Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Isosiskolta sulle

Hei!

Muistelin tuossa aikaa muutama vuosi taaksepäin, ja niitä asioita, jotka silloin tuntuivat elämää suuremmilta. Nuoruus on aikaa, jolloin huomio kiinnittyy usein korostuneesti omaan ulkonäköön. Olet ehkä huolissasi rintojesi koosta, pömppömahasta tai otsaan pukkaavista finneistä, mutta niin on suuri osa muistakin maailman tytöistä. Tuskin kukaan on täysin tyytyväinen ulkonäköönsä, mutta ihan varmasti jokaisella on kauniita puolia, joita kannattaa korostaa.

Sinä olet hyvä ja tärkeä juuri sellaisena kuin olet! Sinua rakastava ihminen myös hyväksyy sinut omana itsenäsi. Esimerkiksi rintojen koko on makuasia; toiset tykkäävät suuremmista, toiset pienemmistä rinnoista. Kokonaisuus on kuitenkin aina tärkeintä. Positiivinen ja realistinen käsitys itsestä on onnellisen elämän ydin. Kun osaat rakastaa ja arvostaa itseäsi, kykenet hyväksymään myös erilaiset ihmiset ympärilläsi. Elämän rikkautta on juuri se, että kaikki me olemme yksilöitä!

Millainen tahansa kroppasi onkin, se on juuri sinun, ja sinä päätät sen rajoista. Päätät siis itse milloin, miten ja mihin sinua saa koskettaa. Älä koskaan suostu seksiin painostuksen alla, tai siksi, että luulet toisen odottavan sitä! Kenelläkään ei ole oikeutta kiristää sinua mihinkään esimerkiksi jättämisellä uhaten, sillä sinulla on oikeus sanoa ei silloin, kun siltä tuntuu. Jos joku painostaa sinua, tuo ihminen ei todellakaan ole arvoisesi.

Ennen kuin harrastaa seksiä, on hyvä miettiä seuraavia asioita: Haluanko todella olla juuri tämän ihmisen kanssa? Tunnenko oloni niin turvalliseksi ja rakastetuksi, että uskallan näyttäytyä kumppanilleni alasti? Entä jos kaikki ei onnistukaan – hävettääkö minua? Osaammeko hoitaa ehkäisyn niin, ettei tarvitse jälkeenpäin pelätä sukupuolitautia tai raskautta?

Mikäli ahdistaa tai pelottaa, kannattaa odottaa. Jos päättää harrastaa seksiä, ei siinäkään tarvitse suostua muuhun kuin siihen, mitä itse oikeasti haluaa.

Sinulla on toivottavasti lähipiirissäsi ihmisiä, joiden kanssa voit yhdessä pohtia nuoruuteen ja kasvamiseen liittyviä kysymyksiä. Esimerkiksi vanhemmat, sisarukset ja ystävät voivat olla henkilöitä, jotka antavat uusia näkökulmia asioihin ja tukevat sinua, kun sitä tarvitset. Myös heidän kokemuksistaan voit ottaa opiksi, mikäli he ovat valmiita jakamaan niitä kanssasi.

Vaikka vanhempien neuvot saattavat kuulostaa joskus rasittavilta, sinun kannattaa kysellä ja kuunnella avoimin mielin. Läheisesi toivovat sinun parastasi.

Tsemppiä ja iloa elämääsi! Pidä itsestäsi huolta!

t: Emilia 19 v.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top