Siirry sisältöön

Kaverini on ujo

Onko sinulla ystävä, kaveri tai tuttava, joka vaikuttaa sinusta ujolta? Olet ehkä pohtinut, miten hänen kanssaan ollaan ja miten vältyt hiljaisilta hetkiltä tai ehkä välttelet hänen seuraansa.

Ujolta vaikuttava kaveri voi olla sellainen, joka pitää enemmän rauhallisuudesta, tutuista puuhista ja tutusta seurasta. Toisaalta hänellä voi olla kiinnostusta tutustua ja ottaa kontaktia, mutta hän ei tiedä miten sen voisi tehdä. Jos kaverillasi on voimakkaita ujouden tunteita, voi olla, että uusi tilanne tuntuu hänestä hankalalta ja estää häntä olemasta oma itsensä.

Monesti ujous helpottaa, kun tuntee olonsa turvalliseksi toisen seurassa. Jokainen meistä kaipaa huomioita ja on kohteliasta huomata toinen. Sen voi tehdä pienellä hymyllä, tervehtimisellä ja katsomalla ystävällisesti silmiin. Hyvä neuvo on myös olla kärsivällinen. Anna aikaa miettiä ja ajatella rauhassa sanomistaan. Hiljaisuutta ei tarvitse täyttää heti puheella. Usein riittää, että käyttäytyy ystävällisesti niin ujouden tunne helpottaa.

Vaikka hiljainen ja ujosteleva kaveri ei saisi sanotuksi mitään, voit auttaa häntä rohkaistumaan. Osoita, että olet kiinnostunut hänestä. Pyydä häntä mukaan tai pariksesi koulutyöhön, ”voin olla sinun kanssa”, ”tuletko mun pariksi”, ”lähdetkö minun kanssa elokuviin”. Varautuneisuus ja jännittyneisyys voivat olla aluksi läsnä, mutta jos siedät niitä jonkin aikaa, niin usein ne vähenevät, kun seura ja yhdessä olemisen tavat alkavat tuntua tutulta.

Hyvä on kunnioittaa, jos toinen ei halua tehdä jotain. Joskus voimakkaita ujouden tunteita kokevan voi olla helpompi kieltäytyä yhteisestä tekemisestä, jos se tuntuu sillä hetkellä esimerkiksi liian jännittävältä. Ei kannata heti luovuttaa tai jättää ketään yksin, vaan kysyä uudestaan toisella kerralla. Ehkä hän silloin rohkaistuu, kun varmistuu toisen kiinnostuksesta ja kaveruuden mahdollisuus syvenee.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top