Siirry sisältöön

Peruskoulun jälkeen

Työelämä muuttuu jatkuvasti. On vaikea tietää, mitä kannattaa opiskella, jotta työllistyminen olisi tulevaisuudessa varmaa.

Joskus vanhemmilla, opettajilla tai kavereilla saattaa olla vahvoja mielipiteitä siitä, mitä nuoren tulisi opiskella. Heidän mielipiteitään kannattaa kuunnella, mutta varsinaisen päätöksen teet aina sinä itse. Omaan sydämeen ja tuntemuksiin kannattaa luottaa. Jotta jaksaisi opiskella, on halun löydyttävä omasta itsestä. Kavereiden tai pelkän rahan perässä ei kannata opiskelupaikkaa valita.

Näiltä sivuilta löydät vinkkejä siihen, mitä tehdä peruskoulun jälkeen. Jos tiedät jo mitä haluat tehdä, voit lukea vinkkejä siitä, miten voisit päästä tavoitteeseesi. Tai jos suunnitelmasi ovat vielä täysin auki, lue vinkit oman polkusi löytämiseen.

Peruskoulun jälkeen oppivelvollisuus jatkuu

Peruskoulun jälkeen haetaan jatkokoulutukseen yhteishaussa tai muulla tavalla. Yhteishaussa hakevat peruskoulunsa päättävät, ylioppilaat ja muut ilman toisen asteen tutkintoa olevat. Kaikki muut hakevat jatkuvassa haussa.

Oppivelvollisuus jatkuu, kunnes täytät 18 vuotta. Voit suorittaa oppivelvollisuuden seuraavissa koulutuksissa:

  • ammatillinen perustutkinto tai ammattitutkinto
  • lukion oppimäärä tai ylioppilastutkinto
  • tutkintoon valmentavassa koulutuksessa (TUVA). Erityistä ja laajaa tukea tarvitseville henkilöille on suunniteltu oma TELMA-koulutus.
  • kansanopistojen oppivelvollisille suunnatut vähintään vuoden pituiset koulutukset. Kansanopistojen koulutuksiin hakeudutaan yhteishaun ulkopuolelta.

Voit myös suorittaa kaksoistutkinnon, eli yhtä aikaa lukion ja ammatillisen perustutkinnon, tai kolmoistutkinnon, johon sisältyy lukion lisäksi (vähintään neljä pakollista ainetta) ylioppilastutkinto.

Jos haluat esimerkiksi korottaa peruskoulun arvosanoja tai saada lisää miettimisaikaa ammatinvalinnalle peruskoulun jälkeen, voit hakea tutkintoon valmentavaan koulutukseen (TUVA).

Lukion ja ammattikoulun opintoja kutsutaan toisen asteen opinnoiksi. Niistä voi jatkaa eteenpäin esimerkiksi yliopistoon tai ammattikorkeakouluun.  Saat lisätietoa ylipisto- ja ammattikorkeakouluopintoihin hakeutumisesta Toisen asteen jälkeen -osiosta.

[helpful]

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

[helpful]
Back to top