Hoppa till innehållet

Orsaker till ångest

Ångest och rädsla är ofta irrationella känslor. Människan vet att det inte är farligt att gå till nionde våningen, men ändå kan hen uppleva höjdskräck. Eller att det inte är världens undergång om handen skakar lite medan man äter, men man känner fortfarande för att hoppa över lunchen. Naturligtvis finns det många ångestfyllda situationer vars orsak är rimlig och förståelig, till exempel om man är rädd för att skiljas från en nära vän eller familjemedlem. Å andra sidan kan man även uppleva ångest, utan att veta var ångesten kommer ifrån.

  • En person som växt upp i en otrygg familj kan känna ångest lättare än andra även som vuxen
  • Föräldrars uppfostringsstil kan påverka: om världen har presenterats som en farlig plats för ett barn kan man senare också känna rädsla för nya saker.
  • Om man inte har fått visa känslor av rädsla, ilska eller ångest som barn kan det också vara svårt att hantera dessa känslor senare.
  • Personliga och genetiska faktorer gör också skillnad. Vissa spänner sig mer för saker än andra och kan känna ångest lättare än andra.
  • Olika situationsbundna saker, såsom stress och trötthet, ökar ångestkänsligheten och ångestintensiteten.

För det mesta är våra rädslor rester från det förflutna. Man har någon gång varit i en situation där man känt sig rädd. När man befinner sig i en liknande situation igen, kommer man ihåg det ögonblicket av rädsla, och kroppens reaktioner för rädsla aktiveras. Man kan vara så rädd för någon eller något att man gör sitt allt för att undvika att stöta på det.

Det är möjligt att bli av med känslor av ångest och olika rädslor. Tveka inte att be om hjälp från till exempel en förälder eller skolhälsovårdaren.

 

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top