Siirry sisältöön

Ennen seksin harrastamisen aloittamista

Kuten liikenteessä, pitää yhteiset pelisäännöt ottaa haltuun jo etukäteen, jotta osaa pitää huolta omasta ja toisten turvallisuudesta ja toimia hyvien tapojen mukaisesti toisia loukkaamatta ja vahingoittamatta sekä niin, ettei riko lakia.   

Ennen ensimmäisiä seksikokemuksia toisen ihmisen kanssa onkin tärkeää ottaa selvää ainakin muutamasta tärkeimmästä asiasta, jotta osaisi varautua erilaisiin tilanteisiin ja tietää, miten niissä olisi hyvä toimia, jotta kaikille jäisi tilanteesta hyvä mieli.

Tutustu itseesi

On eduksi, jos tiedät ainakin suunnilleen, mikä sinusta tuntuu hyvältä ja millaisesta kosketuksesta ja seksistä ehkä tykkäät.  Lisäksi on tärkeää opetella sanomaan näitä asioita ääneen. Toista voi ohjata sanomalla esimerkiksi ”Tuo tuntuu hyvältä”, ”Jatka vain” tai ”Kosketa ennemmin näin/täältä.”

Opettele pitämään huolta omista rajoistasi

Etukäteen on myös tärkeää tiedostaa omat rajat ja opetella sanomaan ne ääneen selvästi ja kuuluvalla äänellä. Voit harjoitella sanomaan vaikka: ”En halua seksiä nyt”, ”Tuo tuntuu pahalta/sattuu”, ”Älä tee noin” tai ”Lopeta, en halua tällä kertaa jatkaa. Tehdään sen sijaan jotain muuta.”

Kunnioita toisen rajoja

Todennäköisesti eteesi tulee monesti myös tilanne, jolloin toinen ei halua seksiä, vaikka sinun tekisi mieli. Myös näihin tilanteisiin on hyvä valmistautua etukäteen. Toisen sanaa täytyy aina kunnioittaa ja sitä varten on olemassa seksuaalirikoslainsäädäntö. Se takaa sen, että jokaisella on seksuaalinen itsemääräämisoikeus. Toista saa siis lähestyä seksuaalisesti vain, jos siihen on lupa – kaikki muu on lailla kielletty. Kun ehdotat seksiä ja kumppanisi on hiljaa tai epäröi, se tarkoittaa, ettei häntä juuri silloin huvita. Jankkaaminen asiasta ei ole kohteliasta, vaan voi tuntua painostavalta. Silloin onkin parempi tehdä yhdessä jotain muuta kivaa.

Ota selvää ehkäisystä

Ota selvää ehkäisystä, hanki siihen tarvittavat välineet hyvissä ajoin ja opettele käyttämään niitä. Ehkäisystä täytyy sopia aina etukäteen ja sen kulut on jaettava yhteisesti. Monet seksitaudit ovat oireettomia eli niitä voi kantaa myös tietämättään.

Varaa aikaa ja turvallinen paikka

Joskus jännitys voi tuoda lisämakua seksiin, mutta yleensä siitä pystyy nauttimaan parhaiten, jos paikka on rauhallinen ja turvallinen ja aikaa on varattu riittävästi. Silloin on aikaa myös jutteluun ja rauhalliseen nautiskeluun.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top