Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Lukihäiriö: hidaste, ei este

Lukihäiriö on aivojen neurologinen häiriö, joka vaikuttaa oppimiseen. Se on yleinen ongelma, eikä sitä kannata hävetä. Lukihäiriö hidastaa joidenkin asioiden oppimista, mutta ei estä niiden oppimista.

Lukihäiriö voi vaikuttaa esimerkiksi ääneen lukemiseen silloin se voi tuntua tuskalliselta ja hitaalta. Kirjoittamiseen, kirjaimet voivat esimerkiksi vaihdella paikkoja, kirjaimet hyppivät riveillä, kaksoiskonsonantit jäävät pois. Matematiikan oppimiseen, esimerkiksi sanalliset tehtävät vaikuttavat vaikeilta etkä saa mitään irti, tai geometria tuntuu mahdottomalta ymmärtää. Keskittymiseen ja tarkkaavaisuuteen, kiinnittyykö huomiosi koko ajan johonkin muuhun kun pitäis lukea läksyjä? Vieraitten kielien oppimiseen, tuntuuko että sanat eivät jää millään päähän? Sanajärjestys on aina väärin ja kirjaimet sekaisin? Ajan taju, oletko aina myöhässä?

Lukihäiriö ei ole este oppia asioita, se vain hidastaa. Lukihäiriöisen kannattaa etsiä itselleen juuri se oma tapa oppia asioita, esim. minulle sopii ääneen lukeminen, muistiinpanojen tekeminen ja omien esimerkkien kehittely. Lukihäiriöisen täytyy käyttää koulun käyntiinsä enemmän aikaa, mutta se on kannattavaa, hyvä pohja takaa menestyksen myöhemminkin!

  • Tyhmä? Joku saattaa ajatella että olet tyhmä kun kirjoitat sanoja väärin, tai et lue sujuvasti.
  • ADHD? Lukihäiriö voi ilmetä ylivilkkautena, kun ei ymmärrä niin ei jaksa keskittyä. Yleinen oire varsinkin nuorena.
  • Laiska? Jos et opi samaa tahtia kuin muut, voi joku ilmoittaa, että olet laiska. Silloin sanoja ei vain todennäköisesti ymmärrä paljonko lukihäiriö aiheuttaa sinulle lisä hommia.
  1. Luota itseesi! Kun luotat itseesi, jaksat paremmin ja pärjäät paremmin.
  2. Tiedosta, että tarvitset enemmän aikaa! Et ole tyhmä, sinä olet vain erilainen.
  3. Älä jää lukihäiriön orjaksi! Älä sulje itseltäsi mitään pois, koska sinulla on lukihäiriö
  4. Jos hommat koulussa eivät onnistu, mene puhumaan esimerkiksi koulun erityisopettajalle
  5. Kehitä itsellesi omia tekniikoita oppia! Omilla tekniikoilla pärjäät varmasti kunhan vain jaksat tehdä koulun eteen hommia!
  6. Ja muista! Sinä olet täydellinen juuri tuollaisena kuin olet, sinulla on vain yksi este lisää. Pystyt mihin tahansa!

Verkk@ri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top