Mediataidot kuntoon

Mitä mietit ennen kuin klikkaat? Taidatko fiksun somenkäytön? Miten voi olla reilu kaveri myös netissä? Tunnistatko yksityisyyden ja julkisuuden rajat? 

Asiallinen ja huomaavainen käytös netissä on yhtä tärkeää kuin asiallinen käyttäytyminen kasvokkain käytävissä keskusteluissa. Netinkäyttö ja viestittely on usein nopeatempoista ja käyttäytymissäännöt saattavat päästä unohtumaan, mutta omia mediataitoja kehittämällä ja netinkäyttöä pohtimalla pääsee pitkälle. Kaikille parempi ja reilumpi netti on jokaisen netinkäyttäjän vastuulla.

Kaikki netissä julkaisemasi tekstit, kuvat ja videot näkyvät potentiaalisesti koko maailmalle – myös isovanhemmillesi, opettajillesi ja tuleville työnantajillesi. Yksityisiin viestiketjuihin lähettämät kuvat, viestit ja videot voivat lähteä leviämään. Julkaise netissä sellaisia asioita, joista voit olla ylpeä ja jotka kestäisivät vaikka oman mummosi katseen. Toimi samoin muiden ihmisten suhteen.

Keskustele netistä

Mikä on sinulle tärkeää netissä? Juttelemalla nettisisällöistä muiden kanssa laajennat omaa tietämystäsi netin mahdollisuuksista ja hyvistä puolista. Muilta voit saada vinkkejä hyvistä sivuista ja sovelluksista ja voit myös jakaa omia kokemuksiasi.

Millaisen kuvan haluat itsestäsi antaa?

Somen ja yhteisöpalveluiden yksityisasetukset ovat tärkeitä, mutta ne eivät välttämättä estä omien päivitysten ja kuvien leviämistä kavereiden kautta. Julkaise siis itsestäsi ja kavereistasi vain sellaisia kuvia ja tietoja, jotka voisit näyttää omille vanhemmillesikin.

Pidä salasanasi muiden ulottumattomissa. Salasana on aina henkilökohtainen. Älä anna sitä edes parhaalle ystävällesi tai seurustelukumppanillesi. Muista vaihtaa salasanasi käyttämissäsi palveluissa säännöllisesti. Eri palveluissa kannattaa käyttää eri salasanoja ja niiden on hyvä olla riittävän vahvoja. Hyvä salasana on helppo muistaa, mutta vaikea arvata.

Kerran netissä julkaistua tekstiä, kuvaa tai videota voi olla hankala saada koskaan pois. Netti on tavallaan kuin iso kopiokone tai arkisto. Siinä missä televisiossa ja radiossa ohjelmat tulevat ja menevät, netissä sama sisältö voi säilyä vuodesta toiseen ja tulla vastaan pitkänkin ajan kuluttua. Tämän takia jokaista verkkoon laitettua tietoa on syytä punnita tarkkaan. Jos lopetat jonkin sosiaalisen median kanavan käytön, oma käyttäjätili kannattaa poistaa kokonaan.

Pidä kiinni henkilötiedoistasi

Henkilötiedot sisältävät yksityiskohtaista tietoa päivittäisestä elämästäsi, kuten koko nimesi, henkilötunnuksesi, kotiosoitteesi syntymäaikasi ja yhteystietosi. Näitä tietoja ei kannata kertoa kenelle tahansa. Ole tarkkana, ettet edes vahingossa jaa kavereiden tai muiden ihmisten yksityisiä henkilötietoja.

Asetukset kuntoon

Monissa yhteisöpalveluissa voi asetuksilla rajata, mitä tietoja ja postauksia haluaa kenenkin nähtäväksi. Uutta sovellusta tai somekanavaa käyttöön ottaessa asetukset ovat usein oletukseltaan julkisia. Tarkista yksityisyysasetuksesi säännöllisesti ja kannusta myös kavereitasi toimimaan näin. Ethän kuitenkaan jätä nettiturvallisuuttasi ainoastaan yksityisyysasetusten varaan, vaan laita nettiin vain sellaisia tietoja ja kommentteja, jotka voisit näyttää ihan kaikille.

Miten suojaat yksityisyytesi?

Jokaisella on oikeus yksityisyyteen ja siitä kannattaa pitää kiinni. Oletko miettinyt näitä asioita: Millaisia kuvia ja tietoja jaat itsestäsi?  Kenelle jaat mitäkin? Mitä nettipalvelut sinusta tietävät ja mihin ne mahdollisesti tietojasi käyttävät? Tarvitseeko kavereiden ja nettituttujen tietää, missä milloinkin olet? Kannattaako kaikki kaveripyynnöt hyväksyä?

Huolehdi siitä, että salasanasi ja käyttäjätunnuksesi ovat vaikeasti arvattavia. Pidä ne turvassa niin, ettei kukaan pääse esimerkiksi profiiliisi käsiksi. Yleisellä paikalla kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei kukaan ulkopuolinen pääse näkemään, mitä teet netissä.

