Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Saneleeko media, millaisia meidän pitäisi olla?

Kuvittele tilanne, jossa tulet koulusta kotiin, nappaat jääkaapista suklaavanukkaan ja istut keittiönpöydän ääreen selailemaan tuoretta aikakauslehteä. Joka sivulla hymyilee kauniita ja komeita, onnellisia ja terveen näköisiä sekä kaikin puolin virheettömiä ihmisiä. Kannen malli hymyilee kirkkaasti tuikkivin silmin ja kannen alareunassa mainostetaan kissan kokoisin kirjaimin sesongin uusia dieettejä. Vilkaiset vanukastasi ja mietit lähes automaattisesti, pitäisikö sinunkin valmistautua tulevaan kesään pudottamalla viisi kiloa painoa tai hankkimalla vatsalihakset. Kuulostaako tilanne tutulta? Varmasti.

Lähes jokainen nuori on varmasti ainakin jossain vaiheessa elämäänsä kärsinyt ulkonäköpaineista. Jotkut suuremmista, jotkut pienemmistä, silti jokainen varmasti täysin turhaan. Media aiheuttaa varsinkin nuorille pahoja ulkonäköpaineita. Mielestäni on väärin, että meidän nuorten, kasvuiässä olevien ihmisten täytyy huolehtia ulkonäöstämme ja pohtia iltaisin, olemmeko liian lihavia vai laihoja, liian lyhyitä vai pitkiä, liian rumia vai kenties liian kauniita.

Vaikka lähes kaikki tiedämme, että lehtien muotikuvista valtaosa on käsitelty kuvanmuokkausohjelmalla rajuin ottein, antavat lehdet ilmi, että vain näin laihoja ja ylitäydellisiä ihmisiä ihannoidaan, ja että normaalit ihmiset eivät enää kelpaakaan.

Jos jokin suuri muotitalo valitsisi mallikseen vaikkapa xxl kokoisen naisen tai miehen sen pikkuruisen xxxs kokoisen mallin sijaan, varmasti muutkin muotitalot seuraisivat perässä. Mutta miksei näin tehdä? Miksei kukaan tee aloitetta?

On klisee sanoa näin, mutta jokainen meistä on kaunis ja se jokaisen epävarman nuoren – tai miksei aikuisenkin pitäisi muistaa.

Jasmin, verkk@ri, 15 v.

Verkk@ri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top