Apua seksuaaliseen häirintään ja väkivaltaan

Seksuaalinen ahdistelu ja hyväksikäyttö

Jokaisella ihmisellä on oikeus seksuaaliseen koskemattomuuteen: kukaan ei saa kosketella tai kommentoida sinua ikävällä tavalla tai ilman lupaasi. Ikävän kosketuksen ja sanailun tunnistat siitä, että siitä jää outo, hämmentynyt tai ikävä olo. Varsinkin, jos sinua pyydetään pitämään koskettelu salaisuutena, on sinulle saatettu tehdä väärin.

Seksuaalinen ahdistelu on seksuaalista ja epätoivottua koskettelua. Se voi olla esimerkiksi syliin nappaamista, läpsäisyä takapuolelle, rintojen puristelua tai haaroihin tarttumista.

Seksuaalinen hyväksikäyttö taas on aikuisten seksuaalisia tekoja, jotka kohdistuvat alle 16-vuotiaaseen lapseen. (Ikäraja on 18 vuotta silloin, jos aikuinen on esimerkiksi nuoren ohjaaja, opettaja tai valmentaja). Tällaista voi olla esimerkiksi, jos joku aikuinen lähettelee nuorelle netissä tai kännykällä seksuaalisviritteisiä viestejä, kuvia tai ehdotuksia tai, jos live-elämässä joku aikuinen lähestyy nuorta seksuaalisin teoin, sanoin, elein tai ehdotuksin tai saa nuoren tekemään seksuaalisia tekoja itselleen.

Kännykän ja netin välitykselläkin voi tapahtua seksuaalista hyväksikäyttöä. Tämäkin on rikollista, sillä netissä pätevät samat lait kuin muuallakin.

Sekä tytöt että pojat voivat joutua seksuaalisen ahdistelun kohteiksi tai hyväksikäytetyiksi. Tekijänä voi olla mies, nainen tai toinen nuori. On aina väärin tehdä sinulle minkäänlaisia seksuaalisia tekoja silloin, kun et sitä itse halua. Tällainen teko ei ole milloinkaan sinun vikasi!

Ei haittaa, vaikka olisit epävarma siitä onko mitään väärää tai laitonta tapahtunut. Omiin tunteisiin kannattaa luottaa: jos sinulla on epämiellyttävä olo jostain tapahtuneesta johtuen, siitä on aina hyvä puhua jollekin luotettavalle aikuiselle. Yhdessä voitte pohtia, onko jotain väärää ja lainvastaista tapahtunut ja mitä seuraavaksi kannattaa tehdä. Tarvittaessa voitte yhdessä tehdä tapahtuneesta rikosilmoituksen. Kertomalla asiasta estät samalla sen, ettei tekijä jatka toimintaansa ja etsi itselleen uusia uhreja.

Jos tekijä on sinulle tuttu ja läheinen aikuinen, voi tuntua helposti, että on kuvitellut kaiken tai että kukaan ei tule uskomaan sinua. Seksuaalinen ahdistelu, hyväksikäyttö ja raiskaus ovat aina rikoksia ja tekijä on saatava lopettamaan tällainen toiminta. Jos tekijä on omasta perheestäsi, on hyvä puhua asiasta myös perheen ulkopuoliselle – esimerkiksi koulun henkilökunnalle, kuten opettajalle, terveydenhoitajalle tai kuraattorille. Kun asia tulee ilmi, sinun ei tarvitse enää asua samassa taloudessa tekijän kanssa. On tärkeää, että saat elää jatkossa turvassa ja jatkaa elämääsi ilman, että sinun tarvitsee pelätä tapahtuneiden asioiden toistumista.

Raiskaus

Raiskaus tarkoittaa toisen ihmisen pakottamista sukupuoliyhteyteen eli yhdyntään käyttämällä väkivaltaa tai uhkaamalla väkivallalla. Sukupuoliyhteydellä tarkoitetaan laissa sukupuolielimellä tehtävää taikka sukupuolielimeen tai peräaukkoon kohdistuvaa seksuaalista tunkeutumista taikka toisen sukupuolielimen ottamista omaan kehoon. Se on aina vakava väkivaltarikos. Esimerkiksi sormen työntäminen emättimeen ilman lupaa on raiskaus – ja törkeä raiskaus, jos uhri on alle 18-vuotias.

