Siirry sisältöön

Koulu

YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen artiklassa 28 nostetaan esiin lasten oikeus ilmaiseen koulutukseen:

Lapsella on oikeus käydä ilmaiseksi peruskoulua. Valtion on edistettävä toisen asteen koulutusta ja opinto-ohjausta sekä ehkäistävä koulunkäynnin keskeyttämistä.


Suomalainen koulujärjestelmä muodostuu varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, yleissivistävästä perusopetuksesta, peruskoulun jälkeisestä toisen asteen koulutuksesta ja korkea-asteen koulutuksesta, jota annetaan ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa.

Jokainen Suomessa vakinaisesti asuva lapsi on oppivelvollinen. Oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, jona lapsi täyttää seitsemän vuotta.

Oppivelvollisuuden tavoitteena on turvata kaikille elämässä ja yhteiskunnassa tarpeellinen perusosaaminen ja sivistys sekä edistää yhdenvertaisia mahdollisuuksia kehittää itseään kykyjensä ja tarpeidensa mukaisesti.


Lapsella ja nuorella on koulussa oikeuksia. Oikeudet liittyvät opetuksen käytännön järjestelyihin kuten turvallisuuteen ja tukiopetukseen.

Lisäksi koulua käyvät lapset ja nuoret voivat vaikuttaa koulunsa asioihin. Kouluissa on monenlaisia tapoja ottaa lapset ja nuoret mukaan päättämään koulun asioista. Tiedätkö sinä miten voisit olla mukana omaa kouluasi koskevissa päätöksissä?

Kukaan koulun henkilökunnasta ei myöskään saa kohdella nuorta huonosti.


Entä jos koulunkäynti ei vain kiinnosta? On hyvä miettiä omaa motivaatiota eli sitä, miksi oikeastaan opiskelee. Joskus motivaation puutteen takaa voi löytyä syvemmällä olevia syitä, joita ei aina tule ajatelleeksi. Joskus itsellä on näköalattomuutta, eli sitä ettei näe koulusta olevan itselle mitään hyötyä. Muista ottaa yhteyttä koulussa työskenteleviin ammattilaisiin, kuten kuraattoriin, opinto-ohjaajaan, koulunuorisotyöntekijään tai opettajaan silloin jos oma motivaatio koulua kohtaan tuntuu olevan kadonnut. Koulu on olemassa sun tulevaisuutta varten, eli kaikki aikuiset tekevät työtään sen eteen, että saat elämää varten tarvittavia taitoja.  Joskus kiinnostuksen puutteen syynä voi olla oppimisvaikeuksia, jolloin oikeanlaisen avun saamisen jälkeen oppimisesta tulee helpompaa ja arki alkaa sujua. Klikkaamalla vasemmalla olevia linkkejä löydät näistä asioista lisää tietoa.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top