Nettikiusaaminen

Kiusaaminen on väärin – myös netissä. Netissä kiusaajana voi olla joku koulusta tai harrastuksista tuttu. Myös tuntemattomat voivat kiusata ja käyttäytyä väärin toisia kohtaan. Nettikiusaaminen voi liittyä myös koulukiusaamistilanteisiin, jolloin kiusattu ei saa olla rauhassa kiusaajilta edes kotonaan ja kiusaaminen voi jäädä aikuisilta näkymättömiin. Kiusaamisella on usein vakavia ja haitallisia seurauksia kiusaamisen kohteeksi joutuneelle ja hänen hyvinvoinnilleen, mutta myös kiusaa tekeville.

Nettitilanteissa on harvoin aikuisia läsnä, mikä saattaa yllyttää kiusaajaa. Kiusaa tekevä voi kuvitella, että netissä voi laukoa törkeyksiä ilman että kukaan puuttuu asiaan. Jos kiusaamista kohdannut kuitenkin tallentaa viestit tai kuvat, hänellä on todiste kiusaamisesta ja asiaa on usein helpompi viedä eteenpäin.

Kiusaaminen on ryhmäilmiö, myös netissä

Kiusaaja tarvitsee yleisön. Netissä kiusaaminen voi näkyä laajalle ihmisjoukolle, mikä voi houkuttaa kiusaajaa ylilyönteihin. Pahimmillaan yleisö lähtee myös mukaan kiusaamiseen esimerkiksi niin, että alkaa myös lähetellä pilkkaavia viestejä tai niin, että ei puutu asiaan vaan antaa kiusaamisen jatkua.

Netissä pienen piirin kyseenalaiseksi huvitukseksi tarkoitettu pilat voivat levitä ja riistäytyä käsistä. Jokaisen netinkäyttäjän vastuulla onkin toimia kunnioittavasti ja reilusti muita käyttäjiä kohtaan eikä kellään ole oikeutta kiusata tai häiritä toisia. Jokaisella on oikeus määritellä, mitä itsestä haluaa netissä jakaa.

Nettikiusaamista voi tapahtua julkisilla tai yksityisemmillä nettialustoilla ja sen jälkiä voi olla vaikea saada pysyvästi pois, mikä tekee nettikiusaamisesta erityisen julmaa ja epäeettistä. Nettikiusaaminen on loukkaavaa ja siitä voi seurata kiusatuksia tulleelle häpeän tunnetta ja pitkäkestoista pahaa mieltä. Kiusaaminen vaikuttaa kielteisesti myös kiusaa tekevään. Netin kautta levitetty ilkeä video voi kopioitua useisiin eri verkkopalveluihin tai toisten netinkäyttäjien tietokoneille ja kännyköihin. Netistä voi olla hankala saada pois kaikkia sinne ladattuja kuvia, videoita ja tekstejä, mutta ilmoituksia nettipalvelujen ylläpitoihin ja nettipoliisille kannattaa tehdä.

Nettikiusaamistilanteita voidaan ratkoa ja niistä on mahdollista selvitä kertomalla, puuttumalla ja pyytämällä apua. Kiusaamiseen tulee aina puuttua ja siksi asiasta on tärkeä kertoa aikuiselle, jotta kiusaamistilanteet saadaan loppumaan. Nettikiusaaminen saattaa täyttää myös rikoksen merkit.

Mitä netissä kiusaaminen voi olla?

 • pilkkaavat tai uhkaavat viestit
 • juoruilu, huhujen levittäminen, mustamaalaus
 • henkilökohtaisten tai arkaluontoisten tietojen, kuvien tai videoiden julkaisu ja levittäminen tai julkaisulla uhkailu
 • töykeät ja ilkeät kommentit, halveksunta
 • vaaninta, uhkailu ja ärsyttäminen
 • noloksi tekeminen ja nöyryyttäminen
 • epämiellyttävät vihjailevat ja seksuaaliset viestit
 • kiristäminen
 • ahdistelu ja häirintä
 • pilkallinen matkiminen ja jäljittely
 • sanasodan tai riitatilanteiden aiheuttaminen tahallisesti, fleimaus
 • yksityisen tiedon jakaminen tai toisen huijaaminen oman yksityisen tiedon jakamiseen
  ryhmistä tai viestiketjuista eristäminen ja poissulkemista tai ryhmään lisäämistä luvatta
 • valokuvien manipulointi ja levittäminen
 • toisen nimellä tai kuvalla esiintyminen
 • muiden kääntäminen yhtä vastaan, tahallinen huomiotta jättäminen tai ulkopuolelle jättäminen
 • ikävillä tai satuttavilla viesteillä pommittaminen
 • salasanojen huijaaminen, profiilien kaappaus
 • salaa kuvaaminen ja julkaisu

Mitä voi tehdä, jos joutuu nettikiusaamisen kohteeksi?

Kiusaamisviesteihin ei yleensä kannata vastata

Viesteihin vastaaminen saattaa yllyttää kiusaajaa entistä loukkaavampiin kommentteihin ja julmempaan käytökseen. Ahdistuksen ja pelon näyttäminen voi olla juuri sitä mitä kiusaaja haluaa. Kenenkään ei pidä alistua huonoon kohteluun.

