Tee meille juttu!
Nuortennetti kaipaa nuorten omia tuotoksia nuoria kiinnostavista aiheista. Voisiko vaikka videon teko olla kaveriporukan, luokan tai tukioppilasryhmän projekti? Onko sinulla mielessä jokin ajankohtainen asia, josta haluaisit kirjoittaa julkiselle nuorten sivustolle? Entäs leffa, peli tai kirja-arvostelut? Kaikkea tätä on Nuortennetti. Tai onko sinulla jokin valmis teksti, valokuva tai piirros?
Lähetä tästä mediatuotoksesi Nuortennettiin!
- Kaikista Nuortennetissä jo valmiina olevista teemoista voi tehdä omia tuotoksia. Voit myös ottaa sellaisen teeman, jota emme ole vielä käsitelleet tietoteksteissä.
- Kaikkien tuotosten pitää olla sinun itsesi tekemiä. Huomioithan tekijänoikeudet esim. taustamusiikkien suhteen ja valokuvissa. Jos et tee musiikkia itse tai valokuvaa itse käytä aina tekijänoikeusvapaata sisältöä.
- Valokuvat pitää olla joko itse ottettuja tai tekijänoikeusvapaita. Valokuvien lähdetiedot pitää näkyä.
- Jos kuvissa, videoissa tai muissa tuotoksissa esiintyy tunnistettavasti ihmisiä, kysythän heiltä luvan julkaisuun. Varmistathan, että kaikki kuvaamasi henkilöt antavat luvan julkaista tuotoksen Nuortennetissä (ja alle 18-vuotiailta on myös vanhempien lupa) ja sen some-kanavissa, kiitos!
- Toimimme kunnioittavasti kaikkia kohtaan ja takaamme kaikkien nuorten turvallisuuden Nuortennetissä. Noudatamme Nuortennetin keskustelupalstalla, nuorten tekemissä jutuissa, juttujen kommentoinnissa sekä Nuortennetin somekanavilla turvallisemman tilan periaatteita. Lue lisää turvallisemman tilan periaatteista täältä.
- Julkaisemme kaikki tuotokset etunimellä, nimimerkillä tai ilman mitään nimitietoa. Ilmoitathan tuotosta lähettäessä millä nimellä haluat tuotoksen olevan Nuortennetissä.
- Julkaisussa saattaa kestää hetken, sillä julkaisemme tuotokset saapumisjärjestyksessä. Maltti on valttia!
Valokuvat
- Tarvitsemme valokuvan jokaiseen tuotokseen, koska nettisivupohja perustuu sille, että siinä on kuvituskuva. Ota siis kuva myös esim. blogin, testin, asiatekstin, useamman gallupin tai h5p -tehtävän kaveriksi.
- Valokuvan tulee pääsääntöisesti olla värillinen vaakakuva, jotta sitä voidaan käyttää. Katso esimerkki 2. (Linkki Aiheeseen liittyvät -laatikossa).
- Mieluiten käytämme kuvituskuvana valokuvaa, piirroskuvat pyrimme laittamaan tekstiin.
- Nettisivupohja rajaa valokuvan ylä- ja alareunaa, älä siis sijoita sinne mitään tärkeää.
- Toimita kuva erillisenä kuvatiedostona, älä siis lisää sitä esim. wordiin.
- Jos käytät esimerkiksi Pixabayn, Colorboxin tai muun kuvapankin kuvia liitä tekstiisi maininta siitä, mistä kuva on peräisin.
Sinun ei tarvitse olla ammattivalokuvaaja lähettääksesi meille kuviasi! Riittää, että kuva on sinun ottamasi! <3
- Piirroskuvat voivat olla esim. sarjakuvia, osa jotain testiä, värityskuvia tai selitys jollekin tietotekstille.
- Piirroskuvat on hyvä tehdä valkoiselle paperille ja mahdollisuuksien mukaan skannata meille tai toimittaa suoraan sähköisenä versiona.
- Piirroskuvasta voi ottaa myös valokuvan (mahdollisimman läheltä kuvaa) ja toimittaa kuvatiedostona.
Anna sisäisen taiteilijasi tulla esiin! <3
- Teksti voi olla tietoteksti, blogikirjoitus, runo, tarina, novelli tai mikä tahansa muu tekstituotos.
- Tekstin mukaan on hyvä liittää valokuva, katso ohjeet Valokuvat-kohdasta.
- Pidemmässä tekstissä on hyvä käyttää väliotsikoita. Kirjaa myös koko tekstillesi otsikko.
- Jos tekstissäsi on jokin lähde, kirjaa sen linkki/tiedot selkeästi erikseen.
- Palauta teksti word-tiedostona.
- Valitse aihe, josta itse innostut ja kirjoitusideat tuntuvat syntyvän ihan itsestään.
- Mieti tyylilaji: haluatko kirjoittaa mielipidekirjoituksen, ottaa napakasti kantaa johonkin ilmiöön, kirjoittaa fantasiaa ja antaa mielikuvituksen lentää vai kirjoittaa henkilökohtaisemmin ja kertoa omista kokemuksistasi ja vaikkapa mikä sinua on jossakin aiheessa helpottanut. Tyyli on vapaa!