Myös silloin, jos toinen on puolustuskyvytön (kuten tajuton, sammunut, liian pelokas, sairas tai muutoin avuttomassa tilassa tehdäkseen vastarintaa), yhdyntä määritellään raiskaukseksi. Raiskauksen yrityskin on rikos.

Jos sinut on raiskattu:

 • Älä peseydy sillä pesu hävittää todisteita.
 • Lähde heti joko poliisilaitokselle tai lääkäriin terveyskeskukseen sen mukaan kumpi on lähempänä tai auki.
 • Voit myös soittaa hätänumeroon 112 ja pyytää apua.
 • Muista, että sinä et ole tehnyt mitään väärää.
 • Muista, että sinun ei tarvitse selvitä yksin.
 • Jos avun hakeminen yksin on vaikeaa, pyydä mukaan vanhempi tai muu huoltajasi tai vaikka kaveri.
 • Sinun kannattaa sanoa suoraan, mitä on tapahtunut: ”Minut on raiskattu.”

Lääkäri tutkii sinut ja antaa lausuntonsa poliisille.  Samalla tutkitaan, oletko saanut raiskauksen aikana jonkin seksitaudin tai tullut raskaaksi. Lääkäri tekee kaiken mahdollisimman hellävaraisesti ja sinua kuunnellen ja hän tietää, että tutkimus saattaa olla sinulle epämiellyttävä. Saat sanoa koska vain, jos haluat pitää tutkimuksessa taukoa.

Poliisi puolestaan kyselee sinulta tapahtuneesta ja merkitsee tarkasti muistiin kaiken mitä sanot. Lausuntosi luetaan sinulle jälkeenpäin ja saat sanoa, jos haluat siihen korjauksia. Voi olla, että et muista heti kaikkea tärkeää mutta saat lisätä asioita lausuntoosi myöhemmin.

Raiskauksesta kertominen voi tuntua aluksi vaikealta. On täysin normaalia, että poliisin tai lääkärin luona voi itkettää tai pelottaa. Ne ovat täysin luonnollisia tunteita ja ammattilaiset ymmärtävät sen kyllä.

Muista!

 • Tekijä on aina syyllinen ja uhri syytön. Mikään, mitä olet tehnyt tai jättänyt tekemättä, ei tee sinusta syyllistä tapahtuneeseen!
 • Vaikka olisit esimerkiksi pukeutunut paljastaviin vaatteisiin, flirttaillut tai lähtenyt tekijän mukaan, et silti ole syyllistynyt mihinkään väärään.
 • Vaikka olisit aluksi halunnut seksiä, se ei oikeuta raiskaamiseen. Seksistä saa kieltäytyä missä vaiheessa tahansa.
 • Ilman kondomia tapahtuneessa yhdynnässä olet saattanut tulla raskaaksi tai saada jonkin seksitaudin. On tärkeää, että kerrot tapahtuneesta, jolloin saat apua näihinkin asioihin.

Seksuaalirikoksen vanhentumisaika on teosta riippuen kymmeniä vuosia ja se vanhentuu aikaisintaan, kun uhri on 28-vuotias. Vuosia sitten tapahtunutkin asia kannattaa kertoa jollekin luotettavalle aikuiselle ja tehdä rikosilmoitus. Tärkeintä on, että sinä saat apua.

Ilmoita häirinnästä. Pelastakaa Lasten Nettivihje-palveluun voit laittaa matalalla kynnyksellä vihjeen, jos epäilet että olet kohdannut netissä seksuaalista häirintää, houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming, catfishing) tai muuta seksuaaliväkivaltaa. Sinun ei tarvitse tietää onko kyseessä rikos. Ilmoittamalla suojelet myös muita nuoria.

Jos haluat puhua asiasta luotettavan aikuisen kanssa, ota yhteys MLL:n Lasten ja Nuorten puhelimeen ja chatiin. Yhteystiedot löydät Aiheeseen liittyvät -boksista sivun alareunasta.

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu