Mitä kiusaaminen on?
Kiusaaminen on ulkopuolelle jättämistä ja ulkopuolelle jäämistä. Olet kuin ilmaa toisille. Ryhmässä osoitetaan, että et kuulu joukkoon ja olet vääränlainen tai sinut sivuutetaan kokonaan. Jätetään vastaamatta kysymyksiin, ei katsota kohti, katsotaan ohi.
Kiusaaminen voi olla myös silmätikuksi joutumista. Nauramista, pilkkaamista, osoittelua, huutelemista. Kiusaaminen on väkivaltaista käyttäytymistä toista kohtaan. Se on tahallaan ja toistuvasti pahan mielen, harmin tai kivun aiheuttamista toiselle.
Kiusaaminen on myös vallankäyttöä. Kahden tasavahvan keskeistä nahistelua ei lasketa kiusaamiseksi, vaan kiusaamiseen kuuluu, että kiusattu on avuton kiusaajia vastaan. Usein se liittyy asemaan ryhmässä. Usein kiusattu nuori ei ole suosittu ryhmän keskuudessa. Kyse voi myös olla isommasta ryhmästä, joka kiusaa yksittäistä nuorta. Joskus kyse on myös fyysisestä voimasta.
Kiusaaminen on
– pahan mielen tai harmin aiheuttamista tahallaan ja toistuvasti
– vallankäyttöä toista kohtaan
– aggressiivista käyttäytymistä
Tärkeintä on kuitenkin se, miten kiusattu itse kokee tilanteen. Tärkeintä ei ole se, miten kiusataan, vaan miltä se toisesta tuntuu. Kiusaamista tapahtuu kouluissa ja silloin puhutaan koulukiusaamisesta, mutta kiusaamista voi tapahtua missä tahansa ryhmässä. Joskus kiusaaminen voi olla niin näkymätöntä, etteivät esimerkiksi koulun aikuiset sitä huomaa. Entä, jos kukaan muu nuori ei kerro tästä aikuiselle? Koska usein nuoret tietävät ryhmässä tapahtuvasta kiusaamisesta, vaikka aikuiset eivät sitä tiedä.
Aiheeseen liittyvät
- Miksi joku kiusaa?
- Kaikkien toiminnalla on merkitystä kiusaamistilanteissa
- Kiusaaminen voi olla rikos
- Minua kiusataan
- Minua kiusataan netissä
- Mitä tehdä, jos huomaa kiusaamista?
- Nettikiusaaminen
Apua ja tukea
- Keskustele kiusaamisesta muiden nuorten kanssa
- Lasten ja nuorten puhelin ja chat
- Vertaistukea kiusaamista kokeneille