Mistä apua viiltelyyn?
”En olis halunnut, että mun asioihin puututaan. Ajattelin, et on mun oma asia, jos satutan itteeni. Kun mun viiltely paljastu puolivahingossa, mut ohjattiin terapiaan. Siitä oli mulle suunnaton apu. Mun ei enää tarvii helpottaa olooni vahingoittamalla itteeni.”
Oma keho on arvokas eikä sitä saisi kukaan satuttaa, ei edes nuori itse. Viiltelystä jää jäljet, jotka näkyvät loppuelämän ajan. Silti näkyvät arvet saattavat tuntua sivuseikalta silloin, kun nuori ei löydä muuta keinoa purkaa ahdistustaan.
- Mistä viiltely sai alkunsa?
- Missä tilanteessa viiltelyn tarve yleensä puhkeaa?
- Miksi näin tapahtuu?
- Mikä voisi tulla korvaavaksi, paremmaksi tavaksi hallita vaikeaa tilannetta? Millä muulla tavalla voisit saada olosi paremmaksi? Voisiko se olla vaikkapa lempimusiikin kuuntelu, elokuvien katselu, liikunta, päiväkirjan kirjoittaminen tai piirtäminen?
Tärkeintä on, ettet jää tilanteeseesi yksin!
Joskus kynnys hakea apua voi tuntua suunnattoman vaikealta, mutta se on toipumisen kannalta tärkeää. Lasten ja nuoren puhelimeen, kirjepalveluun tai chattiin voi ottaa yhteyttä nimettömästi ja luottamuksellisesti. Päivystäjät auttavat sinua hahmottamaan omaa tilannettasi, kuuntelevat ja pohtivat kanssasi keinoja selvitä eteenpäin.
Ammatti-ihmiset kohtaavat työssään monenlaisissa tilanteissa olevia nuoria, eivätkä hätkähdä pienistä. Koulussa voit hakea apua terveydenhoitajalta tai koulukuraattorilta. Asiasta voi kertoa myös opettajalle. Terveydenhoitaja tai kuraattori voi antaa sinulle lähetteen esimerkiksi nuorisopoliklinikalle, jossa on mahdollisuus päästä käsittelemään viiltelyn taustalla olevia asioita.
Mikäli et halua kertoa asiasta koulun henkilökunnalle, voit itsekin varata ajan terveysaseman lääkärille. Sinun olisi myös hyvä kertoa asiasta kotona, vaikka et haluaisikaan hätäännyttää vanhempiasi.
- Keskustelun avauksena toimii jo se, että näytät viiltelyarvet.
- Voit sanoa, että mietit mistä voisi saada apua, jotta et enää viiltelisi itseäsi.
- Voit myös aloittaa sanomalla, että haluaisit apua yhteen juttuun tai olet sellaisessa tilanteessa jossa et tiedä miten pitäisi toimia.
- Voit aloittaa kertomalla tuntemuksistasi ja sitten lopuksi sanoa, että itse asiassa olet alkanut myös viiltelemään.
- Voit kirjoittaa kirjeen jossa kerrot tilanteestasi ja antaa sitten kirjeen jollekin luotettavalle aikuiselle.
Apua viiltelyyn olisi tärkeä hakea heti, kun on aloittanut viiltelyn. Viiltelystä toipuminen voi olla pitkä prosessi, jossa tärkeintä on selvittää siihen johtaneita syitä ja auttaa löytämään muita keinoja hallita ajoittaista ahdistusta.
Aiheeseen liittyvät
Apua ja tukea
- Nuortennetin keskustelupalsta mielestä ja kehosta
- Lasten ja nuorten puhelin ja chat
- Apua mielenterveysongelmiin