Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Viime aikojen tapahtumista

Se mitä viimeaikoina on tapahtunut maailmalla, myös täällä Suomessa, jakaa paljon mielipiteitä ihmisten keskuudessa. Se myös aiheuttaa surua, vihaa ja kauhistusta. Ainakin minussa.

Ympäri Eurooppaa on tapahtunut terrori-iskuja, joissa on esimerkiksi ajettu väkijoukkoon tai pommi räjäytetty/pommiuhka saatettu aikaan, ampumavälikohtauksia ym. Lontoo/Englanti, Berliini/Saksa, Madrid/Espanja, Florida/Yhdysvallat, Tukholma/Ruotsi ja monia muita maita ja kaupunkeja, eikä vain 2000-lvulla, vaan myös paljon ennen sitä… Myös ehkäpä viimeisimpänä muutaman viikon takainen tapahtuma Suomen Turussa, jossa ihmisiä puukotettiin. Kuolonuhreja oli ja sairaalaan joutui vajaa kymmenkunta, joista pari myös teho-osastolle sairaalaan. Myös pää-epäilty joutui sairaalaan. Pää-epäilty on nuori. Tekoa tutkitaan terrori-iskuna ja tekijän epäillään alkaneen radigalisoitua jo jokin aika sitten, ja hän myös poliiseilta tulleiden tietojen mukaan olisi terrori-järjestön kannattaja.

Tälläset asiat koskettaa mua, ja varsinkin kun nyt tällästä tapahtui täällä meidän Suomessa, ja kaupungissa jossa ystäviäkin asunut ennen monta vuotta, tää koskettaa erityisen paljon. Itsellekin Turku jotenkin tuntuu läheiseltä, vaikka en siellä olekaan asunut, tai siellä ei paljoa tuttuja olekaan.

On todella väärin, että heti kun joku on ulkomaalaisen/ei-suomalaisen näköinen, tulee vaikka kadulla vastaan, tai tulee samaan kouluun tai työ-paikkaan kun sinä, tuomitaan heti jotenkin pahaksi ja häntä alettaisiin heti syrjiä ja haukkua, vaikka hän juuri ei olisi tehnyt mitään minkä takia häntä pitäsi kohdella jotenkin eri tavalla ja huonosti. Ulkoäön ja sen minkälainen joku on, takia on väärin tuomita ketään. Yhtään ketään. Ja otetaan nyt myös huomioon, että puukotuksessakin yksi urhiksi joutuneista on ulkomaalainen ja hän vain yritti auttaa naista, jota tämä epäilty oli haavoittanut.

Ja tietenkään kaikilla ei synkkaa, mutta sekään ei ole syy huonolle kohtelulle, toisen satuttamiselle, henkisesti tai fyysisesti. Suoraan sanottuna, kuset omaan nilkkaan satuttamalla toista edes vähän. Itsekin kiusaamista kokeneena tietää kuinka paljon ja syvästi voi satuttaa ihan pienetki jutut, kuin isotkin. Mikään asia ei ole liian pieni selvitettäväksi.

Jos tuntuu vaikeelta vaikka käsitellä tapahtumia, vaikka esimerkiksi Turun iskua, sun läheltä löytyy varmasti ihmisiä kenelle voit puhua. Ja vaikka jostain muustakin asiasta joka voi tuntua vaikeelta. Oot ihan helkkarin vahva jos pystyt siihen! Meidän koulussa ainakin on opettajia tukena ja monta kertaa sanottu, että saa tulla puhumaan, uskon että teilläkin on siellä joku aikuinen tai kaveri joka voi auttaa, kuunnella jos on tarve.

Uhrien läheiset ainakin, kuten varmasti moni muukin, minä itse, pari ystävääkin, laaja ihmiskunta, luulen, miettii että miksi näin pitää tapahtua. Ne jotka on näiden tapahtumien johdosta joutunut taivaaseen: toivon että heillä olisi siellä parempi olla. Ja sama muilla jotka ovat tämän maailman pahuutta saaneet kuulla, nähdä, kokea. Taivaassa olevia lämmöllä muistaen. Ja he jotka ovat loukkaantuneet ikävästi, toivon että he selviäisivät, tiedän että kaikki ollaan vahvoja ja yhdessä voidaan selvitä vielä paremmin. Pidetään kaikki yhtä kun vielä voidaan! Kerro läheisillesi, sun ystäville, tutuille, sukulaisille, perheelle, et ne merkitsee sulle jotain ja et ne on tärkeitä!

-Frida

P.S. Kiitos että luit!! Oot ihana!

 

Frida

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top