Siirry sisältöön

Mitä seksi on?

Mitä seksi on? Seksi on tärkeä osa ihmisyyttä jo lajin säilymisen kannalta, sillä ihmiset kuolisivat sukupuuttoon, jos kukaan ei harrastaisi seksiä.

Ihminen (kuten muutama muukin eläinlaji) harrastaa seksiä myös muusta syystä kuin lisääntymisen vuoksi, sillä se voi tuoda nautintoa ja iloa elämään sekä lisää yhteenkuuluvuudentunnetta.  Se voi olla iso osa identiteettiä ja tuoda elämään mukavaa vipinää 

Vaikka seksistä tykkäisikin, niin seksihalut voivat vaihdella paljonkin päivästä toiseen. Lisäksi on olemassa myös aseksuaaleja, jotka eivät juurikaan ole kiinnostuneita seksistä ja sekin on ihan ok.

Seksi voi olla kaikenlaisia tekoja, jotka tuntuvat seksuaalisessa mielessä hyvältä. Ei siis ole oikeaa tai väärää tapaa harrastaa seksiä. Ainoa edellytys on, että se tuntuu hyvältä, on kaikkien osapuolten mielestä kivaa eikä kukaan loukkaa toisen ihmisen tunteita tai oikeuksia eikä tee mitään rikollista. Kaikki muu on seksissä sallittua ja sen vuoksi seksitapoja on hyvin monenlaisia. 

Sen lisäksi, että ihminen harrastaa seksiä toisen ihmisen kanssa, sitä voi myös tehdä itsekseen eli harrastaa sooloseksiä. Siinä voi hyvin opetella tuntemaan oman kehon toimintaa ja sitä, mikä tuntuu hyvältä ja mikä taas ei. Lisäksi itsehyväily voi rauhoittaa, tuoda turvaa tai auttaa jopa erilaisiin kipuihin ja särkyihin. Se on kuitenkin hyvä tehdä omassa rauhassa niin, ettei häiritse muita ja käyttää siinä puhtaita sormia tai siihen varta vasten tarkoitettuja välineitä.  

Lue lisää itsetyydytyksestä

Lapsen keho ei ole tarkoitettu seksin harrastamiseen – silloin seksi voi tuntua pahalta tai jopa sattua ja siitä voi jäädä ikävä olo. Siksi seksi ei juuri kiinnosta lapsia.  Seksi onnistuu varsinkin yhdynnän osalta vasta, kun keho on murrosiän aikana muuttunut aikuisen kehoksi. Vasta silloin sukuelimet ovat valmiit seksiin. Lisäksi on paljon asioita, joista täytyy ottaa selvää ennen seksielämän aloittamista. Seksi ei ole vain nuorten tai aikuisten juttu, sillä sitä voi harrastaa vanhuuteen asti, jos se tuntuu hyvältä ja tuo iloa elämään. 

Aikuiset eivät saa ikinä harrastaa seksiä lasten kanssa. Tästä on säädetty laki, jotta lapset saisivat kasvaa rauhassa.  Aikuiset saavat olla seksisuhteessa vain yli 16-vuotiaan kanssa. Jos aikuinen on nuoren valmentaja, ohjaaja, opettaja tai muu auktoriteettiasemassa oleva, on nuoren oltava vähintään 18-vuotias.  Usein yhteenkuuluvuuden tunnetta on helpointa kokea suunnilleen saman ikäisen ja samassa elämäntilanteessa olevan ihmisen kanssa. 

Seksissä on kyse nautinnosta ja koska me kaikki olemme omanlaisiamme, me myös nautimme eri asioista. Siksi ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa harrastaa sooloseksiä tai seksiä toisen ihmisen kanssa. On vain otettava selvää, mikä tuntuu itsestä hyvältä ja mistä seksikumppani tykkää.   

Lisäksi asiat voivat tuntua joka päivä erilaisilta, joten jokaisen kumppanin kanssa ja joka päivä pitää miettiä yhdessä, mikä tänään tehtäisiin ja mikä juuri nyt tuntuisi hyvältä. Yhdellä kerralla voi kokeilla yhtä juttua ja toisena päivänä jotain muuta.  

Seksiä ei tarvitse ottaa turhan vakavasti, vaan se voi olla yhteistä leikkiä ja hauskanpitoa. Tämä edellyttää tietenkin sitä, että toisen kanssa on hyvä ja helppo olla ja toiseen voi luottaa. Silloin pystyy sanomaan mitä haluaa ja mikä tuntuu pahalta. Jos nimittäin ei uskalla kertoa, miltä tuntuu, voi seksistä jäädä vaisu tai jopa ikävä olo. Ja toisin päin: jos ei tiedä, mistä toinen tykkää tai mikä hänestä tuntuu pahalta, ei seksikumppanille jää tilanteesta välttämättä kovinkaan mukava muisto. 

Kiihottumisella tarkoitetaan sitä, kun ihmisen tekee mieli seksiä. Silloin myös keho valmistautuu seksiin: vulvallisten ihmisten (eli ihmisten, joilla on pimppi) ulkosynnyttimet sekä klitoris turpoavat ja limakalvot kostuvat, jotta mahdollinen yhdyntä onnistuisi hyvin ja tuntuisi mukavalta. Joillain rinnat kasvavat ja nännit kovettuvat.   Peniksen paisuvaiskudoksiin virtaa verta, jolloin se jäykistyy eli ihminen saa erektion. Sukuelinten alueella voi tuntua kuumotusta ja tykytystä. 

