Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Matka Luxemburgiin - European Youth Panel (YEP) ja Safer Internet Forum (SIF)

Lensimme 22.11.2016 isäni kanssa Amsterdamin kautta Luxemburgiin. Minut oli valittu edustamaan Suomen nuoria Safer Internet Forumiin sekä Euroopan nuorten paneeliin, joka käsitteli myös aihetta. Menin tekemään jotain, josta ihmiset olivat minulta innoissaan kyselleet, vaikka itsekin olin pyörällä päästäni. Olin todella tohkeissani, mutta myös jännittynyt.

Olin saanut hotellihuoneeni avaimen ja lähdin kävelemään sitä kohti aikeissani tiputtaa laukkuni sinne, kun käytävällä olikin porukka nuoria ja porukasta kaikui iloinen puheensorina. Nuoret arvasivat minun olevan SIF:in ja YEP:in osallistuja ja kysyivät kuka olen, mistä olen ja miten minut on valittu mukaan. Olin erittäin häkeltynyt ja vastasin englanniksi (englannin puhumista olin alun perin jännittänyt eniten) kysymyksiin. Loppuun lisäsin vielä, että olen pahoillani englannin taidoistani. Kaikki olivat kuunnelleet minua koko ajan ja sanoivat ettei englannissani ollut mitään vikaa. Siinä vaiheessa minusta tuli erittäin varma ja tajusin että voin puhua mitä tahdon eikä kukaan tuomitsisi.

Illallisella pääsin ensikertaa kunnolla juttelemaan muiden osallistujien kanssa ja sain kuulla muiden mietteitä tulevasta foorumista. Paikalla oli nuorten lisäksi aikuisia, jotka olivat poliitikkoja tai muita projektin parissa työskentelijöitä. Kaikki vaikuttivat olevan samoilla linjoilla kuin minä. Hieman epätietoisia, mutta mieli pullollaan ideoita.
Seuraavana päivänä vierailimme paikallisella koululla, jossa meillä oli European Youth Panel. Tutustumisen jälkeen siirryimme suoraan luokkaan, jossa oppilaat saavat vapaasti välitunneilla ja koulun jälkeen kehitellä robotteja ja omia tietokonepelejä. Mekin saimme vapaasti kokeilla huoneen antimia. Huoneen ohjaava opettaja kertoi, että jos nuorilla on idea sekä suunnitelma koulu on valmiina hankkimaan materiaaleja yms. Huoneen idea on kokonaisuudessa hyvä ja voisi toimia myös Suomen kouluissa!

Tämän jälkeen oli YEP:in aika. Keskustelimme ryhmissä seuraavista aiheista; Minkälaista arki on 20 vuoden jälkeen?, Miten nettikiusaamista voi ehkäistä?, Miten sosiaalistenmedioiden ohje- ja tukikeskus toimii? Miten seksuaalista häirintää ehkäistään? Kiusaamiskeskustelussa nousi esille ristiriitainen kysymys. Jos saat ilkeitä kommentteja ja otat kommentointi mahdollisuuden pois kuvistasi, onko kyse silloin enää sosiaalisesta mediasta? Silloin poistuu mahdollisuus sosiaaliseen kanssakäymiseen netissä ja tämä on yksi somen peruspilareista. Minusta se ei ole enää somettamista, mutta toisaalta onko silloin sillä väliä kun kiusataan?

Tulevaisuudessa monen mielestä kukaan ei käy koulussa, vaan homma toimii esimerkiksi web-kameran kautta. Koulussamme on eräs oppilas joka ei pysty opiskelemaan koulun tiloissa. Hän on nimittäin allerginen remonttipölylle ja on oppitunneilla mukana FaceTimen välityksellä. Tämä hämmästytti muita ja joku vitsaili, että koulumme ovat tulevaisuudesta. Minusta on hyvä, että valtio tarjoaa kaikille tällaisen mahdollisuuden, ettei tarvitse hankkia kotiopettajaa.

Sitten koitti suuri päivä eli oli Safer Internet Forumin aika. SIF sisälsi puheita, esityksiä ja paneeleita. Paneelit oli saanut valita etukäteen. Ensimmäisen paneelin aihe oli: Helpottaako vai vaikeuttaako teknologia lasten seksuaalista hyväksikäyttöä? Ensimmäisessä paneelissa oltiin ehdottomasti sitä mieltä, että internet helpottaa hyväksikäyttöä, eivätkä lapset edelleen uskalla puhua siitä. Mielestäni olisi hyvä jos lapsille annettaisiin esim. netissä mahdollisuus puhua tuntemattomalle aikuiselle, joka voisi rohkaista tätä etenemään asian kanssa. Tähän tarkoitukseen sopii hyvin MLL auttava puhelin.

Toisessa paneelissa puhuttiin siitä, kuinka joudut luovuttamaan paljon tietoja esim. Facebookille joka myy niitä eteenpäin mainostajille, jotta sinun eteesi saataisiin juuri sinua houkuttavat mainokset. Tauoilla ehti keskustelemaan foorumin aiheista ja muusta nuorten kanssa. Moni vaikutti erittäin kiinnostuneelta Suomen koulujärjestelmästä.

Oli haikeaa lähteä Luxemburgista, matka nimittäin ylitti odotukseni täysin! Sain paljon uutta tietoa internetistä, sellaista mitä voin hyödyntää tulevaisuudessa esim. verkkari-työssäni. Tapasin myös aivan uskomattoman mukavia ihmisiä, joihin olen varmasti yhteydessä vielä pitkään! Haluan kiittää MLL:ää ja Foorumin järjestäjiä, kun lähettivät minut matkalle. Kiitos!

Yasmin – verkk@ri

Verkk@ri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top