Peruskoulun jälkeen

Valitse opiskelupaikka oman kiinnostuksesi mukaan

Työelämä muuttuu jatkuvasti. On vaikea tietää, mitä kannattaa opiskella, jotta työllistyminen olisi tulevaisuudessa varmaa.

Joskus vanhemmilla, opettajilla tai kavereilla saattaa olla vahvoja mielipiteitä siitä, mitä nuoren tulisi opiskella. Heidän mielipiteitään kannattaa kuunnella, mutta varsinaisen päätöksen teet aina sinä itse. Omaan sydämeen ja tuntemuksiin kannattaa luottaa. Jotta jaksaisi opiskella, on halun löydyttävä omasta itsestä. Kavereiden tai pelkän rahan perässä ei kannata opiskelupaikkaa valita.

Mitä tapahtuu peruskoulun jälkeen?

Näiltä sivuilta löydät vinkkejä siihen, mitä tehdä peruskoulun jälkeen. Jos tiedät jo mitä haluat tehdä, voit lukea vinkkejä siitä, miten voisit päästä tavoitteeseesi. Tai jos suunnitelmasi ovat vielä täysin auki, lue vinkit oman polkusi löytämiseen. Sivuilla on myös paljon käytännön tietoa esimerkiksi opiskelujen rahoittamisesta, pois kotoa muuttamisesta sekä mitä tehdä, jos ei ole saanutkaan opiskelupaikkaa.

Toisen asteen opinnoiksi kutsutaan esimerkiksi lukion ja ammattikoulun opintoja. Niistä voi jatkaa eteenpäin esimerkiksi yliopistoon tai ammattikorkeakouluun. Niissä tehtyjä opintoja kutsutaan korkeakouluopinnoiksi. Näistä saat lisätietoa Toisen asteen jälkeen -osiossa.

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu