Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Kuulkaa masentuneet maan

Mulle sanottiin useasti masennuksen aikana, että kaikki järjestyy kyllä. Haistattelin niille mielessäni pitkät, koska kuka oikeesti masentuneena uskoo tuohon, että ”kaikki muka järjestyy”. Masennuksesta selvinneenä haluan ja aion sanoa tuon kliseisen lauseen (jota myös minä vihasin) kaikille niille, jotka sitä tarvitsevat.

Sulla on nyt kaikki oikeus haistattaa mulle pitkät, antaa mennä, niinhän mäkin tein, mutta muista, että tuo lause on totta. Asiat eivät järjesty hetkessä sormia napauttamalla vaan se vie aikaa – ehkä tolkuttomasti, mutta kuukausien tai vuosien päästä kaikki järjestyy. Aivan varmasti. Lupaan.

Sua rakastetaan – aivan varmasti. Ehkä et huomaa sitä, en mäkään huomannut, mutta voin luvata, että sulla on ympärillä valtavasti ihmisiä, joiden maailma murenisi palasiksi ilman sua. Se, että olet masentunut, ei muuta ihmisarvoasi – olet yhtä arvokas kuin kaikki muutkin. Kukaan ei voi korvata sua, ikinä, ja sulla on oikeasti väliä. Olet äärettömän tärkeä, arvokas ja ainutlaatuinen. Olet syy toisten onneen.

Kaksi asiaa on erittäin ristiriidassa keskenään, mutta aion sanoa ne silti, koska ne ovat auttaneet mua ihan hirveästi:

1. Sä olet vahva. Tiedän sen tuskan, joka masentuneen sisällä on ja voin sanoa, että jokainen, joka sen tuskan kanssa elää, on vahva! Sitä ei itse huomaa, mutta se on totta. Mulle sanottiin useasti, että olen vahva, vaikka itkin. Naurahdin siihen, että hei kato mua, mä itken. Itkeminen ei ole heikkouden merkki, päinvastoin, se on merkki, että uskaltaa kohdata omat tunteensa eikä piilota niitä. Se, jos joku, on vahvuutta.

2. Sun ei tarvitse olla vahva. Sä saat itkeä, huutaa ja olla surullinen ihan samalla tavalla kun saat hymyillä, nauraa ja iloita. Aina ei tarvitse jaksaa, välillä saa ja pitää murtua. Sun ei tarvitse olla mikään yli-ihminen. Ole juuri sellainen kuin olet, älä yritä olla tekopirteä, miellyttää toisia tai peitellä tunteitasi. Pian huomat vain hymyileväsi, vaikka oikeasti haluaisit itkeä ja pian ympärilläsi on kuori eikä kukaan tiedä, miltä susta tuntuu. Ole aito. ”It’s okay to not be okay.”

Masennus ei ole ikuista ja siitä selviää. Molemmat näistä tuntuu ehkä sulalta mahdottomuudelta, mutta ne ovat onneksi totisinta totta. Masennus on ohimenevää ja paha olo lähtee pois, vaikka se ei todellakaan tunnu siltä, ajan kanssa. Elät vaihetta. Jokainen elämäntilanne on vain yksi vaiheista, jotka muuttuvat ajan kuluessa. Masennus kuuluu ehkä yhteen vaiheeseen, mutta ei kaikkiin.

Itse henkilökohtaisesti rakastan vaiheita, koska ne antavat uskon parempaan – uuteen vaiheeseen. Pohjalla oleminen tuntuu toivottomalta, mutta jossain kohtaa joku ojentaa kätensä, johon sä saat tarttua luottavaisesti ja selviytyä. Sekin vie aikaa, mutta on kaiken sen arvoista, aivan varmasti. Saat uuden vaiheen.

Puhu. Puhu. Puhu. Kerro jollekin, että voit huonosti. Tyyli vapaa – puhu, kirjoita tai kuunteluta biisi, jossa fiiliksiisi sopivat lyriikat – kunhan toiselle välittyy tieto, että tarvitset tukea. Et ole silloin enää yksin ongelmasi kanssa. Raskaista asioista puhuminen on vaikeaa, tietysti, mutta se ei tarkoita, etteikö niistä saisi puhua. Mitä vaikeampi aiheesta on puhua sitä tärkeämpää on ottaa asia esille ja keskustella siitä toisen kanssa. Kaikesta saa puhua, ei ole olemassa tabuja. Eikä ole väliä kenelle puhut – sukulaisille, kavereille, toiselle masentuneelle, kaverin vanhemmille, koulun henkilökunnalle tai ammattiauttajalle (joka on erinomainen vaihtoehto, nimensä mukaan ammattilaisia auttamisessa) – koska tärkeintä on, että puhuminen kyseiselle henkilölle on mieluisaa. Ei ole ideaa istua tunteja psykologin juttusilla, jos et vain pidä hänestä. Jatka etsimistä niin kauan, kunnes löydät ihmisen, jonka kanssa keskusteleminen auttaa! (Erinomainen ensiapu vaikeuksiin on MLL:n Nuortennetin auttavapuhelin, chat sekä kirjepalvelu. Suosittelen!)

Joka päivä voi tapahtua muutos parempaan. Osittain siihen voi vaikuttaa, mutta omaan mielialaan on lähes mahdotonta vaikuttaa pitkällä aikavälillä. On vaikea herätä uuteen aamuun silmät turvonneina viime yön itkuista ja todeta, että tästä tulisi hyvä päivä. Mutta, kuten Juha Tapio laulaa: ”Mut joku aamu mä tiedä sen, sä heräät huomaamaan, sinä selvisit ja kelpaat kelle vaan”, myös sinä heräät joskus uuteen aamuun ymmärtäen, että selvisit. Se on upea ja ehdottomasti tavoittelemisen arvoinen tunne. Päivä päivältä tapahtuu muutos parempaan, vaikka päivät tuntuisivat toistavansa edellisiä kerta toisensa jälkeen. Sinä selviät!

Listaa päivittäin kolme positiivista asiaa päivästä. Asian ei tarvitse olla iso tai merkittävä asia. Jo pienikin positiivinen asia saattaa tehdä päivästäsi edes hieman paremman. Pian huomaat, että maailma ei olekaan aivan niin synkkä kuin uskoit.

Sulla on upea tulevaisuus edessäsi!
Kaikki on mahdollista, älä menetä uskoasi hyvään!
Kuuntele Jannan kappale Sä et oo hullu. Joku haluaa sanoa kappaleen sanat sinulle.
Minä välitän sinusta – olet minulle tärkeä.

-a

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top