Siirry sisältöön
Arvedávgi

Juu, eli kaikki saamelaiset tälle palstalle.

Jos luet tätä olet mitä todennäköisimmin saamelainen tai muu asiasta kiinnostunut. Tämä palsta on pyhitetty saamelaisasioille ja kaikelle saamelaisia sivuavalle. Kaikki käy saamelaiskäräjälaista gákteihin ja seidoista Sápmi Prideen kunhan ČSV:n ajatus ei katoa.

Äläkä yritä livistää, saamelaisnuori. Mä oon nähny teitä täällä, teitä on.

Arvedávgi

Gaskaijabeaivváš, jââkkoumaž (ei mitään hajua, kirjotinko oikein) ja Leia, mä tarkotan teitä😐😅😂

*ੈ✩‧₊˚༺gaskaijabeaivváš*༻*ੈ✩‧₊˚

Hei! Luulin vastanneeni tänne jo, mutta ilmeisesti en tehnyt sitä joten yritetään uudelleen. Hei, terve, hyvää päivää kaikille… ei täällä kai vielä paljon porukkaa ole, jos tuleekaan, mutta kiva olla täällä. En nyt tiedä mitä muuta sanoisin joten…˚₊‧꒰აČSV໒꒱ ‧₊˚

jâkkooumaž_(•-• )

Minut on kutsuttu! Okei Okei, jos kerran käsketään ^ꇴ^. Tänne keskusteluun vastaaminen vähän niin kuin unohtui. En nyt väitä, että en olisi tullut huomanneeksi, mutta en vaan tiennyt mitä laittaisin! Ei kun todella kiva idea tällainen keskustelu! Ja aika lähellä oli tuo nimikin, tai ei kai se niin tarkkaa ole. Mahtava bongari olet ᐖ, kai nuo nimet toimii vihjeenä. Täällä siis olen nyt.

Arvedávgi

Heiii! Ihanaa, että tulitte. Mistäs alotetaan? Itellä Fosen, Saamelaiskäräjälaki ja gáktit ois mieleisiä aiheita, mutta voidaan puhua mistä haluutte.

*ੈ✩‧₊˚༺gaskaijabeaivváš*༻*ੈ✩‧₊˚

Kiitos kiitos˚₊✩₊˚⊹ Hmm, käy mikä vain aihe kyllä, mutta itse on tullut juuri mietittyä tuotan Fosen juttua. Omasta mielestä todella iso ja merkittävä asia, jota ei ole huomioitu esim. Suomessakaan tarpeeksi!
En ole mikään hyvä keskustelun aloittaja/jatkaja(ei tarkoita etteikö minulla olisi mielipiteitä asioista), mutta kertokaa te teidän ajatuksia siitä niin osaan paremmin vastata niihin.✩₊˚☾⋆⁺₊✧

Arvedávgi

No, lähetään sitten Fosenilla liikkeelle. Musta on ihan älytöntä, että Norjan valtio ei kuuntele omaa korkeinta oikeuttaan. Lisäksi on hassua, miten Norja on virallisesti pyytänyt anteeksi saamelaisilta harjoittamastaan kolonialismista, mutta silti rakennuttaa 150 tuulimyllyä poronhoitoalueelle. Me ei kaivata enempää anteeksipyyntöjä. Me kaivataan toimintaa – tuulivoimaloiden poistoa ja mieluiten taloudellista korvausta. En myöskään ymmärrä, miksi viesti ei mene perille, vaikka satoja saamelaisia meni Osloon osoittamaan mieltään.

Arvedávgi

Noh, enkö mä lähettänyt sitä viestiä?

*ੈ✩‧₊˚༺gaskaijabeaivváš*༻*ੈ✩‧₊˚

Niinpä. Minusta tuollainen ”kaksinaamaisuus” on todella kummallista, ja ylipäätään että Norja tekee tuollaista kun kuitenkin on ns. rikas valtio sinänsä. Kuitenkin modernina ”hyvinvointivaltiona” tuollainen elinkeinon ja perinteen tuhoaminen on minusta todella inhottavaa, varsinkin kun on päivänselvää, että se rikkoo saamelaisten oikeuksia ja ihan ihmisoikeuksia ylipäänsä. Puhetta riittää, mutta toimintaa ei niinkään. Eihän anteeksipyyntö toisaalta konkreettisesti hyvitä paljon, korkeintaan vähän ”parempi” mieli (lähinnä itselleen, ei sille jolta anteeksi pyydetään). Luvataan asioita ja puhutaan, mutta mitään konkreettista ei tehdä, vaikka todellakin pitäisi. Olisi tärkeää ennemmin TUKEA saamelaisia perinteitä ja elinkeinoja niiden laittoman tuhoamisen sijaan, ja antaa saamelaisille enemmän mahdollisuuksia, eikä lakaista näitä asioita maton alle.

Arvedávgi

Nyt tossa Fosen-jutussa tais olla jotai sellasta, että tuulimyllyjä ei oteta pois vaan alueen saamelaiset saa muualta maata. Tyhjää parempi, mutta olisihan se paljon järkevämpää, jos sais entiset alueet takasin.

jâkkooumaž_(•-• )

Tässä tilanteessa on minusta ihan selvää missä on tehty väärin ja minkä pitäisi olla ratkaisu. Se alue on ollut saamelaisilla käytössä jo pitkään, joten miksi ihmeessä saamelaisten pitäisi sieltä siirtyä tuuliturbiinien sijaan. (ymmärsin kyllä, ettet koe ratkaisua hyvänä) Onhan se nyt ehkä tyhjää parempi, mutta melkein mikä tahansa on toisaalta tyhjää parempi. Niiden turbiinien ei pitäisi olla se alueen vakio ja sen tuulivoimapuiston, siis se vakio jonka tieltä kaikki siirretään, vaan saamelaisten. Minusta saamelaisten tulisi tässä asiassa mennä edelle välittömästi.

Arvedávgi🌈❤️‍🔥

jâkkooumaž_(•-• ), facts.

Arvedávgi

Hei eihän me ees tunneta kunnolla. Mulla ois pari kyssärii.

1. Minkä ikänen oot?
[osa viestistä poistettu]
3. Minkälainen oot ihmisenä?
4. Käytkö mielenosoituksissa?
5. Kuulutko johonkin saamelaisjärjestöön?

Itekki vois vastata.
1. 14/09
[osa viestistä poistettu]
3. Oon energinen, vähän hassu, mulla on vahvoja mielipiteitä. Saatan olla ylisuojeleva ja aggressiivinen, jotkut pitää ärsyttävänä.
4. Kyllä käyn. Ehdottomasti.
5. Kyllä kuulun. Ei täällä kait saa kertoo mihin, mut kyl te tiiätte. Ehkä.

*ੈ✩‧₊˚༺gaskaijabeaivváš*༻*ੈ✩‧₊˚

Okei, muutama päivä ehti jo kulua, mutta vastaanpa nyt kuitenkin. ✩‧₊˚

1. Minkä ikänen oot?

Olen 16!

3. Minkälainen oot ihmisenä?

Ihmisenä olen sinänsä rauhanomainen, mutta en pelkää ilmaista itseäni. Olen myös kiinnostunut monista asioista ja ajattelen paljon. Jotkut pitää mukavana, jotkut inhoavat. *✩‧₊

4. Käytkö mielenosoituksissa?

Joskus, jos pääsen paikalle.

5. Kuulutko johonkin saamelaisjärjestöön?

Kuulun kyllä, ”periaatteessa” useampaakin. Ja on hyvin mahdollista että tiedän mistä puhut. Kuten sanoit, ehkä.

Vastaa aiheeseen: Saamelaiset tänne!❤️💚💛💙

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top