Siirry sisältöön

Kun koulussa ujostuttaa

Koulussa oppitunnilla varmuuttaan voi lisätä hyvällä valmistautumisella, tekemällä läksyt, kertaamalla kokeita varten. Esitelmien teossa voi auttaa se, että valmistelee hyvin esityksensä paperille ja harjoittelee sen lukemista etukäteen useampaan kertaan. Esitystilanteessa voi hyvin turvautua lukemaan suoraan paperista, jos puhuminen muistin varassa tuottaa hankaluuksia. Useimmat työkseen paljon esiintyvät käyttävät myös tukipaperia. Esityksiä harjoitellessa kannattaa huomioita kiinnittää äänen kuuluvuuteen ja selkeyteen sekä puheen rauhalliseen rytmiin. Usein jännittyneenä puhuu nopeasti ja ääni voi muuttua epäselväksi.

Todella monet kokeneet esiintyjät jännittävät ennen h-hetkeä. Jännityksestä tai ujoudesta huolimatta esitys kannattaa kuitenkin aloittaa, sillä tuntemukset monesti helpottavat, kun pääsee alkuun. Jos koulussa esitelmän pitäminen tuntuu ylivoimaiselta, on asia tärkeää ottaa esiin opettajan kanssa, esimerkiksi kertomalla kirjeellä tai juttelemalla kahden kesken. Usein opettajan kanssa voi myös sopia vaihtoehtoisista tavoista suorittaa tehtävä, esimerkiksi videoimalla esityksensä kotona.

Koulussa on usein ryhmätöitä, joissa mukana oleminen voi olla haastavaa, jos ujostuttaa. Usein ujouden aiheuttama jännittyneisyys ja epävarmuus voi tehdä sen, että ei uskalla sanoa mitään ja on vain hiljaa. Jos ryhmässä on joku henkilö, jolle tuntuu luontevimmalta jutella, aloita puhuminen hänen kanssaan. Tuttua henkilöä voi myös pyytää puhumaan puolestaan, jos puhuminen koko ryhmän ollessa on jännittävää. Joskus voi olla hyvä ajatus rohkaistua kertomaan, että haluaa olla mukana ryhmässä ihan vain kuuntelemalla ja osallistuu sitten, kun kokee olevansa siihen valmis. Tärkeää on, että muille ryhmäläisille välittyisi tunne, että haluaa olla mukana ja tehdä yhteistä työtä. Ryhmiin mahtuu monenlaisia persoonia ja luonteita, ja kaikkien ei tarvitse olla taitavia esiintyjiä, riittää että osallistuu omalla panoksellaan työn tekemiseen.

Jos esimerkiksi terveydenhoitajalla käynti jännittää, kannattaa etukäteen kirjoittaa paperille ylös, mitä asioita haluaa sanoa ja kysyä, niin ne eivät pääse unohtumaan mahdollisen ujouden iskiessä vastaanotolla. Voi myös kirjoittaa saamiaan ohjeita ja neuvoja ylös, jotta ne eivät unohdu. Harva meistä muistaa kaikkea kuulemaansa asiaa, etenkin jos tilanne on jännittänyt.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top