Siirry sisältöön

Nettikiusaaminen

Kiusaaminen on väärin – myös netissä. Netissä kiusaajana voi olla joku koulusta tai harrastuksista tuttu. Myös tuntemattomat voivat kiusata ja käyttäytyä väärin toisia kohtaan. Nettikiusaaminen voi liittyä myös koulukiusaamistilanteisiin, jolloin kiusattu ei saa olla rauhassa kiusaajilta edes kotonaan ja kiusaaminen voi jäädä aikuisilta näkymättömiin. Kiusaamisella on usein vakavia ja haitallisia seurauksia kiusaamisen kohteeksi joutuneelle ja hänen hyvinvoinnilleen, mutta myös kiusaa tekeville.

Nettitilanteissa on harvoin aikuisia läsnä, mikä saattaa yllyttää kiusaajaa. Kiusaa tekevä voi kuvitella, että netissä voi laukoa törkeyksiä ilman että kukaan puuttuu asiaan. Jos kiusaamista kohdannut kuitenkin tallentaa viestit tai kuvat, hänellä on todiste kiusaamisesta ja asiaa on usein helpompi viedä eteenpäin.

Kiusaaja tarvitsee yleisön. Netissä kiusaaminen voi näkyä laajalle ihmisjoukolle, mikä voi houkuttaa kiusaajaa ylilyönteihin. Pahimmillaan yleisö lähtee myös mukaan kiusaamiseen esimerkiksi niin, että alkaa myös lähetellä pilkkaavia viestejä tai niin, että ei puutu asiaan vaan antaa kiusaamisen jatkua.

Netissä pienen piirin kyseenalaiseksi huvitukseksi tarkoitettu pilat voivat levitä ja riistäytyä käsistä. Jokaisen netinkäyttäjän vastuulla onkin toimia kunnioittavasti ja reilusti muita käyttäjiä kohtaan eikä kellään ole oikeutta kiusata tai häiritä toisia. Jokaisella on oikeus määritellä, mitä itsestä haluaa netissä jakaa.

Nettikiusaamista voi tapahtua julkisilla tai yksityisemmillä nettialustoilla ja sen jälkiä voi olla vaikea saada pysyvästi pois, mikä tekee nettikiusaamisesta erityisen julmaa ja epäeettistä. Nettikiusaaminen on loukkaavaa ja siitä voi seurata kiusatuksia tulleelle häpeän tunnetta ja pitkäkestoista pahaa mieltä. Kiusaaminen vaikuttaa kielteisesti myös kiusaa tekevään. Netin kautta levitetty ilkeä video voi kopioitua useisiin eri verkkopalveluihin tai toisten netinkäyttäjien tietokoneille ja kännyköihin. Netistä voi olla hankala saada pois kaikkia sinne ladattuja kuvia, videoita ja tekstejä, mutta ilmoituksia nettipalvelujen ylläpitoihin ja nettipoliisille kannattaa tehdä.

Nettikiusaamistilanteita voidaan ratkoa ja niistä on mahdollista selvitä kertomalla, puuttumalla ja pyytämällä apua. Kiusaamiseen tulee aina puuttua ja siksi asiasta on tärkeä kertoa aikuiselle, jotta kiusaamistilanteet saadaan loppumaan. Nettikiusaaminen saattaa täyttää myös rikoksen merkit.

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

 

Euroopan unionin osarahoittama -logo

The contents of this publication are the sole responsibility of (name of the implementing partner) and do not necessarily reflect the opinion of the European Union.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Back to top