Siirry sisältöön

Uskalla olla oma itsesi

”Miks mä en osaa laulaa? Miks mä en osaa matikkaa niinku sä? Miks mä oon näin lyhyt? Miks mä oon näin pitkä?”

Aika moni pohtii samaa: Miks mä oon juuri tällainen? Oonko mä ihan ok? Mitä muut ajattelee musta? Vertailuun kuluu kauheasti aikaa. Ja se lähtee liikkeelle siitä luulosta, että kaikkien pitäisi olla samannäköisiä tai osata samoja asioita. Mutta miten niin pitäisi? Jos kaikki osaisivat laulaa, kuka osaisi säestää kitaralla? Jos kaikki tykkäisivät vain sinisistä paidoista, aamubussissa olisi aika yksiväristä jengiä.

Jokainen osaa jotain. Osaatko sanoa heti, missä olet hyvä? Ajattele mieluummin niitä asioita, joissa olet hyvä, kuin niitä, joissa olet huono.

Olisiko ihanaa joskus ajatella, toimia, puhua ja pukeutua miten huvittaa? Välittämättä täysin siitä, mitä muut ajattelevat. Mieti, minkälainen maailma olisi, jos kaikki uskaltaisivat olla sellaisia kuin haluavat!

Usko omaan itseen ja oman osaamisen näyttämiseen tyrehtyy liian usein toisten mielipiteiden miettimiseen ja omaan epävarmuuteen. Jos pelkäät, mitä muut sinusta ajattelevat, niin muista, että jokaisella on omat heikommat puolensa ja omat pikkuvirheensä. Kaikki eivät voi olla kaikessa hyviä. Myös luokan suosituin tyyppi mokailee joskus.

… ajatustesi ja tyylisi täytyy olla sinun itsesi valitsemia, ei ryhmäpaineessa pakolla omittuja. Muuten et tunne niitä omaksesi. Jos et tunnista omia mielipiteitäsi, sinun on vaikeaa arvostaa kenenkään muidenkaan ajatuksia. Ole siis rohkeasti sitä mitä olet, ja anna muidenkin olla omia itsejään, vaikka olisivatkin erilaisia kuin sinä!

… kun ystäväsi tekee jotain omaperäistä ja erilaista, kehu häntä siitä. Muiden mielipiteet ovat tärkeitä itsetunnon kehittymisen kannalta. Kun rohkaiset ystävääsi käyttäytymään mielensä mukaan, hänkin luultavasti alkaa arvostaa sinun ainutlaatuisuuttasi. Tärkeää on muistaa palautteen aitous ja sävy: se ei saa loukata tai ivata.

… hyvä itsetunto tarkoittaa oman itsensä hyväksymistä sellaisena kuin on. Ja varmuutta siitä, että sinut hyväksytään omana itsenäsi, vaikka et aina olisikaan täydellinen.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top