Siirry sisältöön
Koristeellinen

Vihapuhetta ja vastapuhetta

Vihapuhetta on kaikki ilmaisu, joka lietsoo ja levittää syrjintää ja suvaitsemattomuutta. Somessa vihapuhe leviää viesteinä, meemikuvina ja valemedia-sisältöinä. Vihapuhe kohdistuu usein etniseen alkuperään, uskontoon, sukupuoleen, seksuaalisuuteen tai vammaan. Ryhmiin, joilla on vähän valtaa yhteiskunnassa.  

Se oli vaan läppä! Eikö mitään enää saa sanoa? Saa, mutta kaikkia ihmisiä pitää kunnioittaa. Vihapuhe ei lisää sananvapautta. Päinvastoin se hiljentää ihmisiä, jotka pelkäävät puhua vihapuheen takia. Joskus vihapuhe on myös rikos, kuten kiihottaminen kansanryhmää vastaan, vainoaminen, syrjintä, kunnian loukkaus, laiton uhkaus ja uskonrauhan rikkominen. Lait eivät kuitenkaan poista vihapuhetta, vaan asennemuutos. Puutu netin vihapuheeseen, jos joudut sen kohteeksi tai havaitset sitä: 

  • Ota kuvakaappaus  
  • Ilmoita ylläpitoon  
  • Tee tarvittaessa rikosilmoitus poliisille 

Vihapuhe ja kiusaaminen ovat hyvin lähellä toisiaan. Kiusaaminen ei ole kuitenkaan aina vihapuhetta, mutta vihapuhe on aina kiusaamista. Kiusaamisessa on usein kysymys siitä, että joku tavoittelee ryhmässä valtaa. Vihapuhe taas kohdistuu ihmiseen ryhmän sisällä. Se voi olla anonyymia ja kohdistua vieraaseen henkilöön. Vihapuhe voi vaikuttaa yksilön lisäksi myös isompaan ryhmään. 

Vihapuhetta voi ennaltaehkäistä turvallisemmilla tiloilla. Esimerkiksi koulussa, harrastuksissa tai somen keskusteluissa voi olla turvallisemman tilan säännöt. Se tarkoittaa sitä, että kiinnitetään huomiota siihen, että kaikilla on mahdollisuus osallistua toimintaan. Ryhmässä ei tehdä oletuksia ihmisen sukupuolesta tai kulttuurista, vaan jokainen voi määritellä ne itse. Ryhmässä kunnioitetaan kaikkia ja puututaan syrjintään. Aina on mahdollisuus myös oppia.  

  

Vastapuhe on inhimillistä ja empaattista ilmaisua. Sillä ei suoraan vastata vihapuhujalle, vaan pyritään tekemään isompi muutos ihmisten ajattelussa. Vastapuhe voi olla arkisia tekoja: että seisoo kiusatun ja vihapuhutun puolella ja varmistaa, että hän saa apua ja tukea. Vastapuhe on syntynyt somessa ja tarpeesta vallata tila pois vihapuhujilta. Se voi olla kuva tai teksti, meemi, video tai vaikkapa podcast, joka innostaa ihmisiä ajattelemaan. 

Lue lisää mediataidoista täältä

Kerro oma mielipiteesi ja tee meille juttu!

Euroopan unionin osarahoittama -logo

The contents of this publication are the sole responsibility of The Mannerheim League For Child Welfare and do not necessarily reflect the opinion of the European Union.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top