Siirry sisältöön

Ulkonäköpaineita

”Miks mä näytän tältä?”

Ulkonäkö mietityttää erityisesti nuoruusvaiheessa lähes kaikkia. Nuoruuteen kuuluu epävarmuus siitä, miltä vartalo näyttää. Joskus oma naama ja keho saattavat tuntua omasta mielestä kamalilta ja on valmis tekemään mitä vain asian korjaamiseksi.

Paineita ulkonäölle aiheuttavat langanlaihat tai superlihaksikkaat julkkikset. Tv-sarjoissa vilahtelee sileäihoisia ja täydellisesti meikattuja ihmisiä. Median luoma naisten kauneusihanne on sairaalloisen laiha, alipainoinen henkilö. Miehille tarjotaan samaistumiskohteiksi lähes ainoastaan karvattomia, timmiksi trimmattuja vartaloita ja sliipattua ulkonäköä. Ei siis ihme, että ihmiset alkavat kuvitella, että heidänkin pitäisi näyttää samanlaisilta kuin telkkarissa. Tietynlaisen ulkonäkömuotin tavoittelu saattaa ajaa hillittömään itsensä tarkkailuun ja nakertaa itsetuntoa.

Tosiasiassa edes kuvissa esiintyvät mallit eivät yllä ulkonäkömuottiin sellaisenaan! Kuvia käsitellään kuvankäsittelyohjelmissa halutun lopputuloksen saamiseksi. Sitä paitsi kuka päättää, että juuri mallivartaloinen henkilö on se oikea tapa olla kaunis? Mallimittoihin yltää vain muutama prosentti koko maanpallon väestöstä. Se kai ei silti tarkoita, että kaikki muut maailman ihmiset olisivat rumia?

  • Kaikissa meissä on jotain kaunista. Silti juuri kukaan ei ole täysin tyytyväinen ulkonäköönsä. Mitä hyvää sinussa on?
  • Murrosiässä kaikki joutuvat käymään läpi isoja muutoksia kehossa. Yhtäkkiä jokin kehon osa saattaa tuntua suhteettoman suurelta tai pieneltä. Tämäkin kuuluu normaaliin kehitykseen ja tilanne muuttuu murrosiän muutospyrähdyksen päättyessä.
  • Se, mikä itsestä tuntuu omassa kehossa rumalta ja aivan kamalalta, ei välttämättä pistä muiden silmään.
  • Jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja erilainen! Olisihan se aika tylsää, jos näyttäisimme kaikki samanlaisilta.
  • Omia hyviä puoliaan voi korostaa muun muassa oikeanlaisella vaatetuksella ja itselle sopivilla väreillä. Tässä asiassa voi kysyä neuvoa muiltakin, vaikkapa hyviltä kavereilta tai vanhemmilta.
  • Tärkeää on käyttää sellaisia vaatteita ja hiustyyliä, joka tuntuu omalta ja jossa olo on kaikin puolin hyvä.
  • Jos joku kokee omasta ulkonäöstään epävarmuutta, hän saattaa yrittää peittää sitä mollaamalla muita. On tärkeää muistaa, että ikävät kommentit satuttavat ja tuntuvat aina tosi pahalta! On typerää kohdistaa oma epävarmuus muiden haukkumiseen.
  • Kaveria saatetaan nimitellä vaikkapa läskiksi, vaikka tämä olisi aivan normaalipainoinen tai jopa hoikka. Ihan kaikkea ei kannata ottaa henkilökohtaisesti, koska syy mollaamiseen voikin olla se, että kiusaajalla itsellään on tosi paha olla.

Kuuntele Nuortennetin podcast

Millaisia paineita some tai muut mediasisällöt luovat nuorille? Miksi ulkonäköpaineita tulee? Miten paineista voisi puhua avoimesti ja niin, että ne eivät hallitse elämää? Jaksossa vieraana ovat kaksi nuorta ja Nuortennetin työntekijä sosiaalipsykologi Eve-Linda Lassila.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top