Siirry sisältöön

Vanhemmat ja sisarukset

Perhe luo perustan, josta jokainen ponnistaa maailmalle. Vanhempien tehtävänä on olla tukena, antaa huolenpitoa, rakkautta, turvaa ja hellyyttä. Aina se ei kuitenkaan toteudu. Koti voi olla toiselle onnellinen turvasatama ja toiselle paikka, jossa on turvatonta ja hankalaa.

Vanhempien tai sisarusten ongelmat saattavat vaikuttaa suuresti kotioloihin. Jokainen tarvitsee kunnioitusta, rakkautta ja huolenpitoa, ja kaikilla on näihin samanlainen oikeus. Kriiseistä ja ongelmista on mahdollisuus selvitä ja niihin on tärkeää hakea ja saada apua.

On olemassa monenlaisia perheitä. Ydinperheestä puhutaan yleensä silloin, kun perheeseen kuuluvat vanhemmat ja lapset. Esimerkiksi eron tai kuoleman seurauksena syntyy yksinhuoltajaperhe, joissa on toinen vanhemmista ja lapset. Uusperheeksi kutsutaan perhettä, jossa oman vanhemman lisäksi on isä- tai äitipuoli ja usein myös sisarpuolia. Sateenkaariperhe tarkoittaa nais- tai miesparien muodostamaa lapsiperhettä, tai perhettä, jossa toinen tai molemmat vanhemmista ovat esimerkiksi transihmisiä. Oman perheensä muodostavat myös sijaisperheet, joissa vanhemmat huolehtivat toisten ihmisten lapsista sekä adoptioperheet, joissa vanhemmat ovat adoptoineet lapsensa. Joskus lapset asuvat isovanhempien tai muiden sukulaisten luona ja muodostavat heidän kanssaan perheen. Jotkut voivat kokea ystävänsä perheekseen.

Millainen on sinun perheesi?

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top