Siirry sisältöön

Apua seksuaaliseen häirintään ja väkivaltaan

Jokaisella ihmisellä on oikeus seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen ja koskemattomuuteen: kukaan ei saa koskea tai kommentoida sinua ikävällä tavalla tai ilman lupaasi. Ikävän kosketuksen ja kommentoinnin tunnistat siitä, että siitä jää outo, hämmentynyt tai ikävä olo. Varsinkin, jos sinua pyydetään pitämään asia salaisuutena, on sinulle saatettu tehdä väärin.

Seksuaaliväkivaltaa voi tapahtua netissä, netin ulkopuolella tai molemmissa ympäristöissä. Muista, että netissä pätevät samat säännöt kuin muuallakin! Seksuaaliväkivaltaa voi olla, jos aikuinen lähestyy nuorta netissä tai netin ulkopuolella seksuaalisin teoin, sanoin, elein tai ehdotuksin tai aikuinen saa nuoren tekemään seksuaalisia tekoja itselleen. Seksuaaliväkivaltaa on seksuaalinen ja ei-toivottu koskettelu. Se voi olla syliin nappaamista, läpsimistä takapuolelle, rintojen puristelua tai sukuelinten koskemista. Lisäksi seksuaaliväkivaltaa on esimerkiksi, jos joku aikuinen lähettää nuorelle netissä tai kännykällä seksuaalissävytteisiä viestejä, kuvia, videoita tai vaikka linkkejä pornoon.

Kuka tahansa voi joutua seksuaaliväkivallan kohteeksi, riippumatta henkilön sukupuolesta, iästä tai taustasta. Tekijänä voi olla mies, nainen tai toinen nuori. On aina väärin tehdä sinulle minkäänlaisia seksuaalisia tekoja silloin, kun et sitä itse halua. Aikuisen alle 16-vuotiaaseen kohdistamat seksuaaliset teot ovat lain mukaan rikoksia. Myös nuorten välisissä tilanteissa voi kyseessä olla rikos, jos seksuaaliset teot tai seksi ei ole täysin suostumuksellista tai jos toinen nuori levittää sinusta alastonkuvia eteenpäin. Tällainen teko ei ole milloinkaan sinun syytäsi!

Ei haittaa, vaikka olisit epävarma siitä, onko mitään väärää tai laitonta tapahtunut. Omiin tunteisiin kannattaa luottaa: jos sinulla on epämiellyttävä olo jostain tapahtuneesta johtuen, siitä on aina hyvä puhua jollekin luotettavalle aikuiselle. Luotettava aikuinen voi olla esimerkiksi huoltaja tai koulun terveydenhoitaja tai opettaja. Yhdessä voitte pohtia, onko jotain väärää ja lainvastaista tapahtunut ja mitä seuraavaksi kannattaa tehdä. Voitte yhdessä tehdä tapahtuneesta ilmoituksen poliisille tai Pelastakaa Lasten Nettivihje-palveluun. Suosittelemme rikosilmoituksen tekemistä aikuisen kanssa, mutta voit tehdä ilmoituksen myös itsenäisesti. Kertomalla asiasta voi poliisi saada väärin toimineen henkilön vastuuseen teostaan. Lisäksi on mahdollista, että sinun tekemälläsi rikosilmoituksella löytyy myös muita nuoria, joita kohtaan aikuinen on toiminut väärin.

Jos tekijä on sinulle tuttu ja läheinen aikuinen, voi tuntua helposti, että on kuvitellut kaiken tai että kukaan ei tule uskomaan sinua. Tekijä on kuitenkin saatava lopettamaan tällainen toiminta. Jos tekijä on omasta perheestäsi, on hyvä puhua asiasta perheen ulkopuoliselle – esimerkiksi koulun terveydenhoitajalle. On tärkeää, että saat olla jatkossa turvassa ja jatkaa elämääsi ilman, että sinun tarvitsee pelätä tapahtuneiden asioiden toistumista.

  • Tekijä on aina syyllinen ja uhri syytön. Mikään, mitä olet tehnyt tai jättänyt tekemättä, ei tee sinusta syyllistä tapahtuneeseen!
  • Vaikka olisit esimerkiksi pukeutunut paljastaviin vaatteisiin, flirttaillut tai suudellut tekijän kanssa, et silti ole syyllistynyt mihinkään väärään.
  • Vaikka olisit aluksi halunnut seksiä, se ei oikeuta raiskaamiseen. Seksistä saa kieltäytyä missä vaiheessa tahansa.
  • Ilman kondomia tapahtuneessa yhdynnässä olet saattanut tulla raskaaksi tai saada seksitaudin. On tärkeää, että kerrot tapahtuneesta, jolloin saat apua näihinkin asioihin.

Seksuaalirikoksen vanhentumisaika on teosta riippuen kymmeniä vuosia ja se vanhentuu aikaisintaan, kun uhri on 28-vuotias. Vuosiakin sitten tapahtunut asia kannattaa kertoa jollekin luotettavalle aikuiselle ja tehdä rikosilmoitus. Tärkeintä on, että sinä saat apua.

SERI – seksuaaliväkivallan uhrin tukikeskukset

Ilmoita häirinnästä. Pelastakaa Lasten Nettivihje-palveluun voit laittaa matalalla kynnyksellä vihjeen, jos epäilet että olet kohdannut netissä seksuaalista häirintää, houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming, catfishing) tai muuta seksuaaliväkivaltaa. Sinun ei tarvitse tietää onko kyseessä rikos. Ilmoittamalla suojelet myös muita nuoria.

Pelastakaa Lasten Nettivihje-palvelu

Jos haluat puhua asiasta luotettavan aikuisen kanssa, ota yhteys MLL:n Lasten ja Nuorten puhelimeen ja chatiin. 

Lasten ja nuorten puhelin ja chat

Tämä artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihje-tiimin kanssa.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top