Siirry sisältöön

Nettikiusaaminen

Nettikiusaamisen vakavuutta ja laajuutta lisää esimerkiksi kuvien ja videoiden nopea leviäminen. Kiusaamisen kohteelle on psykologisesti ja sosiaalisesti haavoittavaa, kun muut jakavat materiaalia ja tykkäävät siitä. Vakavimmillaan nettikiusaaminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkit. Uusia haasteita tuovat muun muassa väkivalta- ja alistusvideot sekä tekoälyllä tuotetut kiusaamissisällöt. (Nuoret ja nettikiusaaminen 2025 -selvitys)

Nettikiusaaminen on digitaalisesti tapahtuvaa toistuvaa ja tarkoituksellista tietyn kohteen vahingoittamista, häirintää, loukkaamista tai nolaamiseen pyrkivää toimintaa. Kiusaaminen netissä on esimerkiksi pilkkaamista, juoruilua ja ryhmistä ulos jättämistä, väkivaltavideoiden jakamista tai satuttavia kommentteja viestiketjuissa.


Nuoret ja nettikiusaaminen 2025 -kyselyyn vastasi yli 5000 13-18-vuotiasta nuorta. 20% heistä kertoi kiusaamisen netissä olevan ilkeää kommentointia esimerkiksi loukkaavaa nimittelyä tai vähättelyä. Kun nuorten vastauksia verrataan vuoteen 2021, jolloin sama kysely toteutettiin edellisen kerran kaikenlaisessa kiusaamisessa on selvää kasvua.

Lue lisää kiusaamisesta netissä

 

 

Mikä sinusta on helpoin tapa puuttua netissä tapahtuvaan kiusaamiseen?

Näytä vastaukset

 ...  ...

 

 

__________________________________________________________________________

Kiusaaminen on aina väärin – myös netissä.

Netissä kiusaajana voi olla joku koulusta tai harrastuksista tuttu. Myös tuntemattomat voivat kiusata ja käyttäytyä väärin toisia kohtaan.

Nettikiusaaminen voi liittyä koulukiusaamistilanteisiin. Kiusattu ei saa olla rauhassa kiusaajilta edes kotonaan. Kiusaamisella on usein vakavia ja haitallisia seurauksia kiusaamisen kohteeksi joutuneelle ja hänen hyvinvoinnilleen, mutta myös kiusaa tekeville. Kiusaajalla itsellään on usein huono olla. Tai hän kokee muuten merkityksettömyyttä elämässään.

Nettitilanteissa on harvoin aikuisia läsnä, mikä saattaa yllyttää kiusaajaa. Kiusaaja voi kuvitella, että netissä voi laukoa törkeyksiä ilman että kukaan puuttuu asiaan. Kiusatuksi joutuneen onkin tärkeää tallentaa viestit tai kuvat, jotta hänellä on todiste kiusaamisesta ja asiaa on helpompi viedä eteenpäin selvitettäväksi.


Nettikiusaaminen on kiusaamisen kohteelle usein hyvin haavoittavaa. Tilanteita pahentaa, jos muut jakavat kiusaamissisältöjä ja tykkäävät niistä. Vakavimmillaan nettikiusaaminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkit. Uusia haasteita tuovat muun muassa väkivalta- ja alistusvideot sekä tekoälyllä tuotetut kiusaamissisällöt.  

Nettikiusaamista voi tapahtua julkisilla nettialustoilla tai yksityisissä ryhmissä. Kiusaaja tarvitsee aina yleisön ja saa omalle teolleen lisää voimaa ja oikeutusta muista. Netissä kiusaaminen voi näkyä laajalle ihmisjoukolle, mikä voi houkuttaa kiusaajaa ylilyönteihin.

Nettikiusaaminen vaikuttaa todella laajaan joukkoon nuoria. Se vaikuttaa kaikkiin, jotka näkevät kiusaamista omissa sosiaalisen median kanavissaan tahtomattaan. Kiusatuksi joutunut on tietysti se ketä pitää ensisijassa puolustaa ja auttaa, mutta sivustaseuraajat tarvitsevat myös tukea asian käsittelyyn. Myös kiusaaja on avun tarpeessa.

Netissä pienen piirin kyseenalaiseksi huvitukseksi tarkoitettu pila voi levitä ja riistäytyä käsistä. Jokaisen netinkäyttäjän vastuulla onkin toimia kunnioittavasti ja reilusti muita käyttäjiä kohtaan. Kenelläkään ei ole oikeutta kiusata tai häiritä toisia. Jokaisella on oikeus määritellä, mitä itsestä haluaa netissä jakaa.


Kiusaaminen jättää aina ihmiseen jäljen, jota vaikea saada pysyvästi pois. Jälki voi siis olla fyysinen tai henkinen. Molemmat jäljet vaikuttavat ihmiseen. Kiusaaminen on aina väärin ja tuomittavaa.  Nettikiusaaminen on loukkaavaa ja siitä voi seurata kiusaamisen uhrille häpeän tunnetta ja pitkäkestoista pahaa mieltä. Kiusaaminen vaikuttaa kielteisesti myös kiusaajaan. Netin kautta levitetty ilkeä video voi kopioitua useisiin eri verkkopalveluihin tai toisten netinkäyttäjien tietokoneille ja kännyköihin. Netistä voi olla hankala saada pois kaikkia sinne ladattuja kuvia, videoita ja tekstejä, mutta ilmoituksia nettipalvelujen ylläpitoihin ja nettipoliisille kannattaa tehdä.

Nettikiusaamistilanteita voidaan ratkoa ja niistä on mahdollista selvitä kertomalla, puuttumalla ja pyytämällä apua. Kiusaamiseen tulee aina puuttua ja siksi asiasta on tärkeä kertoa aikuiselle ja somepalveluiden ylläpitäjille,  jotta kiusaamistilanteet saadaan loppumaan.


Tiedätkö sä milloin kiusaaminen netissä voi olla rikos?

Rikoksen kynnys voi ylittyä jos esimerkiksi levitetään yksityiselämää loukkaavaa tietoa tai kuvia. Myös väkivalta ja väkivaltaisten kiusaamisvideoiden levittäminen täyttää usein rikoksen tunnusmerkit.

Kunnianloukkaukseen saattaa syyllistyä, jos esittää toisesta valheellisen tiedon aiheuttaen hänelle vahinkoa tai häneen kohdistuvaa halveksuntaa. Laiton uhkaus, myös sosiaalisessa mediassa ja viesteissä, tarkoittaa esimerkiksi toisen uhkaamista rikoksella niin, että hänellä on perusteltu syy pelätä oman tai toisen henkilön turvallisuuden tai omaisuuden olevan vakavassa vaarassa.

Rangaistavaa vihapuhetta voivat olla esimerkiksi kunnianloukkaus, yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen, uskonrauhan rikkominen tai kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Rikoksia voivat olla myös erilaiset identiteettivarkaudet.

  • Mieti aina itse millaisia sisältöjä jaat eteenpäin, jotta ei tulisi itse osallistuneeksi esimerkiksi kiusaamiseen tai kunnianloukkaukseen.

Kiusaamisviesteihin ei yleensä kannata vastata, mutta kiusaamisesta kannattaa kertoa.

Lue vinkit

Kiusaaminen satuttaa vielä pitkään sen loppumisen jälkeen. Lähde mukaan Selviytyjät-vertaistukiryhmään.

Lue lisää


Mitä sanasta nettikiusaaminen tulee mieleen? Kuvaako sana nettikiusaaminen riittävästi koko ilmiötä? Mitä nettikiusaaminen oikeastaan on ja mitä aikuisten pitäisi tehdä, jos nuori kokee kiusaamista netissä? Jaksossa vieraana ovat kaksi nuorta ja Nuortennetin työntekijä sosiaalipsykologi Eve-Linda Lassila.

Kuuntele podcastjakso nettikiusaamisesta


Nuorten tekemä podcast-jakso: Nettikiusaaminen ja digipelit

Mitä trash talk on ja onko se nettikiusaamista? Kuuntele keskustelu ja vastaa gallupiin alla.
Podcast-jakso on tuotettu yhdessä lukion oppilaiden kanssa keväällä 2025.

Kuuntele jakso

Onko digipelien trash talk nettikiusaamista?

 ...  ...

 

 

 

Euroopan unionin osarahoittama -logo

The contents of this publication are the sole responsibility of The Mannerhein League for Child Welfare and do not necessarily reflect the opinion of the European Union.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top