Älä laita vahinkoa tai ikävää sisältöä kiertämään

Joskus netin sisällöt voivat ahdistaa tai järkyttää. Älä laita vahinkoa kiertämään ja jaa sisältöjä eteenpäin – oikea tapa toimia on ilmoittaa asiattomista sisällöistä sivuston ylläpitäjälle, rikollisen sisällön kohdalla poliisille. Mieltä askarruttavista nettisisällöistä kannattaa rohkeasti jutella luotettavan kaverin tai aikuisen kanssa.

Miten huomioit muut?

Kiusaaminen, syrjiminen ja ikävät kommentit tuntuvat pahalta myös netissä. Käyttäydy siis muita kohtaan samoin kuin toivoisit itseäsi kohtaan käyttäydyttävän. Jokaisella on oikeus päättää omasta julkisuuskuvastaan. Kenestäkään toisesta ei saa jakaa kuvia tai tietoja ilman lupaa, eikä toisen nimellä saa luoda esimerkiksi nettiprofiilia.  Muista, että kaikilla ei ole samanlainen huumorintaju kuin sinulla. Vitsiksi tarkoittamasi kuva tai video ei tunnu kaikista kivalta.

Miten arvioit luotettavuutta?

Netissä voi tutustua erilaisiin ihmisiin ja sieltä voi löytää myös uuden ystävän. Mutta mistä tiedät, että tuttusi on sellainen kuin väittää olevansa? Ensi kertaa tavattaessa kannattaa ottaa turvallisuusseikat huomioon: kerro tapaamisesta etukäteen muille, ota kaveri mukaan ja sovi tapaaminen julkiselle paikalle.

Netti on täynnä sisältöä, joka voi olla tekstin, kuvan tai vaikka videon muodossa. Miltä maailman tapahtumat vaikuttavat käyttämissäsi nettipalveluissa? Millaiset sisällöt löytävät tiensä feedeihisi ja millä perusteella? Mitä nettisisällöt sinulle yrittävät kertoa ja kuka on niiden takana? Mistä tiedät, mikä on totta ja mikä ei? Kenen vinkkaamiin tai linkkaamiin sisältöihin luotat? Kannattaa pohtia, mihin ja kehen verkossa voi luottaa. Monet nettimarkkinoinnin keinot ovat hyvin huomaamattomia. Miten mainontaa voi netissä tunnistaa?

Millaista sisältöä luot?

Netti tarjoaa paljon työkaluja, joiden avulla voit tuoda ajatuksiasi ja teoksiasi näytille myös muille. Sinulla on oikeus omiin tuotoksiisi, esimerkiksi itse laatimiisi teksteihin ja videoihin. Samat oikeudet koskevat myös muiden töitä, eli niitä ei saa luvatta kopioida.

Netissä on helppoa ilmaista oma mielipiteensä. Sananvapaus onkin oikeus, jota kannattaa käyttää. Millaisia asioita sinusta olisi tärkeä tuoda netissä esille? Miten netin ja median avulla voit vaikuttaa sinulle tärkeisiin asioihin? Millaista maailmaa rakennat omilla sanoillasi ja itse tuottamillasi sisällöillä? Keitä ovat yleisösi? Sananvapauteen kuuluu myös vastuu. Muista, että ketään ei saa loukata. Tiedätkö, miten lait säätelevät nettikäyttäytymistä?

Kunnioita itseäsi ja muita 

Ethän aiheuta vahinkoa itsellesi tai muille – nyt tai myöhemmin? Arvioi huolella voiko jokin julkaisu, kommentti tai kuva vahingoittaa sinua tai muita nyt tai myöhemmin. Jätä postaaminen väliin, jos se vähääkään epäilyttää sinua.

Vain yhden ihmisen nähtäväksi tarkoitettu sisältö saattaa lähteä kiertämään – joko vahingossa tai tarkoituksella. Esimerkiksi vain seurustelukumppanin nähtäväksi tarkoitetut vähäpukeiset kuvat saattavatkin löytyä julkisilta nettifoorumeilta. Vaikka alastonkuvien ottaminen ja lähettäminen kumppanille saattaa tuntua jännittävältä ja kiihottavalta, kannattaa miettiä, mitä voi tapahtua, jos seurustelu päättyy. Voiko toinen osapuoli käyttää kuvia kiristyksen välineenä tai lähettää eteenpäin? Muista, ettei alastonkuvien tai muiden arkaluonteisten kuvien tai tietojen lähettämiseen saa painostaa ketään.

Ota tavaksi miettiä ainakin seuraavat jutut, ennen kuin klikkaat tai postaat:

  • Ketkä kaikki pääsevät jakamaani tietoon tai kuvaan käsiksi?
  • Voivatko he jakaa tietoja tai kuvia eteenpäin?
  • Luotanko niihin ihmisiin, joille annan tietoja tai kuvia?
  • Voiko jakamani tieto tai kuva koitua minulle tai jollekin muulle harmiksi jossain vaiheessa?

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu