Siirry sisältöön

Väitteitä ja faktaa

Väite: Kaikilla ikäisilläni on jo seksikokemuksia.

Fakta: Esimerkiksi yhdeksänluokkalaisista tytöistä noin kaksi kolmesta ja pojista kolme neljästä ei ole ollut yhdynnässä, ja 17-vuotiaista tytöistä ja 18-vuotiaista pojista yli puolet on neitsyitä. Osa 20-vuotiaistakaan ei vielä ole harrastanut seksiä. Erityisesti pojat saattavat kehuskella olemattomilla kokemuksillaan nostaakseen arvoaan kavereiden silmissä. Kannattaa myös muistaa, että kaikille ihmisille seksi ei ole se juttu.


Väite: Itsetyydytys on vahingollista.

Fakta: Itsetyydytys on tavallista sekä hyvä tapa tutustua omaan kehoon ja sen reaktioihin. Mielikuvituksessaan voi kokea vaikka mitä ilman vaaraa esimerkiksi toisen ihmisen loukkaamisesta, raskaudesta tai seksitaudeista. Itsetyydytystä voi harjoittaa useinkin, eikä siitä ole mitään haittaa. Tietysti on hyvä muistaa harrastaa muutakin.


Väite: Alle 16-vuotiaat eivät saa harrastaa seksiä.

Fakta: Lain määrittelemä suojaikäraja on Suomessa 16 vuotta. Lain tarkoituksena on suojata lapsia seksuaaliselta hyväksikäytöltä. Jos hyväksikäyttäjä on oma opettaja, vanhempi tai valmentaja, suojaikäraja on 18 vuotta. Laki ei kuitenkaan kiellä henkiseltä ja fyysiseltä kehitykseltään lähellä toisiaan olevien nuorten seksisuhteita – mutta tällöinkin tarvitaan molemminpuolinen suostumus seksiin.


Väite: Kondomeja saa ostaa vasta täysi-ikäisenä.

Fakta: Ikärajaa kondomien ostamiselle ei ole, niitä saa ostaa kuka vain. Käyttöä kannattaakin harjoitella hyvissä ajoin! Kondomeja myydään esimerkiksi kaupoissa, kioskeissa, huoltoasemilla ja apteekeissa. Kondomien hinnat alkavat kymmenestä sentistä per kappale.


Väite: Kaikki seksitaudit aiheuttavat näkyviä oireita.

Fakta: Jokainen tauti voi olla oireeton kuukausia, jopa koko eliniän. Esimerkiksi hoitamaton klamydia voi aiheuttaa lapsettomuutta. Seksitaudin voi saada keneltä tahansa seksikumppanilta, joka joskus aiemmin on harrastanut suojaamatonta seksiä. Vain kondomi suojaa seksitaudeilta!


Väite: Taudit eivät tartu suuseksissä.

Fakta: Tartunta voi tapahtua aina limakalvokontaktissa, ja limakalvoa on niin suussa kuin sukuelimissä. Suuseksissäkin taudeilta suojautuminen on siis tarpeen.


Väite: Seksin määrä on laatua tärkeämpää.

Fakta: Tunteet ovat hyvässä seksissä keskeisiä. Jos pyrkii vain hankkimaan paljon kokemuksia, seksistä tulee pelkkä mekaaninen suoritus. Ihastus, ilo ja luottamus ovat avaimia todelliseen seksuaaliseen nautintoon.


Väite: Tosimies on aina valmiina seksiin.

Fakta: Mieskään ei aina halua. Lisäksi lähes jokaiselle miehelle käy joskus niin, että haluaa, mutta ei kykene. Esimerkiksi jännitys, epäonnistumisen pelko, humala tai stressi voivat häiritä erektiota. Silloin kannattaa ehkä unohtaa yhdynnät vähäksi aikaa ja keskittyä nauttimaan toisesta jollakin muulla tavalla. Tilapäiset erektio-ongelmat ratkeavat usein itsestään.


Väite: Ilman seksiä ei voi seurustella.

Fakta: Monet seurustelevat ilman seksiä, aikuisetkin. Vaikka seksuaalisuus on osa meitä kaikkia, valitsemme itse, kenen kanssa ja milloin sitä toteutamme. Läheisyyttä voi kokea monin muinkin tavoin. Tärkeintä seurustelussa on, että viihdytään yhdessä.


Väite: ”Mun mutsi ei tajuu mitään, se ei oo varmaan koskaan ollu rakastunu!”

Fakta: Myös vanhempasi ovat olleet nuoria ja kokeneet monenlaisia asioita. Välillä tuntuu ehkä siltä, etteivät he ymmärrä lainkaan sinun maailmaasi. Kenties kyse on vain siitä, että he osaavat tarkastella asioita hieman etäämmältä pidemmän elämänkokemuksensa perusteella. Useimmat varmasti muistavat, miltä esimerkiksi rakkaudessa pettyminen on tuntunut ja tietävät, että siitä voi selvitä. Kannattaa siis koettaa vanhemmille puhumista, kun huolet painavat. Usein he ymmärtävät enemmän kuin uskoisitkaan.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top