig inte att ta personligt eftersom orsaken bakom kränkande ord kan ligga i att personen som säger elaka kommenterar har illa att vara och tar ut det på andra.
  • Om du känner att du tänker för mycket på ditt utseende och att det får dig att må dåligt, så är det viktigt att prata om det med någon vuxen så fort som möjligt.

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top