Hoppa till innehållet

Min kompis är blyg

Har du en vän, kompis eller en bekant som verkar vara blyg? Du kanske har funderat på hur man ska vara med hen och hur man undviker tysta stunder eller kanske du till och med undviker hens sällskap.

En kompis som är blyg av sig kan vara en som gillar mer lugn och ro, bekanta aktiviteter och bekant sällskap. O andra sidan kan hen ha intresse att ta kontakt med nya människor men vet inte riktigt hur man gör. Om din kompis känner sig väldigt blyg, kan det vara att nya situationer känns jobbiga och hindrar hen från att vara sig själv.

Ofta känner man sig mindre blyg då man lär känna den andra bättre. Var och en av oss behöver uppmärksamhet och det är artigt att notera den andra personen. Det kan man göra med ett litet leende, med att hälsa, och se den andra i ögonen. Ett bra tips är också att ha tålamod. Ge tid åt den andra att i lugn och ro tänka på vad man ska säga. Tystnad behöver man inte heller alltid fylla med prat. Oftast räcker det med att man är vänlig för att minska på blygheten.

Trots att en tyst och blyg kompis inte skulle få sagt så mycket kan man alltid försöka uppmuntra hen till det. Visa att du är intresserad av hen. Fråga med hen eller fråga om ni kunde göra ett grupparbete tillsammans, ”Vill du vara mitt par?”, ”Vill du gå på bio med mig?”. Hen kan verka reserverad eller nervös i början men då man står ut med det en stund i början brukar det avta då man lär känna den andra och sätten att vara tillsammans bättre.

Det är bra att respektera om den andra inte vill göra något. Ibland om man är riktigt blyg kan det kännas lättare att inte delta på aktiviteten ifall det känns för spännande. Det lönar sig inte att ge upp direkt eller lämna någon ensam utan fråga med en annan gång igen. Kanske hen då vågar delta då vänskapen har fördjupats.

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top