Loukkaava kohtelu ja kiusaaminen satuttaa

”Meidän luokalla on tapana aika suoraan kommentoida muille esimerkiksi pukeutumisesta tai kiinnostuksen kohteista. Musta tuntuu, että usein se kommentointi kohdistuu just muhun. Mä oon varmaan vähän tosikko tyyppi, kun mua ne jutut jää välillä pitkäksikin aikaa vaivaamaan ja mietin tosi tarkkaan esimerkiksi sitä, että mitä oikein viitsin laittaa kouluun päälle, ettei kukaan kommentois mitään.”

Erimielisyyksiä tulee aina. Erimielisyydet ja välien selvittelyt eivät ole huono asia, vaikka ne voivat tuntua kurjilta. Riidat aiheuttavat usein mielipahaa ja tilanteiden selvittely voi viedä aikaa. Kannattaa miettiä, miten itse voisi käyttäytyä tilanteessa mahdollisimman hyvin. Jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa riidan lopettamiseen.

Kiusoittelua voi olla esimerkiksi leikkimielinen puhe tai vitsailu toisen kustannuksella. Kiusoittelu on usein kohteenkin mielestä leikkiä. Kiusoittelu on yleensä hetkellistä ja kiusoittelun kohteet vaihtelevat. Kiusoittelukin voi satuttaa, vaikka tekijä vakuuttelisin, että ei ole tarkoittanut puheillaan tai teoillaan loukata. Silloin on tärkeää kertoa, että loukkaava kohtelu ei tunnu mukavalle. Koulukiusaamisesta on kerrottava myös koulun aikuiselle.

Kiusaaminen…

  • voi olla toistuvaa tai yksittäinen tapahtuma, esimerkiksi ilkeämielisten kuvien tai juorujen levittäminen netissä.
  • pyrkii usein vahingoittamaan tai loukkaamaan toista.
  • on kiusaajan vallankäyttöä kiusattua kohtaan.
  • voi olla yhden tai useamman henkilön toimintaa.

Tärkeintä on se, miten kiusattu itse kokee tilanteen. Tärkeintä ei ole se, miten kiusataan vaan miltä se toisesta tuntuu.

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu