Siirry sisältöön

Mediataidot kuntoon

Mitä mietit ennen kuin klikkaat? Taidatko fiksun somenkäytön? Miten voi olla reilu kaveri myös netissä? Tunnistatko yksityisyyden ja julkisuuden rajat? 

Asiallinen ja huomaavainen käytös netissä on yhtä tärkeää kuin asiallinen käyttäytyminen kasvokkain käytävissä keskusteluissa. Netinkäyttö ja viestittely on usein nopeatempoista ja käyttäytymissäännöt saattavat päästä unohtumaan, mutta omia mediataitoja kehittämällä ja netinkäyttöä pohtimalla pääsee pitkälle. Kaikille parempi ja reilumpi netti on jokaisen netinkäyttäjän vastuulla.

Mikä on sinulle tärkeää netissä? Juttelemalla nettisisällöistä muiden kanssa laajennat omaa tietämystäsi netin mahdollisuuksista ja hyvistä puolista. Muilta voit saada vinkkejä hyvistä sivuista ja sovelluksista ja voit myös jakaa omia kokemuksiasi.

Somen ja yhteisöpalveluiden yksityisasetukset ovat tärkeitä, mutta ne eivät välttämättä estä omien päivitysten ja kuvien leviämistä kavereiden kautta. Julkaise siis itsestäsi ja kavereistasi vain sellaisia kuvia ja tietoja, jotka voisit näyttää omille vanhemmillesikin.

Netti tarjoaa paljon työkaluja, joiden avulla voit tuoda ajatuksiasi ja teoksiasi näytille myös muille. Sinulla on oikeus omiin tuotoksiisi, esimerkiksi itse laatimiisi teksteihin ja videoihin. Samat oikeudet koskevat myös muiden töitä, eli niitä ei saa luvatta kopioida.

Netissä on helppoa ilmaista oma mielipiteensä. Sananvapaus onkin oikeus, jota kannattaa käyttää. Millaisia asioita sinusta olisi tärkeä tuoda netissä esille? Miten netin ja median avulla voit vaikuttaa sinulle tärkeisiin asioihin? Millaista maailmaa rakennat omilla sanoillasi ja itse tuottamillasi sisällöillä? Keitä ovat yleisösi? Sananvapauteen kuuluu myös vastuu. Muista, että ketään ei saa loukata. Tiedätkö, miten lait säätelevät nettikäyttäytymistä?

Ethän aiheuta vahinkoa itsellesi tai muille – nyt tai myöhemmin? Arvioi huolella voiko jokin julkaisu, kommentti tai kuva vahingoittaa sinua tai muita nyt tai myöhemmin. Jätä postaaminen väliin, jos se vähääkään epäilyttää sinua.

Vain yhden ihmisen nähtäväksi tarkoitettu sisältö saattaa lähteä kiertämään – joko vahingossa tai tarkoituksella. Esimerkiksi vain seurustelukumppanin nähtäväksi tarkoitetut vähäpukeiset kuvat saattavatkin löytyä julkisilta nettifoorumeilta. Vaikka alastonkuvien ottaminen ja lähettäminen kumppanille saattaa tuntua jännittävältä ja kiihottavalta, kannattaa miettiä, mitä voi tapahtua, jos seurustelu päättyy. Voiko toinen osapuoli käyttää kuvia kiristyksen välineenä tai lähettää eteenpäin? Muista, ettei alastonkuvien tai muiden arkaluonteisten kuvien tai tietojen lähettämiseen saa painostaa ketään.


Millaisia kuvia ja tietoja jaat itsestäsi? Kenelle jaat mitäkin? Mitä nettipalvelut sinusta tietävät ja mihin ne mahdollisesti tietojasi käyttävät? Tarvitseeko kavereiden ja nettituttujen tietää, missä milloinkin olet? Kannattaako kaikki kaveripyynnöt hyväksyä?

Lue vinkit turvalliseen netinkäyttöön

Miksi näitä kuvia ei kannata julkaista netissä?

Julkaise netissä sellaisia asioita, joista voit olla ylpeä ja jotka kestäisivät vaikka oman mummosi katseen.

Mieti näitä ennen kuin klikkaat tai postaat

Fiksu netinkäyttäjä pitää mielessään, ettei kaikki netistä löytyvä tieto ole totta ja suhtautuu näkemäänsä harkiten.

Miten voit toimia kriittisesti netissä

Treenaa lähdekritiikkiä

Onnistunut haastevideo on hauska, turvallinen toteuttaa eikä se loukkaa ketään.

Miten toimia somehaasteessa

Mistä tunnistaa haitallinen tai vaarallinen somehaaste?

 


Kerro oma mielipiteesi ja tee meille juttu!

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top