Blokkaa viestit ja yhteydenotot kiusaajalta

Monissa somekanavissa, yhteisöpalveluissa ja chateissa pystyy estämään viestit tietyiltä käyttäjiltä, piilottamaan tai lisäämään muita käyttäjiä mustille listoille, jolloin he eivät voi ottaa sinuun yhteyttä.

Tallenna, kuvakaappaa tai printtaa pilkkaavat viestit, keskustelut ja kuvat

Kiusaamisviestejä ei kannata lukea eikä kuvia ole pakko katsoa, mutta ne kannattaa tallentaa. Kirjaa mahdollisuuksien mukaan ylös puhelimeesi, tietokoneelle tai paperille nettisivuston osoite, suora linkki tarkalle sivulle, jossa kiusaamista on tapahtunut, kiusaamisen päivämäärät ja kellonajat  kiusaajan profiili tai käyttämä nimimerkki, mahdollisuuksien mukaan sähköpostiosoite tai muu vastaava tieto. Kun sinulla on mahdollisimman paljon tietoa kiusaamisesta ja kiusaajasta, hänet saadaan vaivattomammin kiinni. Halutessasi voit pitää myös päiväkirjaa tuntemuksistasi – sitäkin voidaan käyttää todisteena kiusaamisesta. Päiväkirjan pitäminen auttaa myös omien tunteiden käsittelemisessä.

Ilmoita tai raportoi kiusaamistapauksista palvelun ylläpitoon

Kiusaamista ovat esimerkiksi häiritsevä tai uhkaava käytös tai ikävien kuvien tai videoiden levittäminen. Useilla sivustoilla ja somepalveluilla on asiantunteva ylläpito, joka on tottunut selvittelemään kiusaamistapauksia. Ylläpitäjä voi poistaa pilkkaavan tekstin tai kuvan verkosta ja mahdollisesti selvittää tekstin kirjoittajan. Kiusaaja voi myös saada porttikiellon nettipalveluun. Ilmianto jää vain ylläpidon tietoon, eikä kiusaaja saa koskaan tietää, kuka ilmiannon on tehnyt.

Kerro kiusaamisesta

Uskalla avata tilannetta ja kertoa tunteistasi ja kokemuksistasi myös hyville kavereille, perheenjäsenillesi, vanhemmillesi tai muille sinulle tärkeille, läheisille aikuisille. Koulun tai opiskelupaikan ammattilaiset, kuten opettajat, kuraattori, terveydenhoitaja tai koulupsykologi voivat myös auttaa. Myös koulusi tukioppilaille voi kertoa kiusaamisesta – myös koulun ulkopuolella tapahtuvasta.

Sinusta voi tuntua, että aikuiset eivät ole nettimaailmasta eikä heille sen vuoksi kannata kertoa myöskään nettikiusaamisesta. Kannattaa kuitenkin yrittää ja kertoa: he välittävät sinusta ja haluavat auttaa ja tietää, miksi sinusta tuntuu pahalta. Vanhempia kannattaa pitää alusta asti kärryillä siitä, mitä netissä teet ja kenen kanssa siellä vietät aikaa, jotta sinun on helpompi mennä kertomaan heille myös ikävämmistä netissä sattuneista asioista ja heidän on helpompi auttaa sinua. Miettikää yhdessä keinoja, joilla kiusaamisen saisi loppumaan. Jos puhumisen aloittaminen arasta aiheesta kasvokkain ystävälle tai vanhemmalle tuntuu hankalalta, voit aloittaa vaikka lähettämällä viestin yhteisessä viestiketjussa tai jättää paperilapun luottoaikuisen löydettäväksi, jossa kerrot että haluaisit jutella.

Onko kuviasi tai tietojasi levitelty ilman lupaasi?

Näin ei saa tapahtua. Yritä selvittää asia ensin asianomaisen kanssa. On mahdollista, että hän ei ole tajunnut tekevänsä mitään väärää. Jos tämä ei auta, ota yhteyttä nettisivun tai somekanavan ylläpitoon ja johonkin sinulle läheiseen aikuiseen (esimerkiksi vanhempaan, opettajaan tai nuorisotyöntekijään), joka osaa viedä asiaa kanssasi eteenpäin. Jos tilanne on vakava, ottakaa yhteyttä nettipoliisiin.

Vakavissa tai pitkään jatkuneissa kiusaamistilanteissa, kerro poliisille

Toisen henkilön uhkaaminen, halventaminen tai loukkaaminen voidaan tulkita vahingonkorvauksiin, sakkoihin tai jopa vankeuteen johtavaksi rikokseksi. Älä epäröi ottaa yhteyttä poliisiin, jos kiusaaminen on vakavaa tai levinnyt laajalle. Pyydä tueksi vanhempaa tai muuta sinulle tuttua aikuista, sukulaista, nuorisotyöntekijää, valmentajaa tai opettajaa.

Kiusataanko sinua tai jotakuta kaveriasi netissä? Haluatko kysyä tai jutella kiusaamisesta? Voit ottaa yhteyttä myös MLL:n Lasten ja nuorten maksuttomaan puhelimeen, p. 116 111. Voit ottaa yhteyttä myös chatilla tai nettikirjeellä. Tärkeintä on, ettet sinä tai kaverisi jää kiusaamistilanteissa yksin.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu