Siirry sisältöön

Murrosikä

”Mitä ihmettä mulle tapahtuu? Onks tää normaalia?”

Mietityttääkö lantion leveys tai kapeus? Liian pienet rinnat tai liian iso kuppikoko? Alkoiko menkat jo? Entä mikä on normaalimittainen penis? Yllättivätkö siemensyöksyt aamulla?

Murrosiässä oma keho alkaa muuntua vähitellen aikuisen mittoihin, seksuaalisuus voimistuu ja tunne-elämässä mennään välillä vuoristorataa.

Seksuaalisuuden kehittyminen jatkuu koko elämän ajan, mutta suurimmat muutokset tapahtuvat lapsuuden ja murrosiän aikana. Suuria muutoksia tapahtuu niin kehossa, mielessä kuin tunteissakin. Seksuaalisuus on niin iso juttu, että sitä kannattaa opetella pikkuhiljaa ja kaikessa rauhassa.

Jokainen nuori kokee murrosiän muutokset omassa tahdissaan eri aikoina, eri tavalla ja eri järjestyksessä.

Yksi naisen alku odottaa malttamattomasti edes pientä kohoumaa paidan alle, joku poika miettii huolestuneena peniksensa kokoa. Jos ikätoverit ovat itseä paljon edellä tai jäljessä, voi oma keho tuntua vääränlaiselta. Murrosiässä vertaillaan helposti itseä muihin ja erilaisuus tuntuu epämukavalta ja ahdistavalta. Silloin kun olisi kaikista tärkeintä olla samanlainen kuin muut, ovat yksilölliset erot suurimmillaan.

Tuskaa ei auta se, että mainoksissa ja sosiaalisessa mediassa on kuvia täydellisistä mallin vartaloista, joita tosin on fiksattu kuvankäsittelyllä aika tavalla. Raskasta, mutta totta: jokainen kroppa omassa ainutlaatuisuudessaan kasvaa ja kehittyy eri tahdissa. Kun katsot ympärillesi et näe kahta samanlaista aikuista. Meistä kaikista tulee erinäköisiä.

Vartalon muutokset ilmaantuvat sekä tytöillä että pojilla henkistä kehitystä nopeammin. Kehitys lapsen vartalosta aikuisesti kestää keskimäärin neljä vuotta ja henkinen kehitys huomattavasti pidempään. Ulkoisesti saattaa näyttää jo hyvinkin kehittyneeltä, mutta mieli ei meinaa pysyä vauhdissa mukana. Tästä syystä olo saattaa olla epävarma ja se saattaa purkautua ujoutena tai toisaalta päinvastaisesti uhoamisena.

Aikuiseksi kasvaminen voi tuntua joskus uhkaavalta, kuin heikoilla jäillä kävelemiseltä. Tekisi mieli palata kantavalle maaperälle, takaisin tuttuun lapsuuteen. Jään ylittämisessä auttaakin vanhempien, muiden aikuisten sekä ikätoverien tuki sekä tieto siitä, mitä omassa kehossa ja mielessä tapahtuu murrosiän aikana.

Omaksi itseksi murrosiässä

Tunteiden kuohuja murrosiässä

Sukupuoli-identiteetti

Lue lisää tyttökehon murrosiän muutoksista

Lue lisää poikakehon murrosiän muutoksista

Tee murrosikätesti

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top