Siirry sisältöön

Netinkäyttö haltuun

Se, että viettää paljon aikaa netissä, ei automaattisesti tarkoita sitä, että olisi nettiriippuvainen. Monet sovellukset, pelit ja somekanavat kilpailevat huomiostasi ja ne on rakennettu usein siten, että niiden parissa vietettäisiin mahdollisimman paljon aikaa. Netissä kiehtoo usein sen sosiaalisuus ja aikaa vierähtää helposti kavereiden kanssa. Joskus voi tulla tunne, että jäisi jostain syystä paitsi kaikesta, jos ei seuraa somea tai selaa nettiä jatkuvasti. Pitääkö se todellisuudessa paikkansa? Myös peleihin on helppo uppoutua ja joskus pelaamista voi olla vaikea lopettaa. Miten nettiä, pelejä ja puhelimia voisi käyttää tasapainoisesti?

Media on osa elämää, mutta omia median- ja netinkäytön tapojaan ja rutiinejaan on hyvä säännöllisesti seurata ja pysähtyä miettimään. Miten käytän omaa aikaani median, netin tai pelien parissa? Sujuvatko opinnot ja muu arki? Näenkö kavereita vapaa-ajalla? Miten voi tietää käyttääkö liikaa nettiä? Tuleeko omasta mediankäytöstä kinaa kavereiden tai perheen kesken? Miten olen oikeasti läsnä erilaisissa tilanteissa? Ajan- ja arjenhallinnan taidot ovat osa hyviä mediataitoja.

Ongelmaksi netin ihmissuhteet muodostuvat silloin, jos kaikki ystävät ovat netissä. Jokaisella olisi hyvä olla vähintään yksi hyvä ystävä myös kasvokkaisessa maailmassa, olisikin tärkeää huolehtia siitä, että vuorovaikutukseen myös netin ulkopuolella jää tarpeeksi aikaa. Liiallinen netinkäyttö tai hallitsematon pelaaminen voi johtua jostakin muusta ongelmasta tai mieltä painavasta jutusta, kuten yksinäisyydestä, kiusaamisesta tai ongelmista koulussa tai kotona. Nuortennetin Ihmissuhteet ja Mieli ja keho -osioista saat lisää tietoa ja tukea.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top