Tämä kaikki voi tapahtua elimistössä vain kehollisina reaktioina eli ne eivät tarkoita sitä, että ihminen haluaa seksiä. Siksi pitää aina varmistaa, haluaako toinen seksiä vai ei.  

Joskus seksin aikana voi saada orgasmin, joka on eräänlainen opittavissa oleva refleksi. Sen aikana peniksellinen ihminen voi saada siemensyöksyn (toki siittiöitä tulee peniksen päästä myös ennen orgasmia) ja vulvallisten ihmisten kohtu supistelee rytmikkäästi.  Jotkut saavat orgasmin helpommin, kun taas joillain se vaatii enemmän opettelua tai erityistä turvallisuuden tunnetta, rentoutta ja aikaa. Seksistä voi nauttia myös ilman orgasmia eikä se siis ole välttämätön osa seksiä.  

Käsin hyväily

Toista ihmistä voi hyväillä käsillä eri puolilta ja kysyä, mikä tuntuu hyvältä. Jokaisella on omat erogeeniset paikkansa, joista hyväily tuntuu erityisen kivalta. Joskus vähemmän on enemmän eli hienovarainen kosketus voi tuntua oikeassa tilanteessa hyvinkin voimakkaalta. ”

Suulla hyväily eli suuseksi

Myös suulla eli suutelemalla, kielellä koskettelemalla tai hampailla hellästi näykkimällä voi tuottaa toiselle nautintoa. Koska suussa sijaitsee tuntoaistin lisäksi myös makuaisti, on tärkeää pitää huolta hygieniasta ja käydä pesulla ennen lemmenleikkiä silloin, kun siihen kuuluu suuseksiä. ”

Yhdyntä

Yhdynnäksi kutsutaan sellaista seksiä, jossa ollaan jollain tapaa sisäkkäin joko penistä tai dildoa (peniksen mallista seksilelua) käyttäen. Jos ollaan emätinyhdynnässä, täytyy vastaanottavan osapuolen olla tarpeeksi kiihottunut, jotta yhdyntä tuntuu hyvältä ja nautinnolliselta. Silloin emättimen limakalvot nimittäin tuottavat kehon omaa liukastetta, mikä mahdollistaa yhdynnän ja saa sen tuntumaan hyvältä. Ilman tätä liukastetta yhdyntä voi olla hyvin kivulias ja siinä voi tulla limakalvoille vaurioita. Liukastetta erittyy myös peniksen päästä.

Peräaukon limakalvot eivät liukastavia aineita tuota, mistä syystä anaaliyhdynnässä on aina tärkeää käyttää liukuvoidetta. Sitä voi ostaa tavallisista marketeista ja apteekeista. Samoin liukastetta täytyy käyttää aina dildon ja muiden apuvälineiden kanssa, jos sellaisia käyttää.

Peniksellä tehty yhdyntä edellyttää erektiota, jolloin penis on jäykistynyt. Seksiä on kuitenkin monenlaista eli jos erektiota ei joskus tule (esimerkiksi jännityksestä johtuen) tai se on lyhytaikainen, voi seksiä harrastaa muilla tavoilla. Niin käy joskus kaikille eikä se ole maailmanloppu tai este seksille. Koska seksin harrastaminen onnistuu myös ilman penistä, on hyvä muistaa, että näin ollen myöskään peniksen koolla ei ole väliä.”

Nettiseksi

Jos oma rakas on kaukana, voi lempi leiskua myös linjoja pitkin. Silloin on hyvä tehdä yhteiset pelisäännöt kuvaamisesta ja videoinnista, jotta yhteinen romanttinen hetki ei päädy muiden silmiin. Nettiseksin hyvä puoli on, ettei ehkäisyä tarvita, sillä taudit eivät tartu, kun limakalvot eivät ole kosketuksissa toisiinsa.

Seksiä ei voi opetella etukäteen kirjoista tai oppaista, vaan sitä oppii vain kysymällä ja yhdessä kokeilemalla. Ja muista: ennen kun teet mitään, kysy siihen lupa esim. ”Saanko pussata sua?” tai ”Saanko koskea sua täältä?” 

Jälkeen päin on hyvä jutella siitä, millainen olo seksistä jäi. On tärkeää kertoa toiselle, jos joku asia jäi painamaan. Kysy myös kumppaniltasi, millainen fiilis hänelle jäi ja tuntuiko joku pahalta. Näin opitte tuntemaan toisenne entistä paremmin, eivätkä asiat eivät jää mieleen pyörimään ja hankaloittamaan välejänne. 

Joskus jokin vamma, sairaus tai lääkitys voi vaikuttaa seksin harrastamiseen tai siitä nauttimiseen ja silloin on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen. Tällaisia ammattilaisia ovat:

  • lääkäri
  • seksuaalineuvoja
  • seksuaaliterapeutti.

Ammattilaisen juttusille kannattaa hakeutua myös silloin, jos huomaa, että itseä kiihottaa erityisesti lasten ajattelu ja katselu.  Sitä kutsutaan termillä lapsikohteinen seksuaalisuus. Koska lapsiin kohdistetut seksuaaliset teot ovat aina vakavia rikoksia, tällaista ominaisuutta ei varmasti kukaan toivo itselleen ja se voikin aiheuttaa suurta surua ja ahdistusta. Asiasta puhuminen ammattilaisen kanssa auttaa, sillä ammattilaisen avulla voi oppia elämään seksuaalisuutensa kanssa niin, ettei satuta yhtäkään lasta ja voi elää normaalia, onnellista elämää. Suurin osa lapsikohteisen omaavista ihmisistä ei onneksi tee koskaan seksuaalisia tekoja lapselle.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top