- Kirjoittaminen on prosessi. Joskus valmis teksti syntyy kerralla, joskus täytyy kirjoittaa useampi luonnos. Kirjoita ajatuksen virralla ensimmäinen teksti. Ota tekstiin vähän etäisyyttä, käy ulkona, anna päivien kulua, kuuntele musiikkia… Palaa tekstin pariin myöhemmin, kirjoita toinen versio. Voit luetuttaa tekstin toisella, esimerkiksi perheenjäsenellä tai kaverilla.
- Luota itseesi ja kirjoita rohkeasti oma mielipiteesi esiin. Jokaisen ajatus ja idea on tärkeä ja kaikista aiheista saa ja pitää puhua :)
- Jos tekstin rakentaminen tuntuu vaikealta kokeile:
- erilaisia Mind Mappeja
- kirjoita tyhjälle paperille ilman sensuuria ideoita aiheesta
- kysele näkemyksiä kavereilta
- tarkastele mediaa, mitä siellä puhutaan aiheesta
- mieti millaisia ajatuksia ja tunteita aihe sinussa herättää
Eli anna palaa ja kokeile rohkeasti eri tyylejä, aiheita ja anna äänesi kuulua! <3
- Gallupeissa on aina yksi kysymys ja siihen vastausvaihtoehdot. Esim. Mikä on paras: kesä, kevät, syksy vai talvi? Vastausvaihtoehtoja tulee olla vähintään kaksi. Maksimimäärää ei ole, mutta kuusi on jo asettelujen vuoksi todella paljon.
- Gallupeissa ei mahdollisuutta avovastaukseen, esim. muu, mikä? Vastausvaihtoehdot annettava kokonaan.
- Gallup-esimerkkejä löydät yleensä jokaisen osion etusivulta.
- Jos haluat useamman gallupkysymyksen sarjan, niiden kaveriksi kannattaa lähettää myös valokuva.
- Palauta gallup word-tiedostona.
Mistä asiasta sä haluaisit kuulla muidenkin mielipiteen?
- Testissä on aina useampia kysymyksiä, usein joku valittu teema ja kysymyksiin vastausvaihtoehdot. Testejä voi olla ns. oikein/väärin-testejä, joissa kaikkiin kysymyksiin on oikein vastaus (vastauksista useampi voi olla oikein) tai ns. luonnetestejä, esim. millainen kaveri olet.
- Testejä tehdessä muista tehdä testin otsikko, kysymykset, vastausvaihtoehdot ja loppuvastaus eli se minkä vastauksen testintekijä saa lopuksi. Muista merkitä testiin mikä vastausvaihtoehdoista on oikein. Luonnetestissä mieti myös valmiiksi mikä vastaus vastaa mitäkin lopputulosta. Katso esimerkki 3. (linkki Aiheeseen liittyvät -laatikossa)
- Testiä varten tarvitaan valokuva, katso ohjeet kohdasta Valokuvat.
- Testissä voi lisäksi olla käytetty kuvia hyödyksi, katso esimerkit 4, 5 ja 6. (linkki Aiheeseen liittyvät -laatikossa)
- Toimita testi word-tiedostona.
Haluamme Nuortennettiin testejä kaikista nuoria kiinnostavista aiheista! Tee sinä meille testi juuri siitä, mikä sinua kiinnostaa! <3
- Videot lisätään MLLnuortennetti-Youtube-kanavalle. Niiden kommentit esimoderoidaan.
- Youtuben kautta videot tuodaan Nuortennettiin.
- Toimita video valmiiksi leikattuna ja muuten editoituna videotiedostona. Videotiedostoihin tulee lisätä tekstit nykyisen saavutettavuus-standardin mukaan.
Kuvaa my day päivästäsi, esittele videolla suosikkijuttujasi tai kerro vaikka, mikä just sun mielestä on Nuortennetissä parasta! <3
- H5P-tehtävät ovat interaktiivisia tehtäviä, joihin pitää miettiä sisältö ja toteutustapa. H5P-tehtävämallien osoite on alhaalla Aiheeseen liittyvät -laatikossa.
- Valitse ensin mistä teemasta ja mitä asioita haluat tehtävässä opettaa. Tämän jälkeen tutki mikä tehtävätyyppi tukee tätä / mitä tehtävätyyppiä voisi hyödyntää.
- Tehtävää varten voit halutessasi ottaa valokuvan ja kirjoittaa kuvailu- tai ohjetekstin.
- Toimita kaikki tehtävään tulevat tekstit ja kuvat erikseen, word- ja kuvatiedostoina. Kerro myös selkeästi mistä tehtävätyypistä on kyse. Nuortennetin työntekijät tekevät tehtävän teknisen toteutuksen ja lisäävät sen Nuortennettiin.
Voit hullutella tai pysyä vakavana! Tyyli on vapaa!
- Esittelyjä voi tehdä esim. peleistä tai harrastuksista. Pelit, tv-sarjat ja elokuvat julkaistaan Nuortennetissä ikärajatietojen kanssa. Etsi näiden ikärajat esittelyyn mukaan. Peleistä tai elokuvista emme julkaise K-18-ikärajalla olevien pelien ja elokuvien esittelyjä.
- Esittelyt voivat olla tekstiä, videota tai kuvaa.
- Katso yltä ohjeet eri tehtävätyypeille ja niiden toimittamiseen.
Millaisen esittelyn just sä haluaisit tehdä?
Aiheeseen liittyvät
Esimerkit
- Kopiraittilan sivusto
- Esimerkki 2.
- Esimerkki 3
- Esimerkki 4
- Esimerkki 5
- Esimerkki 6
- Nuortennetin YouTube
- H5P-tehtävämalli