Siirry sisältöön

Apua väkivaltaan

Jos olet kokenut tai nähnyt väkivaltaa, ota yhteys poliisin soittamalla numeroon 112. Väkivalta on aina rikos ja siitä pitää kertoa viranomaisille. Jos et ole varma, onko kohtaamasi asia ollut väkivaltaa tai rikos, voit kysyä asiasta poliisilta tai ottaa yhteyttä virtuaalipoliisiin tai nuorille rikoksen uhreille tarkoitettuun NUORIKU-palveluun.

Siirry NUORIKU-palveluun tästä 

Jos et ole hakenut apua heti väkivaltakokemuksesi jälkeen, voit edelleen soittaa poliisille, alueesi turvakotiin tai sosiaalityöntekijälle ja kertoa tapahtuneesta.

Jos et halua soittaa poliisille, kerro asiasta luotettavalle aikuiselle tai ammattilaiselle esimerkiksi koulussa.

Vaikka väkivaltakokemuksesta olisikin jo kulunut kauan aikaa, on siihen tärkeää hakea apua. Käsittelemättä jääneet vaikeat kokemukset usein vaikeuttavat elämää ja aiheuttavat ahdistusta ja pahaa oloa. Väkivallan kokemukset voivat jättää myös jatkuvan pelon tunteen sekä tunteen, ettei kehenkään ihmiseen voi luottaa. Huono olo tulee usein purettua läheisiin ihmisiin jolloin ihmissuhteet kärsivät. Jos itse olet väkivaltainen, tarvitset apua väkivaltaisuutesi katkaisemiseen. Väkivaltaista käytöstä ei välttämättä saa itse lopetettua ilman ulkopuolista apua.

Vakavissa väkivaltatapauksissa on aina hyvä hakea apua ammattiauttajalta. Käsittelemättä jääneet kokemukset voi yrittää tukahduttaa ja painaa pois mielestä mutta monesti ne nousevat mieliin jossain elämänvaiheessa ja aiheuttavat epämääräistä ahdistusta.  Väkivaltaa kokenut voi alkaa oirehtia vasta vuosien päästä jolloin käsittelemättä jääneet asiat voivat aiheuttaa entistä vakavampia mielenterveyden ongelmia. Hae apua oman itsesi ja hyvinvointisi vuoksi!

Jos asut kodissa, jossa on väkivaltaa, tarvitsette kaikki apua.

Jos olet vaarassa joutua kotonasi väkivallan kohteeksi tai näkijäksi, laadi paperille turvasuunnitelma jonka pystyt toteuttamaan uhan toteutuessa. Mieti suunnitelmassa  etukäteen, miten poistut kotoasi turvallisinta reittiä väkivaltatilanteessa ja mihin voit mennä ja kelle soittaa.

Tärkeintä on kuitenkin, että kerrot tilanteestasi heti jollekin aikuiselle! Kellään ei ole oikeutta lyödä, töniä, kosketella sinua sopimattomasti tai nimitellä sinua!

  • Auttavat henkilöitä jotka kokevat perheessään väkivaltaa tai sen uhkaa.
  • Päivystävät ympäri vuorokauden.
  • Antavat neuvoja myös puhelimitse.
  • Turvakodissa voi asua väliaikaisesti kriisitilanteen vaatiman ajan, tavallisimmin muutamasta päivästä pariin kuukauteen.
  • Turvakodin työtekijät auttavat selvittämään perheen tilannetta ja löytämään siihen ratkaisuja.

Siirry SPR:n turvakotien sivuille tästä

Siirry Ensi- ja turvakotien liiton turvakotien sivuille tästä

  • Auttava palvelu rikoksen tai rikosyrityksen kohteeksi joutuneille tai rikoksen todistajille sekä heidän läheisilleen.
  • Auttava puhelin, juristin puhelin ja kirjepalvelu.

Siirry Rikosuhripäivystyksen sivuille tästä

  • Maksutonta ammattiapua seksuaalisen väkivallan ja hyväksikäytön uhreille sekä heidän läheisilleen.
  • Kirjepalvelu sekä auttava puhelin.
  • Järjestää terapeuttisia viikonloppuryhmiä sekä yksilöterapiaa.
  • Luottamuksellinen, kysymyksiä voi esittää nimettömänä.

Siirry Tukinainen-sivuille tästä

  • Tarjoaa maksutonta keskusteluapua Helsingissä 12-17-vuotiaille, jotka ovat joutuneet seksuaalisen väkivallan tai hyväksikäytön uhriksi.
  • Nettivastaanotto ja puhelinpalvelu.

Siirry Väestöliiton sivuille tästä

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top