Hoppa till innehållet

Var får man hjälp för att sluta skada sig själv?

“Jag ville inte att någon skulle lägga sig i mina ärenden. Jag tänkte att det är min egen sak om jag gör mig själv illa. När mitt skärande avslöjades halvt av misstag, blev jag hänvisad till terapi. Det var en enorm hjälp för mig. Jag behöver inte länge skära mig själv för att lätta på mitt mående.”

Den egna kroppen är värdefull och bör inte skadas av någon, inte ens av en själv. Skärande lämnar spår som kommer att synas för resten av livet. Ändå kan de synliga ärren kännas som en bisak då den unga inte hittar något annat sätt att få utlopp för sin ångest.

  • Varifrån har skärandet fått sin början?
  • I vilka situationer uppkommer behovet att skära? Varför?
  • Vad kunde vara ett hälsosammare ersättande beteende för att hantera den svåra situationen och de svåra känslorna? På vilka andra sätt kunde du få dig att må bättre? Kunde du lyssna på din favorit musik, kolla på filmer, röra på dig, skriva i dagbok eller rita?

Det viktigaste är att du inte blir ensam!

Ibland kan tröskeln vara väldigt hög för att våga söka hjälp men det är otroligt viktigt att man gör det för att börja må bättre igen. Till Barn- och ungdomstelefonen samt nätbrevstjänsten kan man vara i kontakt anonymt och konfidentiellt. Jourhavarna hjälper dig att kartlägga din situation och lyssnar och funderar på olika lösningar för att klara av situationen tillsammans med dig.

Yrkesprofessionella möter i sitt arbete ungdomar som befinner sig i en mängd olika situationer.  I skolan kan du söka hjälp hos en hälsovårdare eller en skolkurator. Du kan också berätta ditt ärende för en lärare. En skolhälsovårdare eller kurator kan ge dig en remiss till till exempel ungdomspolikliniken, där du kan behandla de bakomliggande orsakerna till skärandet.

Om du inte vill tala om saken med någon i skolan kan du också boka en tid hos läkaren på hälsocentralen. Det är bra att alltid också berätta om saken där hemma även om du inte vill skapa oro hos dina föräldrar.

  • Som en öppning för diskussion fungerar redan det att du visar dina ärr.
  • Du kan säga att du undrar var du kan få hjälp så att du inte skulle behöva skära dig själv längre.
  • Du kan också börja med att säga att du vill ha hjälp med en sak eller att du är i en situation där du inte vet hur du ska agera.
  • Du kan börja med att berätta om hur du känner dig och sedan slutligen säga att du faktiskt också har börjat skära dig själv.
  • Du kan skriva ett brev där du berättar om din situation och sedan ge brevet till någon du litar på.

Det är viktigt att söka hjälp för att sluta skärande så snabbt som möjligt efter att man börjat med det. Att återhämta sig från skärande kan vara en lång process. Det viktigaste är att ta reda på de bakomliggande orsakerna till skärande och att hitta andra sätt att hantera ångesten.

 

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top