Siirry sisältöön

Sinä vaikutat, kiusataanko ryhmässä

Kaikki tilanteessa paikalla olevat ovat vastuussa kiusaamisesta. Kiusaaminen on monimutkainen ryhmäilmiö, jossa ryhmän jäsenillä on ratkaiseva rooli siinä, pääseekö kiusaaminen jatkumaan vai ei. Kiusaaja tavoittelee usein valtaa ja asemaa ryhmässä toiminnallaan. Tuen osoittaminen ja kiusaamista kokeneen puolustaminen vähentää kiusaajan saamaa valta-asemaa.

  • Apuri ei aloita kiusaamista, mutta saattaa osallistua siihen myöhemmin.
  • Vahvistaja voi nauraa ja kannustaa kiusaajaa.
  • Sivustakatsoja näkee kaiken, mutta pysyttelee taustalla. Vaikenemalla hän huomaamattaan hyväksyy ja osallistuu kiusaamiseen – ja ehkä pelkää, että joutuu itse kiusaamisen kohteeksi.
  • Puolustaja yrittää lopettaa kiusaamisen ja on kiusatun puolella.

Useimmat meistä ajattelevat, että muiden kiusaaminen ja loukkaaminen on ehdottomasti väärin. Ryhmässä saattaa kuitenkin käyttäytyä tavalla, jota ei itsekään hyväksy. Miksi joskus sitten on vaikea toimia niin kuin tietäisi oikeaksi?

Jokainen meistä haluaa tuntea itsensä hyväksytyksi ja kuuluvansa porukkaan. Niinpä toimintaamme ryhmässä ohjaavat tulkintamme siitä, millaisen toiminnan oletamme olevan hyväksyttyä.

Usein ryhmässä esiintyy myös virheellisiä olettamuksia siitä, millainen käyttäytyminen on hyväksyttyä ja toivottavaa. Vaikka kukaan porukassa ei oikeastaan hyväksyisi kiusaamista, he kuvittelevat kaikkien muiden hyväksyvän tai jopa pitävän kiusaamista hauskana. Tällaisen joukkoharhan purkamiseksi tarvitaan rohkeita tyyppejä, jotka uskaltavat sanoa ääneen, että muiden kiusaaminen tai muille naureskelu ei ole hauskaa.

Jos sinusta tuntuu, että ryhmän painetta on vaikea vastustaa, voi asiaa ottaa puheeksi esimerkiksi kahden kesken jonkun muun ryhmään kuuluvan kanssa. Yhdessä voi olla helpompi tuoda isommassakin porukassa ilmi, että haluaa kiusaamisen ja loukkaavan kohtelun loppuvan.

  • Kiusaamiseen osallistuu jopa yli kolmannes oppilaista erilaisissa rooleissa.
  • Rooliin voi joutua myös tahtomattaan.
  • Omaa roolia on aina mahdollista muuttaa!
  • Suomen peruskouluissa jokaisella luokalla on joku jota kiusataan toistuvasti.
  • Käy kertomassa aikuiselle aina, kun näet kiusaamista.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top