Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

TET-harjoittelussa MLL:n nuorisotiimissä

Olen 9. luokalla ja olen työelämään tutustumisjaksolla eli TET:issä Mannerheimin Lastensuojeluliiton nuorisotiimissä. Olin täällä jo viime kesänä yhden päivän tekemässä Ilon kierre -rannenauhapaketteja ja Kaleidoskooppeja. Se oli mielestäni kivaa, joten sain siitä idean tulla tänne TET:iin ja minua muutenkin kiinnostaa esimerkiksi nuoriin sekä lapsiin liittyvät asiat.

Ennen tänne tuloani ja myös ensimmäisenä päivänä minua jännitti jonkin verran, mutta olin enemmän innoissani. Toisena päivänä pääsin MLL:n pisteelle Oppimisen fiesta -tapahtumaan Finlandia-talolle. Pisteellä meillä oli MLL:n materiaalia, Koulurauha-puu ja kätevänä houkuttimena toimiva karkkikourapeli, josta tuli aina se sama biisi, kun joku sitä pelasi. Loppujen lopuksi karkkikourapelistä lähtevä musiikki jäi valitettavasti päähän soimaan.  Mielestäni Oppimisen fiestassa oli superkivaa ja siinä samalla oppi uutta Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Täällä ollessani olen tehnyt paljon erilaisia asioita nuorisotiimin kanssa, esimerkiksi olen päivitellyt parina päivänä Nuortennetin Snapchat-tiliä, lukenut ja kirjoitellut erilaisia tekstejä MLL:n nettisivuja varten, rullaillut porrastarroja. Yhtenä päivänä me tehtiin koko päivä Ilon kierteitä kokoushuoneessa ja kuunneltiin samalla musiikkia. Ilon kierteethän ovat siis rannenauhoja, joita yhdistykset voivat viedä tukioppilaille askarreltaviksi yhdessä heidän kanssaan. Nauhat tehdään kangaskuteista, jotka ovat rullattu pötköiksi ja pakattu pusseihin.

Olin toiseksi viimeisenä päivänäni muutaman nuorisotiimiläisen kanssa kuuntelemassa Nuorille suunnatun verkkotyön foorumin seminaaria Glo-hotellin juhlasalissa. Siellä minua pyydettiin muutaman tunnin varoitusajalla mukaan paneeliin sijaiseksi ja suostuin siihen. Osaltani se olisi voinut mennä paremmin, jos minulla olisi ollut enemmän tietoa tai omaa kokemusta aiheesta. Minulla sitä ei kuitenkaan ollut, jonka takia en osannut vastata kauhean moneen kysymykseen sekä jännityksen takia vastatessani tuli pieni paniikki ja selitin jotain ihan ylimääräistä. Tällaisessa tilanteessa kannattaa ajatella, ettei hei aina ei voi onnistua. Oli siinä hyväkin asia, että suostuin: siitä sai hyvää esiintymiskokemusta.

En voi sanoa vain yhtä kivaa asiaa täältä tekemistäni asioista, mutta yksi kivoimmista asioista oli varmaan Oppimisen fiesta, sillä se oli niin erilaista ja oli paljon tekemistä, jonka ansiosta aikakin meni tosi nopeasti. Minulla ei ole ollut täällä mitään tylsää tehtävää, vaan kaikki ovat olleet kivoja ja olen tehnyt niitä todella mielelläni. Tekemistä on riittänyt.

Olen ollut myös karkkitehdas Halvalla muutaman kerran tekemässä joulukalentereita ja erilaisia pakkaushommia. Ne työt verrattuna täällä tekemiini töihin ovat tosi erilaisia eikä niitä voi oikein verrata toisiinsa. Työt, joita tein Halvalla, olivat kyllä fyysisesti raskaampia kuin täällä, koska Halvalla täytyi seistä aika paljon ja se oli ehkä enemmän puuduttavampaa, kun teki koko ajan sitä samaa, mutta täällä on pystynyt tekemään paljon erilaisia juttuja.

Mielestäni TET-jakso 9. luokalla on todella hyvä ja hyödyllinen, sillä silloin nuori pääsee vähän tutustumaan, mitä se työn tekeminen oikeasti on. TET:issä nuori saa mahdollisuuden päästä pariksi viikoksi itseään kiinnostavalle työpaikalle, joka saattaa auttaa jatko-opintopaikan valinnassa ja nuoren voi olla helpompi suunnitella, että mikä hänestä voisi tulla isona.

Vinkkinä haluaisin antaa, että kannattaa mennä sellaisen ammatin työpaikalle TET:iin, joka oikeasti kiinnostaa.

Kuva ja teksti: Lulu, TET-harjoittelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top