Netti ja media

Näkökulmia nettiin, tukea mediataitoihin. Jokaisella on mahdollisuus tehdä netistä parempi paikka.

Netti, media ja digitaaliset laitteet ovat monella tapaa mukana elämässämme. Ne tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia vuorovaikutukseen, oppimiseen ja viihtymiseen. Netissä voi jutella ja viettää aikaa kavereiden kanssa, etsiä tietoa, pelata, ja tutustua uusiin ihmisiin ja asioihin. Media välittää meille vaikutteita ajatuksiimme, asenteisiimme, toimintaamme ja käyttäytymiseemme. Digitaaliset ympäristöt edellyttävät netinkäyttäjiltä mediataitoja, toisten huomioista ja kriittistä pelisilmää.

Netti ja media -osiosta saat tietoa digitaalisen median ilmiöistä sekä oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi netissä. Löydät tukea haastavien tilanteiden, kuten nettikiusaamisen tai netissä tapahtuvan seksuaalisen häirinnän tunnistamiseen sekä keinoja näiden ratkaisemiseen. Osioon on koottu vinkkejä omien mediataitojen harjoitteluun, nettihyvinvointiin ja tasapainoiseen mediankäyttöön.

Vastaa gallup-kyselyyn!

Paras kommunikointipaikka?

Näytä vastaukset

 ...  ...

Mediataidot kuntoon

Asiallinen ja huomaavainen käytös netissä on yhtä tärkeää kuin asiallinen käyttäytyminen kasvokkain käytävissä keskusteluissa. Netinkäyttö ja viestittely on usein nopeatempoista ja käyttäytymissäännöt saattavat unohtua. Kunnioittavalla kohtaamisella ja mediataitoja kehittämällä pääsee jo pitkälle. Kaikille parempi ja reilumpi netti on jokaisen netinkäyttäjän vastuulla.

Lue lisää

Kriittisesti netissä

Netin parhaita puolia on, että sen avulla kuka tahansa voi päästä osalliseksi erilaisesta tiedosta ja keskusteluista. Fiksu netinkäyttäjä pitää kuitenkin mielessään, ettei kaikki netistä löytyvä tieto ole totta ja suhtautuu näkemäänsä harkiten. Kuka vain voi laittaa nettiin mitä vain eikä luotettavan tiedon löytäminen ole aina helppoa. Nettitiedon tulkinnan ongelmat liittyvät siihen, mikä netissä on toisaalta myös parasta: julkaiseminen on erittäin vaivatonta. Myös mainoksia voi olla vaikeaa erottaa oikeasta tiedosta.

Lue lisää