Apua ja tukea

Vaikeisiin elämäntilanteisiin ei saa jäädä yksin! Jo pelkkä puhuminen helpottaa oloa. Tämän osion tarkoituksena on esitellä tahoja, joista voit hakea apua erilaisiin tilanteisiin ja huoliin. Ensisijaisesti kannattaa puhua lähellä oleville aikuisille kuten vanhemmille tai koulun työntekijöille. He osaavat auttaa eteenpäin, jos siihen on tarvetta.

Jos et halua jostain syystä puhua lähellä oleville aikuisille tai et saa heiltä tarvitsemaasi apua, voit ottaa yhteyttä paikkakuntasi auttaviin tahoihin, esimerkiksi lähimpään terveyskeskukseen. Koulussa toimivia ammattilaisia, joilta voi saada tukea ja apua, ovat muun muassa kouluterveydenhoitaja, koulukuraattori sekä koulupsykologi. Voit myös kysyä neuvoa MLL:n Lasten ja nuorten puhelimesta, kirjepalvelusta tai chatista.

Moni miettii ja kantaa huolta siitä mitä tapahtuu, jos kertoo jollekin murheistaan tai mieltä vaivaavista asioitaan. Huolet ja pelot voivat liittyä esimerkiksi siihen onko asia tarpeeksi vakava, kenelle ja miten kertoa ja mitä kertomisen jälkeen tapahtuu. Miten kukaan voi auttaa, saanko apua ja tehdäänkö heti lastensuojeluilmoitus, jos asia liittyy esimerkiksi kodin tilanteeseen?

Oli huolesi mikä tahansa, sinulla on oikeus saada apua! Mikään raskaaksi kokemasi tai sinua pohdituttava asia ei ole niin pieni etteikö siitä voisi keskustella. Toisaalta joku on saattanut kokea asioita, joita myös aikuisten voi olla vaikea vastaanottaa. Esimerkiksi väkivallan kokemukset tai seksuaalinen kaltoinkohtelu voivat tuntua joistakin aikuisista käsittämättömiltä. He voivat kieltäytyä uskomasta sinua. Tämä on erittäin väärin. Älä kuitenkaan luovuta ennen kuin tunnet, että sinua on kuunneltu ja olet saanut kaipaamasi avun. On olemassa ihmisiä, jotka haluavat ja voivat auttaa sinua. Sinulla on oikeus saada apua asioihin, jotka tuntuvat pahalta tai painavat mieltäsi.

Huoli puheeksi! -lomake

Jos sinusta tuntuu hankalalta kertoa murheistasi aikuiselle etkä tiedä mitä sanoa, voit käyttää Huoli puheeksi -lomaketta tukenasi.

Lue lisää

Käänny läheisten puoleen

Kun huolet painavat, paras ja nopein keino saada apua on kääntyä lähipiirissä olevan aikuisen puoleen. Tällaisia aikuisia ovat esimerkiksi oma vanhempi/huoltaja, sukulainen tai kuka tahansa lähellä oleva aikuinen jonka koet turvalliseksi ja luotettavaksi.

Lue lisää

Lasten ja nuorten puhelin

Kaikenlaiset asiat, fiilikset ja tapahtumat kannattaa jakaa. Joko läheisille ihmisille tai sitten kauempana olevalle. Puhuminen tai kirjoittaminen helpottaa oloa. MLL:n Lasten ja nuorten puhelin on olemassa juuri sitä varten. Puheluihin, kirjeisiin ja chat-keskusteluihin vastaavat vaitiolovelvolliset, vapaaehtoiset aikuiset, joilla on aikaa kuunnella. Voit ottaa nimettömästi yhteyttä vuoden jokaisena päivänä missä tahansa asiassa.

Lue lisää

Ammattilaisten apu

Ammattilaisen apu tarkoittaa sitä, että juttelee omista huolistaan tietyn koulutuksen omaavan aikuisen kuten koulupsykologin tai terveydenhoitajan kanssa. Nämä henkilöt ovat olemassa juuri sinua varten! Heidän tärkein tehtävänsä on huolehtia siitä, että sinulla on kaikki hyvin.

Lue lisää

Apua kaverille

Monet nuoret miettivät, miten olla tukena kaverille jolla on huolia. Jos kaverisi uskaltautuu kertomaan sinulle huolistaan, muista, että ystäväsi on saattanut harkita ja valmistella kertomista pitkään. Ole siis otettu, että hän uskoutuu sinulle.

Lue lisää

Apua netissä

Täältä löydät listan erilaisista netissä apua ja tukea tarjoavista tahoista.

Lue lisää

Apua väkivaltaan

Jos kohtaat tai olet kohdannut väkivaltaa, löydät apua ja tukea täältä.

Lue lisää

Apua seksuaaliseen häirintään ja väkivaltaan

Jokaisella ihmisellä on oikeus seksuaaliseen koskemattomuuteen: kukaan ei saa kosketella tai kommentoida sinua ikävällä tavalla tai ilman lupaasi. Jos olet joutunut seksuaalisen häirinnän tai väkivallan uhriksi, löydät täältä ohjeita miten toimia.

Lue lisää

Apua päihde- ja riippuvuusongelmiin

Mikäli sinulla, ystävälläsi tai perheenjäsenelläsi on päihde- tai riippuvuusongelma, hoidon ja avun hankkiminen on tärkeää. Jos ongelmaa ei hoideta nuorena, se pahenee yleensä nopeasti.

Lue lisää

Apua mielenterveysongelmiin

Mielenterveyteen liittyvät ongelmat saattavat ilmetä monella eri tavalla. Esimerkiksi masentuneisuus, ahdistuneisuus, pelot, itsetuhoiset ajatukset, jatkuva vihaisuuden tai toivottomuuden tunne tai viiltely kertovat ongelmista. Mitä nopeammin asiaan puututaan, sitä paremmat ovat toipumisen mahdollisuudet. Milloinkaan ei ole silti liian myöhäistä saada tilannetta kääntymään paremmaksi.

Lue lisää

Apua vanhempien erotessa

Älä kuormita itseäsi liikaa vanhempiesi erotessa. Tukea kannattaa hakea omilta vanhemmilta ja ystäviltä. Myös perhepiirin ulkopuolelta voi pyytää apua, jos tuntuu että ei muuten saa riittävästi tukea. Joskus voi tuntua helpommalta puhua jollekin perheen ulkopuoliselle aikuiselle.

Lue lisää

Apua lastensuojelusta

Kotona pitää olla turvallista ja hyvä olla. Joskus on kuitenkin niin, että vanhemmat eivät syystä tai toisesta pysty huolehtimaan lapsesta. Lapsi tai nuori saattaa myös itse tehdä asioita jotka ovat hänelle vaarallisia tai haitallisia. Silloin lastensuojelun tehtävänä on tukea ja auttaa vanhempia huolehtimaan lapsestaan.

Lue lisää