Miksi joku kiusaa?
Kiusaamista kokeva voi miettiä, miksi minulle tapahtuu näin. On hyvä muistaa, että kuka tahansa voi joutua kiusatuksi. Kiusaaminen ei ole milloinkaan kiusatun vika. Kiusaaminen on ryhmäilmiö, jossa on kyse ryhmään muodostuneista rooleista ja tavoista toimia.
- Muita kiusaava henkilö voi pyrkiä varmistamaan omaa asemaansa porukassa kiusaamalla toisia.
- Muita kiusaava voi tavoitella kiusaamisella esimerkiksi suositun oppilaan asemaa.
- Kiusaamista selitetään usein kiusaamisen uhriksi joutuneen henkilön ominaisuuksilla tai erilaisuudella. Todellisuudessa syyt ovat usein kiusaajan ja ympäristön määrittelemiä. Eri kouluissa ja luokissa kiusaamisen syyt saattavat olla aivan erilaisia. Esimerkiksi jos luokassa arvostetaan erityisen paljon tietynlaista pukeutumista, voidaan kiusaamisen kohteeksi etsiä oppilas, joka ei pukeudu samalla tavalla.
- Kiusaaminen saattaa olla kiusaajalle keino purkaa omaa pahaa oloaan. Kiusaaja voi olla turhautunut, ahdistunut tai pettynyt. Hän saattaa kärsiä huonosta itseluottamuksesta, jota yrittää peittää kiusaamisella.
- Kiusaajaa on saatettu joskus aiemmin kiusata. Se ei kuitenkaan oikeuta kiusaamaan muita. Muita kiusaavalla ei ehkä taitoa ja oikeanlaisia malleja hyväksynnän saamiseen ryhmässä myönteisin keinoin.
- Opettajan tai ryhmän ohjaajan apua tarvitaan ryhmän toiminnan ja ilmapiirin rakentamiseen, jotta valtaa ei ryhmässä tarvitse hankkia kohtelemalla muita huonosti.
Jos olet kiusannut muita, mieti miksi teet niin. Hae tarvittaessa itsellesi apua. Kiusaaminen on aina väärin.
Aiheeseen liittyvät
- Mitä kiusaaminen on?
- Kaikkien toiminnalla on merkitystä kiusaamistilanteissa
- Kiusaaminen voi olla rikos
- Minua kiusataan
- Minua kiusataan netissä
- Mitä tehdä, jos huomaa kiusaamista?
Apua ja tukea
- Nuortennetin keskustelupalsta kiusaamisesta
- Lasten ja nuorten puhelin ja chat
- Tukea kiusaamista kokeneille
- Zekki-testi kertoo, miten sulla menee